serreslife

Ηλεκτρισμένη ήταν την Τρίτη η ατμόσφαιρα στο τελωνείο του Προμαχώνα, μετά την απόφαση την οποία πήραν Βούλγαροι οδηγοί να κλείσουν τον δρόμο από την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, την Τρίτη στις 9:30. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, η ουρά των φορτηγών από την πλευρά της Βουλγαρίας είχε ξεπεράσει τα 15 χιλιόμετρα, ενώ στο “μπλόκο” των φορτηγών εγκλωβίστηκαν και Έλληνες οδηγοί και επιβάτες, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν από κάποιον, χωρίς, όμως, να υπάρχει ανταπόκριση από τις βουλγαρικές αρχές.

«Βρισκόμαστε εδώ από τις 9:30 το πρωί. Αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας και ξεκινήσαμε να έρθουμε προς το τελωνείο, προκειμένου να μας πει κάποιος τι γίνεται. Έχουμε οικογένειες και σπίτια», δήλωσε Έλληνας οδηγός, ο οποίος, μαζί με δεκάδες άλλους, Έλληνες και Βούλγαρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να περάσουν, άφησαν τα αυτοκίνητα τους και περπάτησαν μέχρι το τελωνείο του Προμαχώνα, προκειμένου να ενημερωθούν τι μέλει γενέσθαι.

Διάλογος μεταξύ Σερραίων αγροτών και Βουλγάρων οδηγών

Αμέσως, η συντονιστική επιτροπή κινητοποιήθηκε, ζητώντας από τους οδηγούς της Βουλγαρίας να ανοίξουν το δρόμο και σε δείγμα καλής θέλησης, και οι αγρότες του μπλόκου θα άνοιγαν για 4 ώρες, από τη 13:30 μέχρι και τις 17:30. Παράλληλα, συμφώνησαν να ανοίγουν το τελωνείο του Προμαχώνα καθημερινά, από τις 11:00 μέχρι και τις 15:00.

Απαντώντας στην πρόταση των αγροτών, οι οδηγοί δεν δέχθηκαν τη συμφωνία αυτή, δηλώνοντας πως ο δρόμος θα ανοίξει μόνο εάν οι αγρότες αφήσουν τον δρόμο ανοιχτό για 10 συνεχόμενα 24ωρα. Σε δημόσια ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Στέργιος Λίτος, αγροτοσυνδικαλιστής, οι αγρότες απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα αυτό, με την Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Σερρών, Ελπίδα Σιδηροπούλου να τονίζει πως οι αγρότες δεν δέχονται τελεσίγραφα.

«Εμείς αμέσως μπήκαμε σε διάλογο για να βρεθεί κάποια λύση γιατί κανένας δεν θέλει τα χειρότερα. Μας ζήτησαν ένα χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες μέρες. Αυτοί ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα επί 24ώρου βάσεως. Κάτι τέτοιοι δεν θα το δεχτούμε σε καμία περίπτωση και ζητάμε από την Κυβέρνηση να πάρει θέση. Εμείς συνεχίζουμε», δήλωσε η κ. Σιδηροπούλου.

Στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ αγροτών και βουλγάρων οδηγών ενεπλάκησαν κυβερνητικά στελέχη των δύο πλευρών και υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας

Δέσμευση των αγροτών του μπλόκου να ανοίξουν τα σύνορα

Τη δέσμευση ότι θα ανοίξουν το δρόμο στο τελωνείο του Προμαχώνα, για όλα τα αυτοκίνητα ΙΧ και φορτηγά, για όση ώρα χρειαστεί, ώστε να αποφορτιστεί η κίνηση που έχει δημιουργηθεί και στις δύο πλευρές, έδωσαν οι Σερραίοι αγρότες σε βούλγαρους και έλληνες αξιωματούχους, που βρίσκονταν ήδη σε πολύωρες συζητήσεις.

Η αντιπροσωπεία της βουλγάρικης πλευράς έφυγε για να ενημερώσει τους οδηγούς των φορτηγών και αναμενόταν η απάντησή τους

Κώστας Καλούδης

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 400 επισκέπτες