serreslife

Δέσμευση Λαφαζάνη από το βήμα της Βουλής: «Θα στηρίξουμε την ΕΒΖ»
Ελπίδες για παραγωγούς και εργαζόμενους, ενώ στενεύουν τα περιθώρια. 

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ανέλαβε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η στήριξη θα δοθεί τόσο στην ΕΒΖ «και μαζί της θα επιβιώσουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί από τη Φθιώτιδα έως τον Έβρο». Έτσι, ο υπουργός έδωσε ελπίδα στους παραγωγούς που βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν αποφασιστικά και δεν ξέρουν αν θα πρέπει να σπείρουν ή να αλλάξουν καλλιέργεια.

Στήριξη στη βιομηχανία Ζάχαρης από τον Π. Λαφαζάνη

Τη στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε πρώτο πλάνο, έθεσε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο υπερ-υπουργός που κατέχει την αρμοδιότητα της αγροτικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην Ε.Β.Ζ.. από το βήμα της Βουλής, κατά τη χθεσινή του ομιλία, τονίζοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν στο ακέραιο.
«Η κυβέρνησή μας θα στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσει και μαζί της θα επιβιώσουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί από τη Φθιώτιδα έως τον Έβρο», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Λαφαζάνη. Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός έδωσε ελπίδα στους παραγωγούς, μηχανάτορες και φυσικά, τους εργαζόμενους της Ε.Β.Ζ.
Και όλα αυτά εν όψει της συνάντησης που έχουν ζητήσει παραγωγοί και εργαζόμενοι με τη νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Αγρότες κι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει αποφασιστικά και πλέον ο κίνδυνος για την τρέχουσα χρονιά είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Στην κόψη του ξυραφιού

«Να μας πουν, αν έχουν σκοπό να μας πληρώσουν και το υπόλοιπο 45% του ποσού που μας οφείλεται από την ΕΒΖ για τα τεύτλα της καμπάνιας του 2014 και αν θα μπορέσουμε να σπείρουμε τα χωράφια μας φέτος. Για αυτά τρέχουμε, διότι ο χρόνος που έχουμε, πλέον, στη διάθεσή μας είναι ασφυκτικά λίγος» τόνισε πρόσφατα σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Πίππας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης τόνισε ότι «λόγω του φόρτου εργασίας και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μας είπαν πως μετατίθεται χρονικά το ραντεβού για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, αλλά κι αυτό μένει να φανεί ότι θα τηρηθεί». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «όσο χάνουμε χρόνο, χάνεται τόσο η εταιρεία, που κινείται στην κόψη του ξυραφιού, όσο και η χρονιά για την τευτλοκαλλιέργεια.
Έτσι όπως είναι τα πράγματα και κυρίως επειδή μας δίνουν ανάσα οι καιρικές συνθήκες, μας απομένουν το πολύ δέκα ημέρες για να λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα γύρω από την ΕΒΖ, όπως το αν θα πληρωθούν οι παραγωγοί, αν θα ανακοινωθεί τιμολόγιο και πώς θα χρηματοδοτηθεί η σεζόν».

Ελπίζουν

«Μέχρι στιγμής οι κινήσεις της κυβέρνησης συνάδουν στο ότι η ΕΒΖ δεν θα κλείσει και ίσως να τεθούν και πάλι σε λειτουργία τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες, ενώ η τευτλοκαλλιέργεια θα συνεχιστεί και πιθανόν και να αυξηθούν και τα καλλιεργούμενα στρέμματα», πρόσθεσε ο κ. Βαρκάκης.
Τέλος, ο επικεφαλής του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, ανέφερε ότι οι τευτλοκαλλιεργητές αναμένουν τη συνάντηση στο υπουργείο για να προγραμματίσουν τη σπορά ή, στην αντίθετη περίπτωση να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι παραγωγοί πληρώθηκαν το 55% από αυτά που είχαν να λαμβάνουν παραμονή εκλογών, ενώ η επιτροπή που σύστησε η γεωπονική υπηρεσία της ΕΒΖ ολοκλήρωσε τους επιτόπιους ελέγχους και έχει έτοιμη τη γνωμάτευσή της σχετικά με τις ασυγκόμιστες ποσότητες τεύτλων, που υπολογίζονται σε 20.000 τόνους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τα οφειλόμενα της φετινής «καμπάνιας», αλλά και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη ΔΕΠΑ.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 403 επισκέπτες