serreslife

Μετά από μια μικρή «ανάπαυλα» περίπου μίας εβδομάδας οι αγρότες όλης της χώρας βρίσκονται για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με τα τερτίπια του καιρού...

Ευτυχώς, η συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας ολοκληρώθηκε (μένουν μόνο κάποιες μικρές ποσότητες στην Θεσσαλία σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΘΕΣΤΟ, κ. Αστέριος Σαπουνάς). Ωστόσο ο τρύγος, και οι συγκομιδή τεύτλων είναι στα «φόρτε» τους. Προβλήματα όμως δημιουργούνται ξανά και στο αλώνισμα του καλαμποκιού που φέτος διεξάγεται με μεγάλες παύσεις αλλά και καθυστέρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από Λάρισα, Τρίκαλα και Σέρρες οι αγρότες ενώ ξεκίνησαν να αλωνίζουν ξανά από την προηγούμενη εβδομάδα με τις σημερινές βροχές αναγκάζονται να σταματήσουν και πάλι.

Υπό την απειλή του καιρού βρίσκονται αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά και οι τευτλοπαραγωγοί. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παύλος Μπογιαννίδης μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών οι οποίες «επιστρέφουν» έχει μειωθεί ο ζαχαρικός τίτλος (pol) των τεύτλων. Με τις βροχές - σύμφωνα με όσα μας λένε οι γεωπόνοι - τα pol είναι πεσμένα, ότι θα προκύψει αναβλάστηση κλπ».

Σοβαρά προβλήματα όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε άλλα ρεπορτάζ μας έχουν δημιουργηθεί και στον τρύγο αφού οι βροχές προκαλούν «σκίσιμο» των καρπών με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους. Επίσης, γεωπόνοι μας αναφέρουν ότι σε περιοχές όπως της Νάουσας, η ωρίμαση σε πολλούς αμπελώνες είναι προβληματική. Παραγωγοί από την Κρήτη μας αναφέρουν ότι πολλοί χάνουν την παραγωγή που «άπλωσαν στον ήλιο» για να παράγουν σταφίδα. «Στη Δυτική Μακεδονία (Αμύνταιο, Νάουσα κ.α.) που ο κύριος όγκος είναι το ξυνόμαυρο ο τρύγος ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι με τις βροχές τα αμπέλια θα έχουν περαιτέρω προβλήματα με ιώδιο και βοτρύτη. Μέχρι τη Θεσσαλία ο τρύγος είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ από εκεί και κάτω πλησιάζει προς το τέλος (από την Στερεά Ελλάδα)» μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης.
Οι προβλέψεις

Το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας έχει ξεκινήσει πρώτα από τις δυτικές περιοχές της χώρας και τα νησιά του Ιονίου. Από το απόγευμα έρχονται, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ όχι μόνο βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλάζι σε πολλές περιοχές. Από αύριο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να πλήττουν και άλλες περιοχές της ηπειροτικής Ελλάδας, αλλά και τα νησιά ενώ ο κακός καιρός θα διαρκέσει ως και το Κυριακή. Βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές θα εκδηλωθούν στη κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.


Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης: