Απο 30/5 και κάθε Πέμπτη βράδυ, Tiki night στην αυλή της πόλης, το Volta μας προσκαλούν στη Μεραρχίας, για να αποδράσουμε σε εξωτικά μέρη, ταξιδεύοντας πέρα στον ωκεανό, από την Πολυνησία στη Χαβάη, απολαμβάνοντας νόστιμα cocktails, από φρέσκα φρούτα και μπαχαρικά!

Έχει τύχει να θαυμάσετε ένα πολύχρωμο φρουτένιο cocktail σε τεράστιο εντυπωσιακό ποτήρι ή σε ένα έθνικ πήλινο με σχήμα προσώπου, στολισμένο με εξωτικά φρούτα; Σας λέει κάτι το Zombie ή το Mai Tai; Αν ναι, θα σας πούμε ότι έχετε κάνει ήδη μια πρώτη γνωριμία με τα tiki cocktails, τα cocktails με πηγή έμπνευσης την Πολυνησιακή κουλτούρα. Η ιδιαίτερη αυτή κατηγορία cocktails ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας μερικά από τα πιο γνωστά εξωτικά cocktails με βάση το ρούμι. Τα tiki ταιριάζουν με το καλοκαίρι.

Τι είναι τα tiki;
Τα tiki, για το μπαρ είναι "η υπερβολή σε cocktail πολυνησιακής κουλτούρας με βάση το αμερικάνικο πρότυπο του εξωτικού". Κάποιο άλλοι πάλι, διάσημοι bartenders, λένε ότι tiki είναι η δυνατότητα να μπορείς να φαντασιώνεσαι πίνοντας ένα cocktail… Να μεταφέρεσαι σε ένα περιβάλλον με φοίνικες και μπαμπού και ήρεμος να απολαμβάνεις μέσα από την καρύδα σου κάτι δροσερό με ρούμι, φρούτα και σιρόπι.
Τι είναι τελικά τα tiki και αντίστοιχα η tiki κουλτούρα; Η καλύτερη εξήγηση δίνεται από την ίδια την ιστορία τους…

Απο 30/5 και κάθε Πέμπτη βράδυ Tiki Night στην αυλή της πόλης, στο Volta!


Η ιστορία των tiki cocktails



Γύρω στα 1934 στις Η.Π.Α., ο Ernest Raymond Beaumont από τη Λουϊζιάνα, ένας πρώην bootlegger (έτσι έλεγαν αυτούς που μετέφεραν παράνομα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης 1920-1933) επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στον Νότιο Ειρηνικό, άνοιξε ένα μικρό bar restaurant στο Beverly Hills, το Don the Beatchcomber. Εκεί, σε μια τρύπα περίπου 25 θέσεων μετέφερε τις εικόνες και τις γεύσεις του από τα ταξίδια στον Ειρηνικό και ήταν αυτός που δημιούργησε την tiki κουλτούρα. Σκοπός του ήταν να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εξωτική εμπειρία στον πελάτη: από τη διακόσμηση, τη μουσική και το φαγητό, μέχρι τα cocktails με βάση το ρούμι και τα φρούτα. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν αυτά τα διαφορετικά cocktails και να ταξιδέψουν με τα αρώματα και τις γεύσεις. Από το μαγαζί πέρασαν οι περισσότεροι αστέρες του Hollywood, ο Sinatra είχε το δικό του τραπέζι και πολλοί άλλοι διάσημοι είχαν τα δικά τους ονομαστικά chopsticks… Γρήγορα τον μιμήθηκαν πολλοί, και τα tiki έγιναν η νέα τάση στην Αμερική και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.




Ο Β’Παγκόσμιος πόλεμος ήταν σίγουρα η χρυσή περίοδος των tiki στις Η.Π.Α.. Οι στρατιώτες που γύρναγαν από τα μέτωπα ήθελαν να ξεχάσουν τις άσχημες στιγμές και οι μέσοι αστοί που δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μέρη όπως η Χαβάη, ήθελαν να αλλάξουν εικόνες. Και οι δυο κατηγορίες έβρισκαν σαν μέσο διαφυγής το τροπικό σκηνικό που πρόσφεραν τα tiki.
Κάπως έτσι επηρεάστηκαν σχεδόν όλοι οι τομείς της καθημερινής ζωής: από την αρχιτεκτονική με τη χρήση των μπαμπού, των εξωτικών φυτών, των λουλουδιών, τη μαγειρική που ανακάτευε στοιχεία από την Ινδική, γιαπωνέζικη και κινέζικη κουζίνα, τη μουσική που συνδύαζε τζαζ με αφροκουβανέζικους ήχους, μέχρι το σινεμά και τη λογοτεχνία, με τον James A. Mitchener να γράφει το best seller "Tales of the South Pacific".
Το 1950 το εξωτικό κίνημα βρισκόταν σε έξαρση, ο Don Beatchcomber είχε ήδη δημιουργήσει το Zombie -ένα cocktail με βάση το ρούμι, που πήρε μυθικές διαστάσεις- και ήδη διεκδικούσε με τον Victor Jules Bergeron την πατρότητα του επίσης θρυλικού Mai Tai. O Victor, μαθητής του Ernest, άνοιξε στη Washington το δικό του tiki bar, το Trader Vic’s, που αργότερα έγινε η μεγαλύτερη αλυσίδα tiki σε ολόκληρο τον κόσμο και υπάρχει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το μιούζικαλ South Pacific έκανε πάταγο στο Broadway και η τεράστια επιτυχία της ταινίας του Elvis Presley "Blue Hawaii", έβαλε και αυτή το χέρι της στην έξαρση του κινήματος.




Από το 1960 ξεκίνησε η πτώση, όπως κάποτε συμβαίνει με κάθε μόδα. Το 1970 πλέον πολλά tiki bar έκλεισαν, η tiki κουλτούρα χαρακτηρίστηκε ως κιτς και αντικαταστάθηκε από το κίνημα της disco. Από το 1990 τα tiki cocktail επέστρεψαν δυναμικά και παραμένουν σαν τάση μέχρι και σήμερα. Η κουλτούρα τους ξαναζωντάνεψε σε ταινίες όπως το Hawaii 5-0, στις μουσικές του Martin Danny και σε διάσημα bar όπως το Mai Kai. Τι έφερε αυτή την αλλαγή; Μάλλον το γεγονός ότι κάτω από το φοκλόρ περιτύλιγμα κρύβονται πολλά, πραγματικά αξιόλογα και απολαυστικά cocktails.
Σήμερα, στις λίστες όλων των μπαρ του κόσμου υπάρχουν κλασικά tiki cocktails, όπως τα Singapore Sling, Fog Cutter, Navy Crog και φυσικά τα Mai Tai, Zombie και Pina Colada, ενώ δεν λείπουν τα αμιγώς tiki bar, όπως το επιτυχημένο δικό μας Baba au Rum, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα μπαρ παγκοσμίως.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το tiki αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής, που επικεντρώνεται στη διασκέδαση με τροπική διάσταση. Καθίστε, λοιπόν, αναπαυτικά σε μια μπαμπού πολυθρόνα, ετοιμάστε ένα tiki cocktail, στολίστε το κατάλληλα και ευχαριστηθείτε το. Για να πετύχετε τη συνταγή ακολουθούν οι κατάλληλες οδηγίες...

Με πληροφορίες από ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Διαβάστε επίσης: