serreslife

Δεκάδες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Σερρών το τριήμερο της Αποκριάς δίνοντας την ευκαιρία στους Σερραίους παρά την κρίση και τις καιρικές συνθήκες να ξεφύγουν έστω και για λίγο από την καθημερινότητα. Αναβίωσαν μοναδικά πατροπαράδοτα έθιμα μοναδικά στην Ελλάδα όπως οι Μπαμπόγεροι και η Τζαμάλα. 

Κούλουμα στην Ομόνοια

Τα αγαπημένα εδέσματα της ημέρας όπως η φασολάδα, ο ταραμάς, οι ελιές και φυσικά την λαγάνα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στο Πάρκο της Ομόνοιας. Ο Δήμος Σερρών και η ΚΕΔΗΣ όπως κάθε χρόνο προέβησαν στην διανομή των Σαρακοστιανών στους Σερραίους που βρέθηκαν στην περιοχή. Από την άλλη καθηλωμένοι στο έδαφος έμειναν οι χαρταετοί εξαιτίας της άπνοιας.


Το Καρναβάλι Σιδηρόκαστρου

Πλημμύρισε χρώματα το Σιδηρόκαστρο το απόγευμα της Κυριακής, καρναβαλιστές και άρματα πραγματοποίησαν μία ξεχωριστή παρέλαση γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο τα 20 χρόνια ζωής του θεσμού. Ο καιρός αν και μουντός βοήθησε καθώς κατά την διάρκεια της παρέλασης δεν έβρεξε και έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και μη να χαρούν τις απόκριες. Σε έντονους ρυθμούς με ευφάνταστες στολές και εμπνεόμενα  και απο την πολιτική επικαιρότητα, σατιρίζοντας την ,  παρέλασαν 10 άρματα με περισσότερους απο 800 καρναβαλιστές. 


Οι Μπαμπόγεροι του Βαμβακόφυτου  

Στους δρόμους του Βαμβακόφυτου βγήκαν και φέτος οι Μπαμπόγεροι. Άνδρες του χωριού έβαλαν τις προβιές τους και ξεχύθηκαν στις γειτονιές. Ο ήχος των κουδουνιών τους προμηνύουν τον ερχομό της άνοιξης ενώ παράλληλα έχουν χαρακτήρα αποτροπαϊκό διώχνοντας τα κακά πνεύματα που φωλιάζουν μέσα στα σπίτια. 


Τζαμάλα στο κέντρο των Σερρών   

Το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών Ν. Σερρών "Ο ΠΥΡΡΟΣ" αναβίωσε και φέτος, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το έθιμο «Τζαμάλα», σε μία εκδήλωση που τις προηγούμενες χρονιές σημείωσε μοναδική επιτυχία και καταγράφηκε στο υποσυνείδητο των συμπολιτών μας ως ένα σημαντικό και (το κυριότερο) ποιοτικό πολιτιστικό δρώμενο της πόλης των Σερρών. 


Σ​το Ισσάρι

Για δεύτερη χρονιά πλήθος κόσμου βρέθηκε και φέτος στο Βυζαντινό Κάστρο του Σιδηροκάστρου για να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα. Πολλοί Σιδηροκαστρινοί παρά το κρύο πήραν την απόφαση και ανέβηκαν στο λόφο της περιοχής.


Γαϊτανάκ​ι​ στην Κάτω Καμήλα

Τήρησε το έθιμο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας και έτσι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας αγόρια και κορίτσια ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές στολές χόρεψαν υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και έπλεξαν το Γαϊτανάκι.

serreslife


Γιορτή χαρταετού στην Μεσσοράχη   

Ο «Στρατηγός άνεμος» δεν έκανε το χατίρι σε όσους συμμετείχαν στην γιορτή χαρταετού Μεσσοράχης καθώς η άπνοια κράτησε καθηλωμένους τους περισσότερους αετούς. Ωστόσο αυτό δεν πείραξε κανένα μιας και το κέφι ήταν άφθονο το ίδιο και τα Σαρακοστιανά. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμαρχος Ν. Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής που ευχήθηκε σε όλους Καλή Σαρακοστή.

serreslife


Υποδέχθηκαν την Σαρακοστή στους Επταμύλους

Με χορό, τραγούδι και σαρακοστιανά τίμησαν την Καθαρά Δευτέρα τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες». Τα καζάνια είχαν μπει στην φωτιά από νωρίς και ο κόσμος το χάρηκε με το παραπάνω ειδικά όταν το γεύμα σερβιρίστηκε.

serreslife

Διαβάστε επίσης:

  • Πόκερ και esports, παράλληλοι δρόμοι Υπάρχουν στιγμές που ρίχνουμε μία ματιά πίσω μας και διαπιστώνουμε ότι η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα. Ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός διεξάγεται, ...