Μέσα στο 2022 μικρές ειδικές ομάδες κοινού, άνθρωποι που έχουν σχέση με το αντικείμενο, αρχαιολόγοι, επιστήμονες και δημοσιογράφοι θα μπορούν να επισκέπτονται τον Τύμβο Καστά.

Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία επισκέφθηκε το ταφικό μνημείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Η κ. Μενδώνη ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών στον Τύμβο Καστά αλλά και για τον σχεδιασμό του νέου έργου της συντήρησης και της αποκατάστασης της ξύλινης γέφυρας, η χρηματοδότηση του οποίου εντάσσεται  στο Ταμείο ανάκαμψης, από την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου και από τον αρχιτέκτονα μηχανικό του υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλη Λεφαντζή. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Παλαιοχριστιανική Ακρόπολη της Αμφίπολης, έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το ταμείο ανάκαμψης.

Η Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι οι εργασίες στον Τύμβο Καστά προχωρούν βάση χρονοδιαγράμματος, τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά υψηλής ποιότητας, η οποία όμως είναι αφανής αφού προτεραιότητα ήταν η ελάφρυνση του τύμβου, κάτι το οποίο έχει γίνει και μάλιστα τους επόμενους δύο τρεις μήνες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της γεωμετρίας του τύμβου ενώ ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης εντός του ταφικού μνημείου και το καλοκαίρι θα εγκατασταθεί το στέγαστρο και θα ξεκινήσει η διδακτική αναστήλωση ενός τμήματος του περιβόλου.

Για το αν ο Λέοντας της Αμφίπολης τοποθετηθεί στη βάση που ανακαλύφθηκε στην κορυφή του Τύμβου η κ. Μενδώνη είπε «Αυτά τα αποφασίζουν οι επιστήμονες. Στην μελέτη του κ.  Λεφαντζή αποδεικνύεται ότι εκεί ήταν ο Λέοντας. Θα δούμε αν θα μεταφερθεί ο συγκεκριμένος ή αν θα γίνει κάποιο αντίγραφο».

Η επισκεψιμότητα

Για τις μικρές ομάδες κοινού που θα μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο η κ. Μενδώνη είπε: «Είναι κάτι που το θέλουμε κι εμείς σαν μια πιλοτική εφαρμογή προκειμένου να δούμε πως θα λειτουργήσει η επίσκεψη στο χώρο αυτό που είναι ιδιαίτερα δύσκολη με την έννοια ότι είναι ένα μνημείο που δεν έχει δεύτερη έξοδο, από εκεί που μπαίνεις θα βγαίνεις, ο χώρος είναι αρκετά περιορισμένος. Εμείς θέλουμε αυτήν την μικρή, καταρχήν επισκεψιμότητα, για να καταλήξουμε το πώς θα γίνεται η επίσκεψη όταν ο χώρος αποδοθεί». Όσο για το πότε θα μπορεί το ευρύ κοινό να επισκεφθεί τον Τύμβο Καστά είπε: «Η επίσκεψη του κοινού θα γίνεται σταδιακά. Τη στιγμή που θα είναι πλήρως επισκέψιμο ακόμα δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Μπορεί να είναι το 2025 αλλά πρέπει να το δούμε. Χρειάζονται μελέτες ακόμα»

Για την περιοχή της Αμφίπολης η Υπουργός Πολιτισμού είπε: «Το έχουν πει πολλοί πριν από εμάς, αρχαιολόγοι, σεβαστοί επιστήμονες ότι η Αμφίπολη είναι ένας μείζων αρχαιολογικός χώρος, δεν είναι ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή, με πάρα πολύ σημαντικά μνημεία, με μια ιστορία πάρα πολύ βαριά. Αυτόν τον πολύ μεγάλο αρχαιολογικό χώρο προσπαθεί το Υπουργείο πολιτισμού συστηματικά να τον αναδείξει και να τον αποδώσει στον κόσμο».

Για την αρχαία ξύλινη γέφυρα η κ. Μενδώνη τόνισε: «Είναι ένα μοναδικό μνημείο. Δεν έχουμε τέτοια αρχιτεκτονήματα, τέτοιες κατασκευές ξύλινες, οι οποίες να χρονολογούνται με ασφάλεια στον 5ο αιώνα και πιθανότατα κάποια σημεία να είναι και πρωιμότερα. Μέσα από τα έργα τα οποία το Υπουργείο πολιτισμού προγραμμάτισε για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει η συντήρηση, η αποκατάσταση, η κατασκευή νέου στεγάστρου, προκειμένου το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο.

Η κυρία Μενδώνη συνοδευόταν από τoν Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου, τους βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλο Λεονταρίδη, την αντιδήμαρχο Αμφίπολης Ελένη Πατσιά και στελέχη του Υπουργείου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 332 επισκέπτες