serreslife

«Οι θησαυροί που ανακαλύφθηκαν στην Αμφίπολη αποδεικνύουν τη δόξα, το μεγαλείο και την ελληνικότητα της Μακεδονίας» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Αμφίπολης, του λόφου Καστά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο, το πρωί της Τρίτης.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ξενάγησε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ενώ τον συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος και ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας, Θεολόγος.
Ο κ. Βαρθολομαίος παρέμεινε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αμφίπολης για περίπου μία ώρα, ενώ, φεύγοντας ευλόγησε τους κατοίκους του χωριού της Μεσσολακιάς. Κατά την αποχώρησή του από τις Σέρρες εξέφρασε ικανοποίηση για τη φιλοξενία που δέχθηκε στη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στον νομό.

«Ευχαριστώ από καρδιάς»

«Μοιραστήκαμε μία κοινή χαρά όλοι, τη χαρά των εορτασμών, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικήτα, αλλά και τη χαρά της επικοινωνίας του Πατριάρχη με τα πνευματικά του τέκνα, της Μητρός Εκκλησίας με τον λαό του Θεού. Εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Μακεδονία, είδαμε και ζήσαμε πολλά πράγματα. Από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας, πολύς κόσμος παντού, σε όλον τον κόσμο, περιμένει πολλά και πρέπει να εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά για να ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προσδοκίες των εκκλησιών και των λαών. Σας ευχαριστώ και σας ευλογώ από καρδιάς» ανέφερε.
«Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Πατριάρχης μας ήταν πηγή ευλογίας και χαράς για όλους μας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι το διαχρονικό σύμβολο της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας μας. Τα μηνύματα πίστεως και ελπίδας που μας έδωσε, να τα κρατήσουμε και να τα καλλιεργήσουμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος.

Στα «ΑΣΤΕΡΙΑ»

Εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο μακεδονικό πολιτισμό και στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης και κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, το βράδυ της Κυριακής. Μάλιστα, προέτρεψε να παραμείνουν στον τόπο τους, τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
«Ο μακεδονικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Αμφίπολη, τα θαυμαστά λείψανα του οποίου έρχονται διαρκώς στο φως από τα σπλάχνα της Στρυμονικής γης, αποτελεί τεκμήριο το πού είναι δυνατόν να φτάσει το γένος μας, όταν εργαστεί με ομοψυχία, σύμπνοια, προσήλωση και συνέπεια προς ένα υψηλό στόχο και σκοπό», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και επεσήμανε ότι «τα ευρήματα της Αμφίπολης (πρέπει) να μείνουν στον τόπο τους, όλοι να εργαστούν με αυταπάρνηση και ζήλο προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα και να την κρατήσουν όρθια, τη δύσκολη αυτή στιγμή κατά την οποία έχει την ανάγκη όλων. Εάν το πράξουμε αυτό να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα μας ευλογήσει και θα μας σώσει».

Η «Λυδία» τελευταίος σταθμός

Στο πλαίσιο των επισκέψεών του, τελευταίος σταθμός του κ. Βαρθολομαίου ήταν η Ιεραποστολική Αδελφότητα «Λυδία η Φιλιππησία» στην Ασπροβάλτα και στη συνέχεια αναχώρησε για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης:

  • Στο φουλ οι «μηχανές» στην Αμφίπολη Στο καταδικασμένο εδώ και καιρό να στέκεται κλειστό και ολοσκότεινο ταφικό μνημείο στον Καστά της Αμφίπολης, τα φώτα άναψαν και οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. ...