serreslife

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι «μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε όλη τη Βαλκανική. Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι εργασίες γίνονται με κανονικούς ρυθμούς όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία και σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την κοινή γνώμη για την πορεία των εργασιών. Είναι σημαντικό να διασχίζεις τις χιλιετίες, πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απίστευτη αναδρομή και είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε».

Οι Σφίγγες

Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα ευρήματα, ο υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνει: «Οι Σφίγγες φαίνεται ότι στην αρχική τους μορφή ήταν επιχρωματισμένες. Έχουμε βρει τμήματα των φτερών των Σφιγγών τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς και επιτρέπεται να γίνει αποκατάσταση αυτής της μετατόπισης. Επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα ότι ο Λέων της Αμφίπολης, προέρχεται από αυτόν τον Τύμβο. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο Λέων της Αμφίπολης προέρχεται κατασκευαστικά και από το ίδιο εργαστήριο στο οποίο φτιάχτηκαν και οι δύο Σφίγγες. Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό της λεπτουργίας και της πλαστικότητας της δουλειάς που έκαναν εκείνη την εποχή οι γλύπτες της περιοχής».

Η εξέλιξη των ανασκαφών

Ερωτηθείς σε πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να έχουμε οριστικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο του Τύμβου, ο κ. Τασούλας σημειώνει: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια γιατί η δουλειά γίνεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επιστήμη και συνεπώς οι ρυθμοί είναι άλλοτε γοργότεροι άλλοτε σταθερότεροι. Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει μπροστά στην είσοδο του τάφου, άρα με λίγη υπομονή θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος στο πέρασμα των αιώνων, ο κ. Τασούλας τονίζει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αλλά αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι μας διασχίζουν τις χιλιετίες και φτάνουν σε μια πραγματικότητα του παρελθόντος. Με αφορμή την Αμφίπολη βλέπει κανείς με πόση συγκίνηση αγκαλιάζει ο ελληνικός λαός την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και αν η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημιούργημα των Ελλήνων πριν από 2-3.000 χρόνια, η προστασία και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς και για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς και τουριστικούς και επιστημονικούς λόγους είναι δείγμα του δικού μας πολιτισμού, του δικού μας επιπέδου. Καλούμαστε αυτή την πρόκληση να την φέρουμε σε πέρας ως ένα βαρύ χρέος».

Διαβάστε επίσης: