serreslife

Η ανασκαφή του εντυπωσιακού περιβόλου του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών που αναβίωσε μύθους και εξέθρεψε ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά ελπίδες για τον εντοπισμό εντός του πολυθρύλητου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κοσμεί την αφίσα που προαναγγέλλει την 27η ετήσια αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη.  Mε 80 ανακοινώσεις και 172 συνέδρους θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Aρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές του 2013 στη Mακεδονία και Θράκη

Δεδομένων μάλιστα των οικονομικών προβλημάτων, της διακοπής των κονδυλίων και εξ αυτού και της πλειονότητας των αρχαιολογικών ανασκαφών σ” ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα, οι περισσότερες από τις 80 φετινές ανακοινώσεις του συνεδρίου αφορούν στη μελέτη των ήδη υπαρχόντων αρχαιολογικών δεδομένων και πολύ λιγότερο στον εντοπισμό νέων.

Το 27ο αρχαιολογικό συνέδριο ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 13 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 15 Μαρτίου.

«Η ανασκαφή του περιβόλου Τύμβου Καστά Αμφίπολης και τα νέα ανασκαφικά δεδομένα για τον τρόπο κατασκευής του μνημείου του λέοντα της Αμφίπολης» είναι οι δύο ανακοινώσεις (της επικεφαλής της ανασκαφής κ.Κ.Περιστέρη και του συναδέλφου της κ.Μ.Λαφαζάνη) που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ορίστηκαν για το μεσημέρι της τελευταίας μέρας του συνεδρίου), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του ’60 και συνεχίζονται διεξοδικά από το καλοκαίρι του 2012 από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.

Οι έρευνες – μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει έναν κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. (περί το 325-300 π.Χ.). Ο εντυπωσιακός –μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα– περίβολος είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου κι έχει συνολικό ύψος 3 μ., πλάτος 1,60 μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405 μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου. Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το περασμένο καλοκαίρι είχαν κορυφωθεί οι φήμες και τα δημοσιεύματα που “ήθελαν” ο τύμβος Καστά να “κρύβει” τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με αποτέλεσμα, η επικεφαλής της ανασκαφής – προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής κ.Περιστέρη να δηλώνει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “αγανακτισμένη” και να απευθύνει έκκληση για σεβασμό στο ανασκαφικό-επιστημονικό έργο και σοβαρότητα σ’ όσους αναπαράγουν ανάλογα «σενάρια».

Τα επικρατέστερα σενάρια πάντως ήθελαν τον τυχόν τάφο που υπάρχει εντός του -άσκαφου προς το παρόν τύμβου- να ανήκει είτε στη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δολοφονήθηκαν από τον σφετεριστή της εξουσίας Κάσσανδρο το 311 π.Χ., είτε… σε χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες – νεκρούς στη μάχη του Δραβήσκου το 465 π.Χ. (πριν από την ίδρυση της πόλης της Αμφίπολης).

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ..

(στοιχεια από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης: