Αναστέλλονται δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Σέρρες – Θεσσαλονίκη

Αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια των...

Η 54η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ έρχεται στις Σέρρες με 800 θέσεις εργασίας

Η πόλη των Σερρών αναδεικνύεται σε έναν δυναμικό κόμβο σύνδεσης...

Δήμος Σερρών: Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες κατά την περίοδο του Πάσχα

Ο Δήμος Σερρών, κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, αξιοποίησε στο έπακρο τον διαθέσιμο χρόνο, προχωρώντας σε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητριών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών.

Δήμος Σερρών: Διατακτικές επιταγές σε ευάλωτους πολίτες ενόψει Πάσχα

Ο Δήμος Σερρών εν όψει του Πάσχα, προχώρησε στη...

Επί χάρτου δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι στις Σέρρες

Στην κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στις Σέρρες...


serreslife

Οι «καραμπόλες», οι συσχετισμοί και οι δύο μόνο νέοι.

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Σερρών ήταν μάλλον αναμενόμενη. Το ερώτημα ήταν εάν ο απόλυτος αριθμός ψήφων ή έστω, η διαφορά από τον –σίγουρα πρώτο- ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεπε την εκλογή δύο βουλευτών. Τελικά, οι δύο βουλευτές εκλέχτηκαν και είναι ο Κώστας Καραμανλής, με σταυροδοσία επί των συνολικών ψήφων του κόμματος που ξεπερνά το 43% και η Φωτεινή Αραμπατζή με σαφώς περισσότερες ψήφους από αυτές που είχε λάβει το 2012.


Ο Μενέλαος Βλάχβεης και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης είχαν ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς σταυρών προτίμησης, όμως αυτό δεν τους διασφάλισε την επανεκλογή.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, έγινε αυτό που σε τοπικό επίπεδο απεύχονταν. Να καταλήξει δηλαδή η «μπίλια» της δεύτερης κατανομής σε άλλο κόμμα στην εκλογική περιφέρεια Σερρών, όπως και έγινε. Έτσι, επανεκλέγεται μόνον η Αφροδίτη Σταμπουλή, με δεύτερο τον Λευτέρη Αβραμάκη. Πάντως, είναι χαρακτηριστική η ιδιαίτερα χαμηλή συνολική σταυροδοσία. Για κάθε ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Σερρών, αντιστοιχούν μόνο 1,32 σταυροί, πράγμα που σημαίνει πολλές μονοσταυρίες ή και ασταύρωτα ψηφοδέλτια.
Τρίτο κόμμα στο νομό Σερρών ήταν η Χρυσή Αυγή, στην οποία διασφάλισε την επανεκλογή του ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αδιαφιλονίκητο «φαβορί» ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που ο –εκλεγμένος το 2012- Νικήτας Σιώης δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο.
Ένα από τα «θρίλερ» της κατανομής εδρών είχε θύμα τον Μιχάλη Τζελέπη. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες, το υπουργείο Εσωτερικών έδινε έδρα στο ΠΑΣΟΚ στο νομό Σερρών, όπου δεν υπήρχε ζήτημα για το ποιος θα ήταν πρώτος. Στη συνέχεια όμως, η έδρα μετακινήθηκε στη Χρυσή Αυγή.
Αντίστοιχη «καραμπόλα» είχε συμβεί λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής από το ΚΚΕ στο Ποτάμι. Έτσι η έδρα κατέληξε στον Αλέκο Χατζηδημητρίου.
Η έκτη έδρα είχε από νωρίς «κλειδώσει» στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά που από σήμερα είναι η αρχαιότερη Σερραία βουλευτής, με συνεχείς εκλογές από το 2000, αρχικά με τη Ν.Δ. και από το 2012 με τους ΑΝΕΛ.
Το ΚΚΕ, με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, έχασε την έδρα αργά το βράδυ, με τη Φιλιώ Σαραντίδου να μαθαίνει ότι δεν θα γίνει βουλευτής το βράδυ της Κυριακής.
Η αρνητική έκπληξη της βραδιάς ήταν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που κατετάγη στην δέκατη θέση, πίσω από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, με ποσοστό μόλις 1,74%, όταν πανελλαδικά πήρε 2,46%.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Συνεπεία όλων αυτών, ο νομός Σερρών εκπροσωπείται στη νέα Βουλή από τέσσερις επανεκλεγέντες και δύο νέους βουλευτές, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αλέκο Χατζηδημητρίου.
Οι δύο βουλευτές στηρίζουν την Κυβέρνηση (Αφ. Σταμπουλή, Μ.Κόλλια – Τσαρουχά), ενώ οι τέσσερις αντιπολιτεύονται.
Τέλος, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει είναι και η 50-50 εκπροσώπηση των φύλων, με τρεις μόνον άνδρες και τρεις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: