paratiritis syxnotites_2008_1.jpgΜε το νέο χάρτη συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης που παρουσίασαν προ ημερών οι υπουργοί Επικρατείας και Μεταφορών κύριοι Ρουσόπουλος και Χατζηδάκης καθορίζονται, μετά την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπής, 12 ψηφιακές συχνότητες για όλες τις περιφέρειες της χώρας -πλην των περιοχών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου εκχωρούνται 10- οι οποίες αντιστοιχούν σε 48 κανάλια.

Από τα κανάλια αυτά, τα 14 θα διατεθούν για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, τα 12 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Βουλής και των κομμάτων, τα 8 για κανάλια δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης και το Mobile TV, επίσης 8 για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, 2 για επίγειους συνδρομητικούς σταθμούς και 2 για τις νέες υπηρεσίες ψηφιακής εκπομπής (όπως η τηλεϊατρική, η τηλεκπαίδευση, μετεωρολογικές προβλέψεις κ.ά.). Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας είναι 7 και τα διαθέσιμα κανάλια που παραχωρούνται στο συγκεκριμένο τομέα είναι 14.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης του Χάρτη Συχνοτήτων για την επίγεια ψηφιακή tv παρουσιάστηκε και ο Χάρτης Συχνοτήτων για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο σύνολο της επικράτειας.
ΣΕΡΡΕΣ: 88.2, 92.2, 94.2, 96, 98.8, 99.2, 101.8, 102.3, 102.7, 103.2 (ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ)
93.7, 95.6, 99.6, 100, 101.2, 104, 104.4, 104.8, 105.2, 106.5 (ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ)


ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Επειδή πολύ λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τη ψηφιακή τηλεόραση και τη σημασία της, θα πρέπει να τονιστεί ότι με την είσοδο στη ψηφιακή εποχή η σχέση του τηλεθεατή με το τηλεοπτικό προϊόν αποκτά νέα διάσταση καθώς -κυρίως μέσω της παροχής επιπλέον υπηρεσιών, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί οδηγοί προγραμμάτων και οι αμφίδρομες υπηρεσίες- δίδεται η δυνατότητα διευρυμένης πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία, στο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι συχνότητες που εξοικονομούνται θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γιά άλλες εφαρμογές, ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι η τηλεϊατρική ή το τηλεμπόριο, καθώς και οι υπηρεσίες για τη μεταφορά εικόνας, ήχου και δεδομένων πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Απαιτείται μικρότερη ισχύς εκπομπής και ως εκ τούτου λιγότερες παρεμβολές μεταξύ γειτονικών πομπών, τόσο εντός της επικράτειας όσο και με γειτονικά κράτη.
Κατά συνέπεια, η ψηφιακή τηλεόραση παρέχει μεγαλύτερη ευκρίνεια, ποιοτικά άρτιο ήχο και εικόνα και τη δυνατότητα ο τηλεθεατής να επωφεληθεί πολλών άλλων υπηρεσιών.

serresmap.jpg

Διαβάστε επίσης: