tro.jpgΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
Εκδόσεις Μελάνι
Μυθιστόρημα
Σελίδες 408

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι το νέο βιβλίο του Γιώργου Καρτέρη.
Παρακολουθώντας στην τηλεόραση τις κηδείες του Χρίστου Τσουτσουβή και των αστυνομικών που συνεπλάκησαν μαζί του τον Μάιο του 1985, δύσκολα ξεχώριζε κανείς ποιος ήταν αστυνομικός και ποιος τρομοκράτης, ο σπαραγμός έμοιαζε να είναι ο ίδιος, ο σπαραγμός και αυτή η οδύνη καθώς διαπιστώνεις ξαφνικά πόσο άγριος και παράλογος μπορεί να γίνει ο κόσμος. Το βιβλίο βασίζεται στη συγκεκριμένη διαπίστωση και στο συγκεκριμένο γεγονός, ένας τρομοκράτης σκοτώθηκε κι ένας άλλος, ο Δημήτρης Κοβάνης, διέφυγε. Πώς διέφυγε; Ανάγκασε τη νοσοκόμα Κατερίνα Δελμούζου να τον φυγαδεύσει με το αυτοκίνητό της. Μέχρι τότε η Κατερίνα πίστευε ότι κανείς, ποτέ, δε θα στρεφόταν εναντίον της. Γελάστηκε. Μπήκε στο στόχαστρο, στο μάτι του κυκλώνα. Είχε ένα πιστόλι στα πλευρά, κι ύστερα, στην Ασφάλεια, γυμνή, πέρασε δύσκολες ώρες. Ενδίδοντας σ’ έναν παράξενο αδιέξοδο έρωτα έμεινε εκτεθειμένη στον κίνδυνο του δημόσιου λιθοβολισμού
Η Ηλέκτρα –σίγουρη ότι οι άντρες ερωτεύονται λάθος πράγματα ενώ, από κάποια δαιμονική σκευωρία, είναι τα λάθος πράγματα που ερωτεύονται οι γυναίκες– έψαχνε έναν κανονικό άντρα, αν υπάρχουν κανονικοί άντρες.
Ο Σταμάτης έψαχνε την Ηλέκτρα, έτοιμος να απαλείψει επιλεκτικά κάποιες πρόσφατες εγγραφές απ’ τη μνήμη του, να υποκριθεί ότι δεν μπήκε ποτέ στο σαλόνι του Σπύρου.
Ο Αγαμέμνονας που ανάλαβε να γράψει το τέλος της τραγωδίας της, κατάφερε να θεοποιήσει την Κατερίνα και παράλληλα να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της δικής του τραγωδίας. Η κάθαρση ήρθε από ένα κουτί πίτσας.
Μέσα απ’ τις ιδεολογικές τους συγκρούσεις, οι ήρωες του βιβλίου συνειδητοποιούν ότι εκείνο που διασώζει τη ζωή μας είναι η καλοσύνη των άλλων. Ο αναγνώστης συλλέγει στοιχεία ώστε να μπορεί να βγάλει την ετυμηγορία του στο τέλος, να δικαιώσει ή να καταδικάσει, αλλά κυρίως να συμπονέσει.

Ο Γιώργος Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό Μυτιλήνης και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Μαθηματικά. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Ήρθε και τ’ άλλο καλοκαίρι (Αθήνα 1976), Αγαλμάτων μεσιτείες ( Ίκαρος 1981), Επιθέματα (Περί τεχνών 1998). Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα Υπό σκιάν (Εστία 1992) κυκλοφόρησαν δυο συλλογές διηγημάτων, Σημείο αφής (Περί τεχνών 1994), Στον αστερισμό του Κυνός (Αμητός 1999), και τα μυθιστορήματα Ένας Παντελής και μισός (Εστία 1996), Κάτσε καλά (Εστία 2000), Έρωτες στην άκρη (Εστία 2003). Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ο μονόλογός του Στο τέρμα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ανέβηκε από τη «Νέα σκηνή» του θεάτρου το Δεκέμβριο του 2004 με πρωταγωνιστή τον Τάκη Βαμβακίδη. Το πρώτο του βιβλίο Ήρθε και τ’ άλλο καλοκαίρι τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως καθηγητής στο ΕΠΑΛ Νιγρίτας.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 464 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200