radioactive.jpgΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ paratiritis
Το υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας κρύβει άφθονο ουράνιο, δηλαδή την πυρηνική πρώτη ύλη. Τα κοιτάσματα ουρανίου στους νομούς Δράμας, Σερρών και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας αγγίζουν τους 10.000 τόνους σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Αξιόλογα αποθέματα διαθέτουν και οι υποθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου. Μάλιστα σύμφωνα με τις οικονομοτεχνικές μελέτες του ΙΓΜΕ σε αρκετές περιπτώσεις τα κοιτάσματα είναι εκμεταλλεύσιμα με οικονομικά πρόσφορους όρους. Στη χώρα μας το θέμα της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού παραμένει ταμπού, με το 90% της κοινής γνώμης να τάσσεται αναφανδόν κατά της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων εντός των ελληνικών συνόρων.
Οι μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986, οι εγγενείς δυσκολίες και οι προβληματισμοί που αφορούν την ασφάλεια, το κόστος και τη σκοπιμότητα της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων, οι μέχρι πρόσφατα χαμηλές τιμές των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων και οι μεγάλες ελπίδες που επενδύθηκαν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είχαν καταδικάσει στη λήθη και την απαξίωση την πυρηνική ενέργεια.

ΣΤΡΟΦΗ
Τα πράγματα άλλαξαν άρδην τα τελευταία χρόνια και η πυρηνική ενέργεια άρχισε να γίνεται ξανά της μόδας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα ράλι της τιμής του πετρελαίου, που επανέφεραν με δριμύτητα στην Ευρώπη το αίτημα της απεξάρτησης από τον εισαγόμενο μαύρο χρυσό, στις ανησυχίες για το περιβάλλον και το φαινόμενο του θερμοκηπίου -αποδίδεται στις εκπομπές ρύπων που συνδέονται με τις “βρόμικες” μορφές ενέργειας- αλλά και στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών τεχνολογιών, που υπόσχονται μεγαλύτερη απόδοση και πολύ υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας. Σήμερα οι εκατοντάδες πυρηνικοί αντιδραστήρες που φιλοξενεί ο πλανήτης (197 λειτουργούν μόνο στην Ευρώπη) συμβάλλουν στο 15% της συνολικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και στο 6,5% της συνολικής κατανάλωσης.

Στην Ευρώπη, το πετρέλαιο διατηρεί την κυριαρχία του στο ενεργειακό ισοζύγιο της γηραιάς ηπείρου (με μερίδιο 41%), ενώ το φυσικό αέριο ακολουθεί από μεγάλη απόσταση (22%).
Στο στάδιο του σχεδιασμού ή της κατασκευής βρίσκονται σήμερα 50 πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα χρειαστεί να κατασκευαστούν τουλάχιστον 200 μονάδες για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες.

Η ραδιενεργός... γειτονιά

Η Βουλγαρία έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει μέχρι το 2009 το διαβόητο πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, παράλληλα όμως ετοιμάζει νέο σταθμό στο Μπέλενε, με δύο σταθμούς συνολικής ισχύος 2 γιγαβάτ. Η Βουλγαρία καλύπτει το 42% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από την πυρηνική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: