Το νέο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τίτλο «ΣΜΎΡΝΗ 1919-1922» και υπότιτλο «Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου» θα παρουσιαστεί το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου στις 7, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Ταυτόχρονα στο φουαγέ του θεάτρου σε συνεργασία με την ΚΕ.ΔΗ.Σ του Δήμου Σερρών θα εγκαινιαστεί (και θα λειτουργήσει έως τις 10 Οκτωβρίου) μεγάλη έκθεση με περισσότερες από εβδομήντα φωτογραφίες και περισσότερες από εκατό εφημερίδες και τεκμήρια της Μικρασιατικής εκστρατείας, από το αρχείο του συγγραφέα, την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος θα συμμετέχει και στην παρουσίαση του βιβλίου.
Πρόκειται για το 25ο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη με το οποίο ο Σερραίος συγγραφέας επιστρέφει στην προκυμαία της Σμύρνης εκεί όπου, εκατό χρόνια πριν, στις 2 Μαΐου 1919, γράφτηκε η ματωμένη αρχή του τέλους της Μεγάλης Ιδέας.

Για το βιβλίο εκτός από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου, θα μιλήσει η φιλόλογος Σύλια Ζέτα και ο συγγραφέας, ενώ κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Καλιόπη Ευαγγελίδου και Γιώργος Καρύδας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Σερρών Δέσποινα Γιαννακίδου.
Οργανωτής της έκθεσης είναι ο ζωγράφος Βασίλης Βαφειάδης.

Το βιβλίο

Πρόκειται για το 25ο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη με το οποίο ο Σερραίος συγγραφέας επιστρέφει στην προκυμαία της Σμύρνης εκεί όπου, εκατό χρόνια πριν, στις 2 Μαΐου 1919, γράφτηκε η ματωμένη αρχή του τέλους της Μεγάλης Ιδέας. Εκείνης που μας οδήγησε από τα φανταχτερά χρόνια της δόξας σ΄ εκείνα της καταισχύνης.

Το βιβλίο, που αποτελεί το συναρπαστικό χρονικό μιας φλογισμένης τριετίας καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τη σκοτεινή και άγνωστη σύγκρουση των δύο κορυφαίων ηγετών της Σμύρνης, του Ύπατου Αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη και την κορυφή της ορθοδοξίας, τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου και τη φιλόλογο Σύλια Ζέττα ενώ ο συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, κείμενα θα διαβάσουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ και ηθοποιός Καλλιόπη Ευαγγελίδου και ο ηθοποιός Γιώργος Καρύδας ενώ την παρουσίαση και τον συντονισμό της θα έχει η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Σερρών Δέσποινα Γιαννακίδου.

Αναφερόμενος στο βιβλίο του ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης είπε:

«Για τη Μικρασία έχουν γραφεί πολλά και θα συνεχίζουν να γράφονται. Μόνο εγώ έχω γράψει άλλα τρία! Παρ΄ όλα αυτά εκείνο στο οποίο είναι δύσκολο να διεισδύσει κάποιος δεν είναι τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, που λίγο πολύ είναι γνωστά, όσο στις λεπτομέρειες που βοήθησαν στη διαμόρφωσή τους. Για να τα κατανοήσει ο σημερινός αναγνώστης πρέπει να μπορέσει να μελετήσει την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν αυτά τα γεγονότα. Για παράδειγμα: αν κάποιος δεν καταφέρει να συνειδητοποιήσει το ρόλο και το μέγα βάρος που για δεκάδες χρόνια συσσώρευσε στην πλάτη του Ελληνικού λαού η «Μεγάλη Ιδέα» αλλά και η πολύχρονη τουρκική σκλαβιά. δεν θα καταφέρει να κατανοήσει και να εξηγήσει πολλές από τις πράξεις και συμπεριφορές του μητροπολίτη Χρυσόστομου. Όπως δεν θα μπορέσει να κατανοήσει και το ρόλο που έπρεπε να παίξει ο Ύπατος Αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, κυρίως ύστερα από τα θλιβερά γεγονότα της προκυμαίας που διαδραματίστηκαν στη Σμύρνη.

»Στην κατανόηση αυτού του «κλίματος» μεγάλη βοήθεια προσφέρουν οι αφηγήσεις, τα ημερολόγια, οι εφημερίδες, οι επιστολές, αλλά και τα διάφορα αρχεία. Προσωπικά εκτός από ένα πλήθος αφηγήσεων, ημερολογίων, αναμνήσεων και βιβλίων που κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησα, (η Σμύρνη είναι το τέταρτο βιβλίο μου σχετικά με το Μικρασιατικό ζήτημα), μεγάλο ρόλο ως πηγή πληροφοριών έπαιξαν οι εφημερίδες της εποχής και κυρίως τα λεγόμενα «ψιλά» δηλαδή ο ρόλος που έπαιξε το περιθώριο. Έχω την τύχη να έχω στο αρχείο μου όλες τις ελληνικές εφημερίδες εκείνης της εποχής όλων των παρατάξεων. Αλλά και σ΄ αυτή την περίπτωση το μυστικό είναι να ξέρεις και να μπορείς να τις «διαβάζεις» και να ανακαλύπτεις τι κρύβουν κάτω από τις λέξεις (γιατί ας μην ξεχνούμε ότι για μεγάλο διάστημα υπήρχε και το καθεστώς της λογοκρισίας) ώστε να μπορέσεις να διασταυρώσεις το πληροφοριακό υλικό τους με τη γνώση των αποδεδειγμένων ιστορικών στοιχείων. Για παράδειγμα η συνέντευξη του Στεργιάδη που δημοσιεύεται στο βιβλίο λέει πολύ λιγότερα από τα σχόλια της εφημερίδας που τη δημοσίευσε, γιατί σ΄ εκείνα αποτυπώθηκαν όσα ο Ύπατος Αρμοστής είπε στον δημοσιογράφο στο περιθώριο της συνέντευξης ζητώντας να μην δημοσιευτούν. Αλλά περισσότερες λεπτομέρειες στις εφτακόσιες τόσες σελίδες του βιβλίου μου!»

Διαβάστε επίσης: