serreslife

Τι προβλέπει για τις τιμές και ποιοι αντιδρούν.

Με εκατόν εξήντα τέσσερις ψήφους υπέρ πέρασε χθες Τετάρτη, από τη Βουλή η τροπολογία για το φάρμακο. Η ψήφιση της τροπολογίας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο ανεξάρτητος Ανδρέας Λοβέρδος έβαλε τέλος στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν φαίνεται να κάμπτει τις αντιδράσεις στην αγορά, με τους φαρμακοποιούς να ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.
Η ψηφοφορία στη Βουλή έγινε ονομαστικά, κατόπιν σχετικού αιτήματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον προεδρεύοντα Ιωάννη Τραγάκη, σε αντίθεση με αυτό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας. Ουσιαστικά η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο στο άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Τι προβλέπει

Η τροπολογία του κ. Γεωργιάδη προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στην αγορά από 20% σε 70%. Αυτό ήταν το «αγκάθι» που πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιπρότεινε οριζόντιες μειώσεις στις τιμές..
Σύμφωνα με την τροπολογία, η τιμή των φαρμάκων των οποίων η πατέντα έχει λήξει, μειώνεται στο 50% της αρχικής.
Αναφορικά με τα γενόσημα, η τιμή τους πέφτει στο 65% του αντίστοιχου φάρμακου αναφοράς.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας που ανακοίνωσε πως «με τις προβλέψεις της τροπολογίας Γεωργιάδη, καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία της αγοράς, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και υπονομεύεται η ελληνική οικονομία».


Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη για το θέμα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία, αντιπροτείνοντας δεκαήμερο διάλογο για τη φαρμακευτική δαπάνη.
«Η επίμαχη τροπολογία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «το μόνο που υπηρετεί είναι αφενός τη μνημονιακή απαίτηση για 1% του ΑΕΠ φαρμακευτική δαπάνη και αφετέρου το ολιγοπώλιο των πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους και αμφίβολης ποιότητας».

Οι φαρμακοποιοί

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε αίτημα για επείγουσα συνάντηση στον υπουργό Υγείας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, των συμπληρωμάτων διατροφής, της παράτασης των αποθεμάτων σε περίπτωση μειώσεων τιμών και άλλα θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη και τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Στην σχετική επιστολή, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι «τα φαρμακεία κλείνουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και στα νησιά όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά λόγω των περικοπών στη φαρμακευτική δαπάνη».
Μεταξύ άλλων, οι φαρμακοποιοί διερωτώνται:
1. Γιατί κάθε φορά που αναζητούνται τρόποι περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η πολιτική εξαντλείται στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ειδικά των γενοσήμων;
2. Αν το πρόβλημα ήταν οι υψηλές τιμές των φαρμάκων (πράγμα αδύνατο, καθώς υπολογίζονται με βάση το  μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη) μετά από τόσες υποτιμήσεις και αμέτρητα δελτία τιμών, γιατί εξακολουθεί να υφίσταται θέμα δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Μήπως φταίει κάτι άλλο;
3. Σκοπεύει ( το υπουργείο) να πάρει μέτρα η πολιτεία για την πάταξη της προκλητής ζήτησης και της υπεσυνταγογράφησης, που για εμάς είναι οι κυριότερες αιτίες που αιμορραγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και διογκώνεται η δαπάνη;

Εκ νέου πρόεδρος ο Αρ. Ρόντσης

Εν τω μεταξύ, ο Αργύρης Ρόντσης αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Συναδελφική Συσπείρωση» που επικράτησε έναντι της «Συμμαχίας για τις Σέρρες», της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών Σερρών» και του «Ανεξάρτητου Συνδυασμού Σερραίων Φαρμακοποιών».
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος ευχαρίστησε για την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συναδέλφων του στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι «η διοίκηση θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, ώστε να ανταποκριθεί με το ίδιο σθένος στις προκλήσεις της εποχής». Η θητεία της διοίκησης στον φαρμακευτικό σύλλογο είναι τριετής.

Διαβάστε επίσης:


DEYAS

swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 258 επισκέπτες