evz.jpgΜανώλης Λαγογιάννης :Το σωματείο των Σερρών δε θέλει να συμπεριληφθεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας paratiritis
Πλέον η ΕΒΖ ξεκινά απευθείας διαπραγματεύσεις,αφού ο διαγωνισμός για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης κηρύχτηκε άγονος,με την κοινοπραξία Renew Energy και Cal West Ethanol. Η πρόταση της εν λόγω κοινοπραξίας αφορά τη δημιουργία δύο μονάδων δυναμικότητας 90.000 κυβικών ετησίως, ενώ το καλαμπόκι ως πρώτη ύλη αποτελεί μονόδρομο για την κοινοπραξία. Παράλληλα προτείνει την παραγωγή υποπροϊόντων, όπως το καλαμποκέλαιο. Πρόταση της ΕΒΖ είναι να υπάρξει διπλή γραμμή για να μην “τραυματιστεί” η ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, ωστόσο όλα είναι, σύμφωνα με τον κ. Δαρνάκα, υπό συζήτηση, ενώ θα ληφθούν υπόψη τα τεχνικοοικονομικά κριτήρια που θα τεθούν.
Η εισηγμένη πλέον ρίχνει το γάντι για τις όποιες αποφάσεις στη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ορίστηκε για τις 25 Ιουλίου. Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ο διαγωνισμός για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης κηρύχτηκε άγονος, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ κόντρες έχουν ξεσπάσει μεταξύ των εργαζομένων της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης της ομοσπονδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρία σωματεία εργαζομένων, αυτά των εργοστασίων των Σερρών, του Πλατέος και της Ορεστιάδας, επιθυμούν να αποσκιρτήσουν, καθώς δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα στους κόλπους της ομοσπονδίας φιλοξενούνται οκτώ σωματεία. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μανώλης Λαγογιάννης είχε σειρά επαφών με το σωματείο των εργαζομένων στο Πλατύ καθώς και με τα σωματεία στη Θεσσαλονίκης. “Τα τρία διασπαστικά σωματεία θεωρούν φαίνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Δεν σκέφτονται ότι σε δύο χρόνια τα τεύτλα δεν θα επαρκούν για το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας”, σημείωσε ο κ. Λαγογιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν εξώδικο προς τη διοίκηση, “ώστε να την αναγκάσουν να προσέλθει σε διάλογο και να τους εξηγήσει πού θα πάει κάθε ευρώ και ποια ακριβώς είναι τα σχέδιά της”.

Σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη αναφέρει “η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μη συνεχίσει τη διερεύνηση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους και το πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά να προβεί πλέον σε απευθείας συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να εξετασθούν προτάσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς”.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Δημήτρης Δαρνάκας, η απόφαση της διοίκησης στηρίζεται στις αλλαγές δεδομένων στην αγορά, μετά τον Μάιο του 2007, οπότε ξεκίνησε το όλο εγχείρημα: τις μεταβολές στην τιμή καλαμποκιού αλλά και το γεγονός ότι έχουμε περάσει σε βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ οι μονάδες σχεδιάστηκαν για την πρώτη. “Κάναμε έρευνα αγοράς σε Ευρώπη και Αμερική και διαπιστώσαμε ότι οι εξελίξεις μάς έχουν ξεπεράσει. Οφείλουμε να ερευνήσουμε όλα τα δεδομένα”, υπογράμμισε ο κ. Δαρνάκας σημειώνοντας ότι η τάση πλέον είναι οι μονάδες βιοαιθανόλης να είναι μικρές και ευέλικτες. Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ είχε θέσει ως στόχο τη δημιουργία δύο μονάδων δυναμικότητας 150.000 έως 180.000 κυβικών.

Σημειώνεται ότι η Renew Energy διαθέτει δύο εργοστάσια στην Αμερική, ενώ συνεργάζεται με την “Utica Energy LLC”, ισχυρή εταιρεία με αυξημένη εμπειρία στην αμερικανική αγορά εναλλακτικών καυσίμων και ιδίως αιθανόλης.
Αναφορικά με τη Motor Oil, που αποτελούσε τον έτερο ενδιαφερόμενο για το project της βιοαιθανόλης, ο κ. Δαρνάκας, υπογράμμισε ότι έβαζε όρους που ήταν εκτός των όρων που είχε θέσει ο διαγωνισμός, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία μίας μονάδας και όχι δύο όπως προβλεπόταν.

“ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ”

“Αν βρεθεί και άλλος ενδιαφερόμενος, θα καθίσει κι αυτός στο τραπέζι του διαλόγου”. Αυτό σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της βορειοελλαδικής εισηγμένης τονίζοντας ότι άμεσα η εταιρεία θα ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που δεν είχαν φτάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού, ότι πλέον η ΕΒΖ είναι ανοιχτή στις όποιες προτάσεις.
Σε περίπτωση που καμία από τις προτάσεις για συνεργασία με την ΕΒΖ δεν ευοδωθεί, τότε τον τελευταίο λόγο για το αν τελικά θα προχωρήσει η επένδυση για τη μετατροπή των δύο εργοστασίων σε μονάδες βιοαιθανόλης θα τον έχει η γενική συνέλευση των μετόχων.
Παράλληλα ο κ. Δαρνάκας ενημέρωσε πως η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για μετάταξη ενδιαφερομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειώνεται πως βάσει μελέτης στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρεθούν εκτός της εταιρείας μέσω εθελουσίας εξόδου 150 άτομα, ενώ 80 θα μεταταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων για μετάταξη ξεπεράσει τους 80, τη λύση για την επιλογή των ατόμων θα κληθεί να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης: