bolaris.jpgΑπό την ανεξέλεγκτη λειτουργία μονοπωλίων και καρτέλ στην αγορά elvima.gif
Εξαθλίωση των παραγωγών και εξόντωση των καταναλωτών καταγγέλλει ο Σερραίος βουλευτής. Ο βουλευτής Νομού Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Ο ρόλος της πολιτικής είναι η ανάδειξη και η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Και το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια σε συνδυασμό με την συμπίεση των εισοδημάτων της πλειοψηφίας των πολιτών. Ακρίβεια και μείωση εισοδημάτων είναι οι δύο όψεις του ίδιου προβλήματος: η ταξική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από την μία επιτρέπει ή επιβάλλει την μείωση των εισοδημάτων τόσο των μισθωτών και συνταξιούχων όσο και των γεωργών και κτηνοτρόφων και από την άλλη αφήνει ασύδοτα τα μονοπώλια και καρτέλ των κάθε λογής «κουμπάρων». Οι τιμές αυξάνονται, με μόνους ωφελημένους τους επιτήδειους «ενδιάμεσους»!
Οι παραγωγοί κρέατος, γάλακτος και πάσης φύσεως αγροτικών προϊόντων και στον Νομό Σερρών, αντιμέτωποι με τον υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής, εισπράττουν τιμές που συνιστούν εξευτελισμό! Οι καταναλωτές, με εισοδήματα Ελλάδας, πληρώνουν τα προϊόντα σε τιμές υψηλότερες από αυτές της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.
Και η Κυβέρνηση Καραμανλή προσποιείται τον διαιτητή σε μία κρίση την οποία η ίδια με τις πολιτικές της ενθάρρυνε ή δημιούργησε. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, λειτουργώντας πολιτικά και υπεύθυνα, επισημαίνει το πρόβλημα και παρουσιάζει επεξεργασμένες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και επιστολή του Προέδρου Γ. Α. Παπανδρέου της 22ας Μαΐου 2008, με την οποία ζήτησε Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για το ζήτημα. Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008 και οι πολίτες θα κρίνουν ποιος ασχολείται με την πολιτική και ποιος κρύβεται και κάνει τον ...διαιτητή, στο κρίσιμο θέμα της ακρίβειας!»
Το κείμενο της επιστολής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως ακολούθως:
Προς
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κύριο Δημήτρη Σιούφα
Κύριε Πρόεδρε,
Η καθημερινή ζωή των πολιτών υποβαθμίζεται και χειροτερεύει καθημερινά.
Το πρόβλημα της ακρίβειας, της διαρκούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης και του υπερδανεισμού των Ελλήνων έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Ο πληθωρισμός είναι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ακριβών χωρών της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα το κατά κεφαλήν εισόδημα, σταθερά ανοδικό επί μια δεκαετία, σημειώνει - για πρώτη φορά φέτος από το 1998 - μείωση σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων, ο Έλληνας πολίτης – καταναλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων μέσα στο 2008 που έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις ύψους έως και 30% τις τιμές βασικών αγαθών μέσα σε λίγους μόλις μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας κρατά σήμερα τα σκήπτρα της ευρωζώνης στις αυξήσεις που αφορούν στα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα τρόφιμα και σε άλλες αγορές.
Η ακρίβεια στην Ελλάδα καλπάζει λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στα κρατικά τιμολόγια και τους έμμεσους φόρους, της έλλειψης πολιτικής βούλησης να μπει φραγμός στην απληστία μερικών δεκάδων επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστούν θεμελιώδεις διαρθρωτικές αδυναμίες των ελληνικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η ανυπαρξία μάλιστα του κρατικού μηχανισμού δεν εντοπίζεται μόνο στον έλεγχο των τιμών. Όπως έδειξε η πρόσφατη διατροφική κρίση με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, η κυβέρνηση δεν είναι καν σε θέση να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας.
Είναι μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει βούληση για την ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών και δράσεων προκειμένου να στηρίξει το συμφέρον του πολίτη, να στηρίξει τους πολλούς έναντι των ολίγων. Είναι απόλυτα υπεύθυνη για την κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, για την ασυδοσία στην αγορά, για την έλλειψη κάθε σχεδίου για την τιθάσευση του πληθωρισμού που πλήττει ιδίως τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά. Η ελληνική οικονομία σταδιακά παραδίνεται στα χέρια κάθε λογής μεσαζόντων που νέμονται ανενόχλητοι το δημόσιο πλούτο, κερδοσκοπούν παρασιτικά σε βάρος των δημόσιων οικονομικών, και λεηλατούν στρατηγικής σημασίας οργανισμούς, όπως φάνηκε στην υπόθεση του ΟΤΕ.
Υφίσταται παράλληλα τεράστιο έλλειμμα πολιτικής όσον αφορά τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, την εξυγίανση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς επίσης και τη συγκράτηση της τιμολογιακής πολιτικής των ελληνικών επιχειρήσεων, με τη διαμόρφωση περιθωρίων κέρδους σε επίπεδα που δεν υπονομεύουν τη σταθερότητα των τιμών και την ανταγωνιστικότητα.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα ζητάμε να πραγματοποιηθεί Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.
Με τιμή,
Γιώργος Α. Παπανδρέου

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 248 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200