loverdos_serres2Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την οικογένεια του Σερραίου που δώρισε τα όργανά του.

Μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς, αισιοδοξίας, για το μείζον θέμα των μεταμοσχεύσεων, έστειλε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή 19/8, από τις Σέρρες, που δεν ξέχασε και το… στόχο της, να κατευνάσει, δηλαδή, τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, γύρω από το θέμα της «εικαζόμενης συναίνεσης». Σε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στις Σέρρες, του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την οικογένεια του νέου Σερραίου που προ ημερών έχασε τη ζωή του, αλλά η οικογένειά του αποφάσισε να προβεί στην υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς, δωρίζοντας τα όργανά του.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε δημόσια τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια ενός Σερραίου που δεν είναι πια στη ζωή, αλλά και ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του, γιατί η οικογένεια αυτή δέχθηκε ο άνθρωπός τους που έφυγε από τη ζωή να δώσει ζωή, μέσα από τη δωρεά οργάνων σώματος, σε τρεις άλλους συνανθρώπους του. Ο ίδιος συνεχάρη τους γιατρούς του Νοσοκομείου των Σερρών για τη διαδικασία της εκτέλεσης της δωρεάς, τονίζοντας πως αυτή έγινε με άψογο τρόπο. Έγιναν μεταμοσχεύσεις την περασμένη εβδομάδα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης κατά κύριο λόγο, μία στην Πάτρα και μία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως με τον κ. Μπόλαρη αισθάνθηκαν συγκίνηση, γιατί αντιμετώπισαν ανθρώπους πολύ υψηλού επιπέδου, μεγάλης ψυχής και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης «Δωρικού πνεύματος», ενώ εξέφρασε την ευχή πολλοί συνάνθρωποί μας να ακολουθήσουν αυτό το γενναίο παράδειγμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Στόχος του Υπουργείου είναι να «ξεκολλήσει» η Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στην Ε.Ε. με 6,3 δωρεές για κάθε εκατομμύριο Ελλήνων, όταν κανείς άλλος στα Βαλκάνια δεν έχει μονοψήφιο νούμερο και οι Ισπανοί και Πορτογάλοι έχουν 34 και 31 δωρεές αντίστοιχα.
«Εμείς αδικαιολόγητα γίναμε ουραγοί. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται επί χρόνια ή και πεθαίνουν, επειδή δεν σκεφτήκαμε το αυτονόητο. Γι’ αυτό σας καλώ να καλέσετε με τη σειρά σας τους συνανθρώπους μας να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος. Η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια των μεταμοσχεύσεων. Ως πολιτική ηγεσία είμαστε δωρητές, θα κάνουμε πολλές εκδηλώσεις όλο αυτό το χρόνο, για το θέμα,» επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος φυσικά αναφέρθηκε και στην έντονη αντίδραση της Εκκλησίας, για την «εικαζόμενη συναίνεση» στις μεταμοσχεύσεις. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Αρχιεπισκοπή, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Υπουργός Υγείας:
«Η Εκκλησία έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την «εικαζόμενη συναίνεση» στις μεταμοσχεύσεις, η οποία όμως θα εφαρμοσθεί από το 2013. Δεν υπάρχει λοιπόν χώρος για συγκρούσεις. Υπάρχει χώρος για συνεννοήσεις. Η Εκκλησία έχει να παίξει έναν κύριο ρόλο στο ζήτημα».
Συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες
Από το βήμα του αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου Σερρών, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως παρά τα προβλήματα, τις ατέλειες και την έλλειψη χρημάτων λόγω κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων, το ΕΣΥ βρίσκεται ψηλά στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ειδικά τώρα που δέχεται περίπου 25% περισσότερους ασθενείς απ’ ότι το έτος 2009 και μάλιστα δήλωσε υπερήφανος για τους γιατρούς, για τον αγώνα των νοσηλευτών, που δίνουν πιο δύσκολο αγώνα από τους γιατρούς, αφού είναι υποτριπλάσιοι από τον αριθμό που η Ελλάδα χρειάζεται.
Το Υπουργείο Υγείας αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε πολύ έντονη δραστηριότητα για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Ήδη έχει συμφωνήσει να προσφέρει 556 κρεβάτια των νοσοκομείων, σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα από συμφωνίες των νοσοκομείων με αυτές, που θα τονώσουν τα έσοδα στα νοσοκομεία. Αυτό θα εφαρμοσθεί σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν πληρότητα 60%- 70%. Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ μεγάλη προοπτική και τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μην ακούτε τα λόγια του αέρα. Δεν θίγει τον αριθμό των κρεβατιών που προσφέρονται στους ασφαλισμένους, γιατί μιλάμε για περιπτώσεις όπου δεν έχουμε πληρότητα».
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε όλους τους συντελεστές της υγείας σε ήρεμο κλίμα το τελευταίο τετράμηνο του έτους, ενώ ανακοίνωσε πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στη σημερινή Διοίκηση:
«Ήρεμο κλίμα και διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνει ότι δεν θα κλείσουμε κανένα νοσοκομείο. Ήδη έχει δημοσιευθεί στο ΦεΚ το κείμενο της απόφασης που τα 131 νοσοκομεία της χώρας γίνονται 82, με τις συγχωνεύσεις. Τη Δευτέρα το βράδυ αργά, θα ορισθούν οι διοικήσεις στα νοσοκομεία. Ο παρών Διοικητής κ. Εμμανουηλίδης και η παρούσα αναπληρώτρια κ. Γκιμπερίτη παραμένουν στις θέσεις τους».
Η μετεγκατάσταση του ΙΚΑ Σερρών
Ένα από τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν το νομό Σερρών, είναι αυτό της μετεγκατάστασης του ΙΚΑ, καθώς δαπανώνται κάθε χρόνο σε ενοίκια, υπέρογκα ποσά. Ένα θέμα που εντάσσεται στη γενικότερη «παθογένεια» του συστήματος και που τέθηκε από το Ε.Β. στον Υπουργό Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο υπάγονται όλες οι υποδομές των ασφαλιστικών ταμείων και λειτουργικά συναιρούνται με αυτόν και οι υποδομές της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ. Δεν θα ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ, στο ΕΣΥ θα ανήκουν, αλλά θα υπάρξει λειτουργική όσμωση.
«Στο πλαίσιο αυτό έχουν και μια κτιριολογική πολιτική. Εκ της προηγούμενης εμπειρίας μου σας λέω ότι τα κτιριακά θέματα του ΙΚΑ ήταν το καθένα κι ένα πρόβλημα. Ελπίζω να δοθεί μία λύση», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος δήλωσε:
«Έχει γίνει ήδη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, που ξεκινά τις επόμενες ημέρες τη δραστηριότητά του και ένα από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει είναι και το κτιριολογικό. Στις Σέρρες το ξέρετε ότι το ΙΚΑ νοικιάζει μια παλιά κλινική. Υπάρχουν έξοδα, το έχουμε συζητήσει. Με το που ξεκινάει η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα μπορούμε να έχουμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε. Το θέμα έχει τεθεί. Το γνωρίζει η Διοίκηση. Άλλωστε ξέρετε ότι το ΙΚΑ είναι στο Υπουργείο Εργασίας. Συνεργαζόμαστε για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή απάντηση στο θέμα».
Εξαφάνιση της λίστας αναμονής για τη χορήγηση μεθαδόνης
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του Υπουργού Υγείας, έγιναν εξίσου σημαντικές ανακοινώσεις και από τον Υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη, τόσο για τα γνωστά επιδόματα, όσο και για τα ΚΑΦΚΑ, αλλά κυρίως για το μεγάλο πρόβλημα της λίστας αναμονής για τη χορήγηση της μεθαδόνης. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, είναι η εξαφάνιση της λίστας αναμονής για την χορήγηση μεθαδόνης, η οποία γιγαντώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υφυπουργός Υγείας, σχεδόν 7,5 χιλιάδες κυρίως νέα παιδιά είναι στην αναμονή και πολλά απ’ αυτά όταν τα αναζητούν οι υπηρεσίες για να τους πουν ότι υπάρχει θέση, έχουν φύγει από τη ζωή. Το Υπουργείο σε συνεννόηση με τα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, υπόσχεται ότι τους επόμενους μήνες η λίστα αυτή θα εκμηδενιστεί. Πως θα γίνει αυτό; Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης εξήγησε:
«Αντί να έχουμε διανομή από δύο- τρία σημεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η διανομή θα γίνεται από όλα τα νοσοκομεία που ήδη είναι έτοιμα κι από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να διανέμουν και άλλα τα οποία θα μπουν σταδιακά Σεπτέμβριο- Οκτώβριο στη χορήγηση της μεθαδόνης, ώστε να σώζονται ζωές. Σ’ αυτή τη λίστα είναι και το Νοσοκομείο Σερρών. Αντιμετωπίζουμε αυτά τα παιδιά ως ασθενείς και οι ασθενείς έχουν τη θεραπεία τους, την υποστήριξή τους από τα νοσοκομεία. Αυτή είναι η λογική του Υπουργείου και έγινε απολύτως κατανοητό από το σύνολο του προσωπικού και με την ίδια κατανόηση έγινε αποδεκτό από τους δημάρχους».
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης:


DEYAS

swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 218 επισκέπτες