xrysafis_omilia.jpgΝέος θεσμός για τα τοπικά δεδομένα elvima.gif
Στην ίδρυση Κέντρου Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού προχώρησε ο Αλ.Χρυσάφης. Με στόχο την απελευθέρωση νέων ιδεών, που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του Ν.Σερρών και στην αναζήτηση τρόπου επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του, ένας νέος θεσμός για τοπικά δεδομένα παίρνει '' σάρκα και οστά''. Με πρωτοβουλία του οικονομολόγου Αλέξανδρου Χρυσάφη ιδρύθηκε το Κέντρο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού,
'' μια κοινωνική κυψέλη συλλογικής δράσης'', που φιλοδοξεί να παροτρύνει τους πολίτες για συλλογική παρουσία και δράση, να προβάλει το επιστημονικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας και να ενισχύσει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των πολιτών της τοπικής κοινωνίας και της κεντρικής εξουσίας και τη διεκδίκηση δικαιώματων από τους πολίτες, στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας και της λειτουργίας των θεσμών.
''Στόχος μας είναι η έγκαιρη ανάδειξη και αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τους συμπολίτες μας αλλά και η επικαιροποίηση προκλήσεων και ευκαιριών που η αξιοποίηση τους θα αποτελούσε την προϋπόθεση για μια δυναμική κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της Σερραϊκής κοινωνίας. Και αυτό θα γίνει όταν, κάτω από τη συντονιστική εποπτεία του ΚΕΝΤΡΟΥ μας, επισημαίνονται έγκαιρα αλλά δεν μεγαλοποιούνται τα προβλήματα. Όταν αναδεικνύονται αλλά δεν χάνονται οι ευκαιρίες. Όταν οι προκλήσεις της εποχής δεν οδηγούν σε σπασμωδικές αλλά σε δημιουργικές αντιδράσεις.
Όταν οι σιωπηλές μειοψηφίες μετατρέπονται σε δυναμικές και δημιουργικές ομάδες πολιτών.
Είναι ένα δύσκολο και υπεύθυνο εγχείρημα που θα κριθεί σε βάθος χρόνου'' υποστήριξε, προχθές, κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας παρουσίασης του Κέντρου, ο Πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου Αλέξανδρος Χρυσάφης.
''Εμείς θεωρούμε χρέος μας, το χρέος του ενεργού πολίτη, να εξαντλήσουμε κάθε ιδέα, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε- σε συνεργασία και με τους άλλους τοπικούς φορείς- να προχωρήσουμε συντονισμένα και μεθοδικά στην καταγραφή, παρουσίαση και δημοσία ανταλλαγή σκέψεων για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη Σερραϊκή κοινωνία.''
'' Εργαστήρι πολιτικής παιδείας''
Το Κέντρο μέχρι στιγμής αποτελείται από 200 ιδρυτικά μέλη και διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και Ταμία και επτά συμβούλους με τετραετή θητεία. Για την επίτευξη των στόχων του κέντρου έχουν ήδη δρομολογηθεί σειρά ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων, η έκδοση εντύπων και φυσικά η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου, μέσω του οποίου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος, όχι μόνο μεταξύ των μελών, αλλά όλων όσων θα επιθυμούσαν να παρέμβουν και να καταθέτουν τις ιδέες, τις προτάσεις ή τις διαφωνίες τους.
''Φιλοδοξούμε να φιλοτεχνήσουμε ένα εργαστήρι πολιτικής παιδείας, όπου ο ανώνυμος εξίσου με τον επώνυμο, ο αξιωματούχος εξίσου με τον απλό πολίτη συναισθάνονται την ανάγκη της συνέργειας της κοινής συμμετοχής και της συλλογικής αθροιστικής προσφοράς για τον τόπο τους μέσα από έναν καλόπιστο και καρποφόρο διάλογο, για την αποτελεσματική διεξαγωγή του οποίου δεσμευόμαστε όλοι.Είναι προφανές ότι στη δημόσια αυτή διαβούλευση εμείς θα υποστηρίξουμε τη δική μας άποψη, που αντανακλά την ιδεολογική μας ταυτότητα και την προσωπική μας αντίληψη για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι που μας περιβάλει.
Παράλληλα όμως ενθαρρύνουμε το συμπολίτη μας, που συμμερίζεται το όραμά μας για μια κοινωνία χωρίς φοβικά σύνδρομα, ανοιχτή στη γνώση και τον προβληματισμό, να καταθέτει από το φιλόξενο βήμα του ΚΕΝΤΡΟΥ μας θαρραλέα τις απόψεις του.
Δεν πρέπει σήμερα ενδιαφέρουσες ιδέες, ρεαλιστικές προτάσεις, αποτελεσματικές πρακτικές να εξαντλούνται στο φιλικό και οικογενειακό περίγυρο, ακόμη κι αν σπανίζουν οι προϋποθέσεις της άμεσης, δημόσιας και τεκμηριωμένης εκφοράς τους'' υποστήριξε ο κ.Χρυσάφης.
'' Αυτές τις προϋποθέσεις, που είναι ικανές να μεταβάλουν την ατομική άποψη σε δυναμικό μεθοδικό λόγο, έρχεται να αποκαταστήσει η δημιουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ. Ένα ΚΕΝΤΡΟ φυτώριο ιδεών που προκαλούν πνευματική ζύμωση, εκφράζουν τη συλλογική συνείδηση και διεκδικούν με αυξημένες πιθανότητες την προσοχή και την παρέμβαση της οργανωμένης πολιτείας.Στη προσπάθεια μας να κατοχυρώσουμε το θεσμικό ρόλο του ΚΕΝΤΡΟΥ μας δεν αγνοούμε ότι η οργανωμένη πολιτεία και οι αντίστοιχοι θεσμοί έχουν τη συνταγματική νομιμότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των πολιτών και κυρίως να προωθούν δραστικά μέτρα για την επίλυση τους.''
Η διοίκηση
Η σύνθεση του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αλέξανδρος Χρυσάφης
Αντιπρόεδρος: Ευστράτιος Κεσούλης
Γ.Γραμματέας Χρήστος Μέγκλας
Ταμίας Λαγούδας Χρήστος
Μέλη: Κωνσταντίνος Τυχάλας, Βασίλης Χατζημιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Κούτρης, Γιώργος Σιάρκος, Ελένη Καρύδα-Πασχάλη, Θεόδωρος Ταλιουρίδης και Φωτεινή Νταγκουλη-Κακογιαννάκου.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 463 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200