serreslife

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί, προειδοποιούν για κάθετη αύξηση τιμών.

Την αντίδραση των φαρμακοποιών έχει προκαλέσει το αίτημα της τρόικας να απελευθερωθούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να μπορούν να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ. Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο, πέραν της βλάβης που θα προκαλέσει στον κλάδο τους, θα σημάνει κάθετη αύξηση των τιμών στα συγκεκριμένα σκευάσματα, κάτι που έχει παρατηρηθεί στο εξωτερικό. Στην ευρωπαϊκή ένωση, πάντως, η κατάσταση είναι μοιρασμένη, με τη διακίνηση των φαρμάκων να είναι ελεύθερη και μέσω άλλων καταστημάτων, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης

Η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η διάθεσή τους και από τα σούπερ μάρκετ ανήκει πλέον στις απαιτήσεις της τρόικας. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη συνάντηση του εκπροσώπου της τρόικας Ματίας Μορς με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Πρόκειται για φάρμακα όπως τα παυσίπονα και τα αντιβηχικά που δίδονται με συνταγή ιατρού όμως δεν αποζημιώνονται.
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο απέρριψε το αίτημα για τα σούπερ μάρκετ, εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησής τους από άλλα σημεία. Πάντως, στο υπουργείο είναι έκδηλη η ανησυχία για το βέβαιο πλήγμα στα φαρμακεία, καθώς επίσης για το γεγονός της πολυφαρμακίας των Ελλήνων.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Σερρών Αργύρης Ρόντσης, «το πιο φτηνό φάρμακο, αυτή τη στιγμή, στα μη συνταγογραφούμενα είναι στην Ελλάδα. Είναι τουλάχιστον, τέσσερις φορές από ό,τι στο εξωτερικό, όπου πωλούνται στα σούπερ μάρκετ».
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι με την απελευθέρωση οι τιμές μπορεί να αυξηθούν έως και εννέα φορές, ενώ αντίθετα οι ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση στις τιμές, λόγω ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής Ανδρέα Γαλανόπουλο, πρόκειται για περίπου 500 φάρμακα, τα οποία σε τεμάχια αντιστοιχούν στο 9,5% του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και στο 4,5% σε αξίες. Στην πλειονότητά τους κοστίζουν έως 2 ευρώ και έχουν ετήσιο τζίρο περί τα 150-160 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, τα φάρμακα αυτά είναι διατιμημένα και έτσι οι τιμές τους παραμένουν πολύ χαμηλές, ώστε να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς. «Η εμπειρία από χώρες που ισχύει η απελευθέρωση, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ, δείχνει ότι οι τιμές όχι μόνον δεν μειώνονται αλλά είναι διπλάσιες έως και εννεαπλασίες σε σχέση με την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Γαλανόπουλος.
Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τηρεί στάση αναμονής αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Θόδωρο Αμπατζόγλου, «υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στην Ευρώπη που ρυθμίζει αυστηρά το θέμα με τον ίδιο αυστηρό τρόπο που ρυθμίζει όλα τα φάρμακα. Συνεπώς για καμία απελευθέρωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα».
Σημειώνεται ότι στις 13 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται από τα φαρμακεία και στις 14 και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ. Ακόμη και εκεί που διατίθενται ελεύθερα, υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως στις θεραπευτικές κατηγορίες. Σε χώρες εκτός Ευρώπης όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους απελευθέρωσης, όπως πώληση με πιστωτικές κάρτες ή προσφορές «οικογενειακών» συσκευασιών.
Την άρνησή του στην απελευθέρωση της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ εκφράζει και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Π. Αποστολίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο κλάδος είναι υπέρ της απελευθέρωσης της τιμής τους με έλεγχο του κέρδους. Εκτίμησε μάλιστα ότι «ο υγιής ανταγωνισμός δεν θα επιτρέψει να ανέβουν ψηλά οι τιμές».

Περί τεχνητής έλλειψης

Ο κ. Ρόντσης αναφέρεται και στις αιτιάσεις του υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά περί τεχνητής έλλειψης φαρμάκων. Σύμφωνα με τον κ. Ρόντση, «ο υπουργός είναι λαλίστατος. Οι πολίτες όμως, εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία. Κάθε φορά που υπάρχει ανακοστολόγηση από το κράτος, επί μήνες δημιουργείται πρόβλημα με τις εταιρίες. Τις αδυναμίες του, λοιπόν, ας μην τις χρεώνει σε εμάς. Κι αν έχει τόσα πολλά στοιχεία ο κ. Σαλμάς, να εφαρμόσει το νόμο για να τελειώνουμε».

Διαβάστε επίσης: