Σε κλειστό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, στη Ροδόπολη-Σερρών θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία του κλειστού κέντρου υποδοχής μεταναστών.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το συγκεκριμένο κλειστό κέντρο θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά ο υπουργός ανέφερε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών» και εκτίμησε ότι «από βδομάδα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση».

Τέλος, επισήμανε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν πάρει ήδη άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών, των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων. Επίσης, το υπουργείο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα όσων μπήκαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε επίσης: Διαμαρτυρία κατοίκων για το κλειστό κέντρο μεταναστών στη Ροδόπολη (Video)

Επιθεώρηση του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» από δυο στελέχη του ΔΟΜ και εργολάβο. Τι λέει ο δήμαρχος Σιντικής, Φ. Δομουχτσίδης.

Στο πόδι βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης οι Σέρρες μετά την είδηση ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Ροδόπολης το κλειστό κέντρο για πρόσφυγες που προγραμματίζει να λειτουργήσει στη Βόρεια Ελλάδα η κυβέρνηση. Το μεσημέρι της Τετάρτης (4.3) ο δήμος Σιντικής αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετά από έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν:  «Η λειτουργία μεταναστευτικής δομής στο πρώην στρατόπεδο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ στην Ροδόπολη». Οι συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη (5.3) και θα πραγματοποιηθούν έξω από το στρατόπεδο Βασιλειάδη το οποίο βρίσκεται μία ανάσα από τη Ροδόπολη. Στο νέο περίκλειστο κέντρο, το οποίο θα δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να μετακινηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, τόσο από τον Έβρο όσο και από τα νησιά, με στόχο να επαναπατρίζονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι θα δημιουργηθεί η κλειστή δομή στο πρώην στρατόπεδο Βασιλειάδη. Θα αντιδράσουμε και δεν θα το επιτρέψουμε. Το στρατόπεδο βρίσκεται μέσα στο χωριό. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα» δήλωσε ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης και πρόσθεσε: «Στις Σέρρες φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες και άλλοι περίπου 150 άτομα σε ξενοδοχεία. Υπερκαλύπτουμε την ποσόστωση που πρέπει να φιλοξενήσουμε». Στο μεταξύ, την Τρίτη εκδόθηκε σε ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και τα άτομα αυτά επιστρέφονται –χωρίς καταγραφή– στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.

Το στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη

Το στρατόπεδο «Βασιλειάδη» λειτουργούσε έως τα τέλη του 2012 ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, οπότε και λόγω κρίσης έβαλε λουκέτο. Παρά το αίτημα του δήμου Σιντικής να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για οικο-τουριστικούς λόγους, μια και η Ροδόπολη γειτνιάζει με τον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης και την οροσειρά του Μπέλες, η απάντηση ήταν αρνητική. Το 2012, υπήρξε απόφαση της τοπικής Κοινότητας Ροδοπόλεως και του Δ.Σ. Σιντικής της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής υπέρ της λειτουργίας Κέντρου Φύλαξης μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Βασιλειάδη.  Τρία χρόνια αργότερα, όμως, στις 10/6/2015 με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. Σιντικής, μετά από εισήγηση της νέας δημοτικής Αρχής, ανακάλεσε την προηγούμενη απόφαση, ζητώντας κατηγορηματικά να μην χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο για φιλοξενία μεταναστών. 

Δηλώσεις για τη δημιουργία κλειστής δομής στη Ροδόπολη Σερρών

Διαβάστε επίσης:

  • Εξαφανίστηκε 80χρονος στις Σέρρες Τα ίχνη του έχουν χαθεί από την Κυριακή νωρίς το απόγευμα, όταν τον είδε κατοίκος της περιοχής να περπατάει κρατώντας ένα καλάμι, το όποιο ήθελε να χρησιμοποιήσ...
  • Νεκρός 47χρονος σε τροχαίο στις Σέρρες Ένας 47χρονος αλλοδαπός έχασε τη ζωή του την Πέμπτη το πρωΐ στο 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μεσοράχης-Αμφίπολης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την...