Την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στο Εθνολογικό Μουσείο της Σόφιας, από τη Βουλγαρία συνεχίζει να ζητά ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Ο ποιμενάρχης των Σερρών μιλώντας σε δημοσιογράφους (ανάμεσα τους και η ΕΡΤ Σερρών) τόνισε ότι από την πρώτη μέρα της έλευσης του στις Σέρρες ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Ιερών κειμηλίων από τη Βουλγαρία. Ο κ. Θεολόγος είχε προβεί σε ενέργειες και στο παρελθόν όπως τον Ιούνιο του 202,1 όταν είχε παραδώσει σχετικό υπόμνημα-αίτημα στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινάς όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε την πόλη των Σερρών. Ο Μητροπολίτης Θεολόγος μιλώντας σήμερα για τα ιερά κειμήλια, που την άνοιξη του 1917 ο βουλγαρικός κατοχικός στρατός, αφού πρώτα λεηλάτησε την  Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, τα άρπαξε, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες που δεν είναι γνωστές ενώ το θέμα είναι λεπτό και διακρατικό και  θέλει πολύ προσοχή.

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος είπε:

«Από την πρώτη στιγμή, που έχω έρθει εδώ, κάνω ενέργειες για την επιστροφή των κειμηλίων. Δεν είναι όλα γνωστά, όμως το θέμα δεν έχει παύσει ούτε για μία στιγμή, με υπομνήματα εντός και εκτός Ελλάδος, με συναντήσεις και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο. Να ξέρετε ότι το θέμα κινείται. Προς το παρόν αυτό έχω να πω και είναι ευχής έργο ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία. Αλλά είναι ένα λεπτό διακρατικό θέμα το οποίο θέλει πολύ προσοχή. Τα πολλά λόγια σε αυτήν τη φάση μπορεί και να κάνουν και κακό. Όλα αυτά συζητιούνται και τον πρώτο λόγο τον έχουν τα κυβερνητικά και κρατικά όργανα».

Για το αν είναι αισιόδοξος

«Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αν ξεκινάς έναν αγώνα με την σκέψη ότι θα τον χάσεις, τον έχεις χάσει από την αρχή. Έτσι πρέπει να πορευόμαστε πάντα στη ζωή μας. Αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε, όχι για να χάσουμε».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης: