Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην ομώνυμη ιστορική Μονή, που βρίσκεται στους πρόποδες του Μενοικίου Όρους, 12 χιλ. βορειοανατολικά της πόλεως των Σερρών.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι πιστοί προσήλθαν στο αγαπημένο τους μοναστήρι, το οποίο από το 13ο αιώνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική πορεία του λαού των Σερρών, για να τιμήσουν τον μέγιστο των προφητών, τον Τίμιο Πρόδρομο, και να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα που βρίσκονται σ αυτό, λαμβάνοντας την χάρη και την ευλογία τους.

Την παραμονή το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, το οποίο έκανε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών π. Νεκτάριος Καϊμακάμης.

Αναφερόμενος στην ζωή του Τιμίου Προδρόμου, τόνισε το θάρρος του να ελέγξει την ανηθικότητα της εποχής του, με αποτέλεσμα τον αποκεφαλισμό του.

«Μόνο εκείνος μπορούσε να ελέγξει με τέτοιο τρόπο και τόσο θάρρος τους ανήθικους άρχοντες» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε «η ζωή του μας βάζει μπροστά σε πολλούς και μεγάλους προβληματισμούς. Το Πρόδρομο κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει στην ταπείνωσή του, στην υπακοή του, στο θάρρος του και στο κήρυγμά του υπέρ της μετανοίας. Όσο μπορούμε κι εμείς ας προσπαθήσουμε με ταπείνωση και υπακοή στην αγία εκκλησία να φτάσουμε στον ζωωδότη Χριστό».

Κλείνοντας ευχαρίστησε την Ηγουμένη Φεβρωνία και την αδελφότητα της Μονής για τους κόπους που καταβάλουν όλα αυτά τα χρόνια υπογραμμίζοντας ότι: «το μοναστήρι είναι ένας φάρος μέσα στους αιώνες και μέχρι τις ημέρες μας, φωτίζει και αγιάζει τις ζωές όλων μας. Γι' αυτό ευθύνεται η αγία γερόντισσα και η ιερά αδελφότητα που κρατούν το μοναστήρι ολόρθο μέσα σε δύσκολους καιρούς».

Ανήμερα της εορτής, πραγματοποιήθηκε ο όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθος κόσμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μεγάλη αρετή της μετανοίας, που έχουμε ανάγκη όλοι στις ημέρες μας, τονίζοντας ότι: «αληθινή μετάνοια είναι η απόφαση αλλαγής πορείας της ζωής μας».

«Το προδρομικό κήρυγμα έφερε σε συναίσθηση τις ψυχές των ανθρώπων και κατάφερε να ετοιμάσει την οδό του Κυρίου. Το κήρυγμά του είναι πάντα επίκαιρο γιατί κι εμείς σήμερα ζούμε σε μία εποχή, που όλοι μας βρισκόμαστε κυκλωμένοι από την αμαρτία. Όλοι μας έχουμε μπλεχτεί στα γρανάζια της, και είναι αναγκαία η μετάνοια. Ειδικά στην σύγχρονη εποχή που προσπαθούν τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα να μας απομακρύνουν από τον Θεό και παρουσιάζουν ποικίλα τεχνάσματα αποτρέποντας τον άνθρωπο να καταφύγει στον Θεό» - πρόσθεσε ο κ. Ιερόθεος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερόθρος συμπλήρωσε: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετάνοια σημαίνει συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας και απόφαση μεταστροφής μας εις την κατά χάριν πνευματική ζωή. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του αμαρτωλό, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της μετανοίας. Έχουμε ανάγκη της πνευματικής αναγεννήσεώς μας και καθάρσεως, γιατί χωρίς την ανακούφιση από την απαλλαγή του βάρους των αμαρτιών μας δεν μπορούμε να κατορθώσουμε την ανακαίνισή μας. Η αληθινή μετάνοια είναι αρετή η οποία προετοιμάζει τον άνθρωπο για να αντιμετωπίσει στην κρίση του Θεού. Ο πάνσοφος Θεός με κάθε τρόπο προτρέπει τον άνθρωπο στην μετάνοια, γιατί σκοπός του είναι όλοι οι άνθρωποι να οδηγηθούν στην σωτηρία. Ας επικαλεστούμε την βοήθεια του Ιωάννου του Βαπτιστού να φωτίζει την ψυχή μας με τον πόθο της αρετής της συνεχούς μετανοίας».

Να αναφερθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στην φιάλη της Μονής.

Στην συνέχεια και σύμφωνα με την παράδοσης της Μονής μοιράστηκε σε όλους τους προσκυνητές φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, ενώ για τους επισήμους παρατέθηκε τράπεζα.

Τέλος να σημειωθεί ότι το απόγευμα της ημέρας τελέστηκε ο μεθεόρτιος Εσπερινός, η παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο και το κτητορικό μνημόσυνο.

Πηγή: Romfea.gr | Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Πηγή: Romfea.gr | Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Διαβάστε επίσης: