Ο περικαλλής ιερός Ναός επ' ονόματι του Αγ. Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, στην συνοικία Σιγής - Νέας Κηφισιάς Σερρών, ένας από τους ευγενείς και φιλαγίους οραματισμούς της ανυστάκτου Αρχιερατικής μερίμνης και διακονίας του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και αγιοτερπής καρπός της εκδηλουμένης βαθιάς πίστεως του Σερραϊκού λαού, παρεδόθη στην λατρεία της τρισοφαούς Θεότητος, με την τέλεση της λαμπράς ακολουθίας των ιερών Εγκαινίων, κατά το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου 2021.

Αφ' εσπέρας, το Σάββατο 5 Ιουνίου, ο Σεβ. κ. Θεολόγος απέθεσε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, τα τίμια και μαρτυρικά ιερά λείψανα, επί της Αγ. Τραπέζης του προς εγκαινισμόν ιερού Ναού.

Ακολούθως, τελέσθηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και του οικείου Σεβ. Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως, λαβών τον λόγο ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων τόσο τον Σεβ. Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο, για την όλως τιμητική και φιλάδελφη παρουσία του, όσο και τον Σεβ. Κερκύρας κ. Νεκτάριο, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική ευλογία, την από της παρελθούσης Τετάρτης 2 Ιουνίου, μεταφορά προς προσκύνηση στην πόλη των Σερρών του εκ του ομωνύμου ιστορικού ιερού Ναού της νήσου Κερκύρας προερχομένου ιερού αποτμήματος εκ του λειψάνου της χαριτοβρύτου δεξιάς χειρός του Αγ. Σπυρίδωνος καθώς και τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία, ανέφερε μεταξύ άλλων «Κάθε Ναός είναι ένα έργο του Θεού, ένα πνευματικό λιμάνι, ένα θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων, ένα σκήνωμα της δόξης του Θεού, μία ουράνιος πύλη, ο τόπος και ο τρόπος της σωτηρίας, του αγιασμού μας και της εγχριστώσεώς μας, μία εστία θαλπωρής, πνευματικότητος και ουρανοδρόμων αναβάσεων, όπου εν Χριστώ συγκεντρώνεται η οικογένεια του Θεού.

Ο κάθε ορθόδοξος Ναός είναι ένας φωτεινός φάρος, που ακτινοβολεί το Φως του Χριστού μέσα στον πλου αυτής της ζωής. Γι' αυτό λοιπόν δοξάζουμε τον Θεό με όλη τη δύναμή της ψυχής μας, γιατί πράγματι εθαυμάστωσε Εκείνος τα ελέη και τους οικτιρμούς Του στην ταπεινή μας διακονία μέσα στην Εκκλησία. Είναι ένα θαύμα αλλά και ένας διηνεκής έπαινος της ευσέβειας του ευγενικού λαού μας, η οποία στέκεται ως κυματοθραύστης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.

Η σημερινή ευσέβεια των Σερραίων, όπως αυτή εκφράσθηκε μέσα από την ανέγερση του νέου αυτού Ναού, είναι συνέχεια της ευσεβούς παραδόσεως του τόπου μας. Οι σύγχρονοι Σερραίοι δεν εφάνησαν κατώτεροι των πατέρων τους, οι οποίοι στα δυσκολότερα χρόνια του εθνικού μας βίου ανήγειραν μεγαλόπρεπους ιερούς Ναούς.

Τα Εγκαίνια αυτού του Ναού είναι μία συγκλονιστική μαρτυρία της βαθιάς πίστεως του λαού μας. Είναι ένα πραγματικό θαύμα! Υποκλινόμεθα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην πηγαία ευσέβεια του λαού μας και δοξάζουμε το πανάγιο όνομα του Θεού. Ο Ναός αυτός ανηγέρθη μετά πολλών κόπων, αγωνιών αλλά και πολλών ευλογιών και παρακλήσεων από μέρους του Θεού».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε δικαίως τόσο τον Προϊστάμενο του ιερού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιορδάνη Θεμελίδη και τους καλούς του συνεργάτες, τους φιλοτίμως αναλαβόντες και επιτυχώς διεξελθόντες το δύσκολο αλλά ευλογημένο έργο της ανεγέρσεως, της αισίας ολοκληρώσεως και του συνεχούς εσωτερικού και εξωτερικού ευπρεπισμού του, όσο και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό, ο οποίος στηρίζει πάντοτε από το υστέρημά του τα έργα ευπρεπείας του οίκου του Θεού.

Ακολούθως, τον θείο λόγο εκήρυξε με θεολογική ενάργεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Ενώπιον μας υψώνεται ο ιερός Ναός του Αγ. Σπυρίδωνος, ο οποίος ευχόμαστε να αποβεί μία νέα πνευματική έπαλξη, όπου θα καλλιεργείται το πνεύμα της κατά Θεόν προκοπής και τελειώσεως. Εκείνο που χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η ανακαίνισή του, καθώς το σώμα μας αποτελεί τον έμψυχο ναό του Αγίου Πνεύματος».

Στην συνέχεια, ο Προϊστάμενος του ιερού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ομίλησε επικαίρως, αναφερόμενος στο ιστορικό γεγονός των Εγκαινίων, στο χρονικό ανεγέρσεως και ολοκληρώσεως του ιερού έργου.

Ευχαρίστησε δε υιϊκώς και καθηκόντως για την πατρική επιστασία, το συνεχές ενδιαφέρον την συνεχή και έμπρακτη, πνευματική και οικονομική, μέριμνα και συνεισφορά του τον σεπτό Ποιμενάρχη κ. Θεολόγο, ο οποίος, για την κάλυψη των λατρευτικών και πνευματικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής αυτής, έθεσε το έτος 2008 τον θεμέλιο λίθο, ενώ προ διετίας ετέλεσε την ακολουθία των Θυρανοιξίων του ως είρηται ιερού Ναού, καθώς και τους ενορίτες για την ποικιλότροπη και συγκινητική συμπαράσταση και στήριξη τους.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αντιδώρησε ως τιμητική ευλογία μία εικόνα του Αγ. Σπυρίδωνος, προστάτου και εφόρου του ιερού Ναού στους, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γρ. Γεωργουδάκη, κ. κ. Αλ. Χαλκιόπουλο και Ν. Σαφαρίκα εκ μέρους της Δ.Ε.Υ.Α. Σερρών, κ. Ι. Δεσποτίδη Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Σερρών, κ. Ι. Χατζηλιάδη εκ μέρους της «Συνεταιριστικής» Τραπέζης Σερρών, κ. κ. Αλ. και Μ. Αναστασιάδου εκ μέρους της Εταιρείας «Fibran» Τερπνής, κ. Γρ. Θωματίκο εκ μέρους της Εταιρείας «Θέρμη» Σερρών, κ. κ. Στ. Γεωργοπούλου, Χ. Βελιώτη, Χ. Αναστασίου, Στ. Νικήσιανλη, Ελ. Τουρναΐδου, Σπ. Μάμαλη, Δ. Πουρνάρα, Π. Τουραμανίδη, Δ. Δημούδη, Στ. Χατζημάρκου, Π. Καμελίδη, Γ. Πασσιά, Αθ. Φλώρου, Χρ. Γιαννιά, και Αφ. Αλεξάκη, για την ευγενική τους στήριξη στο έργο ανεγέρσεως του ιερού Ναού.

Σήμερα, Κυριακή 6 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου.

Ακολούθως, εκκίνησε η τελετή των Εγκαινίων, με συμμετοχή του λαού του Θεού, ακολουθούντος πιστώς τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, συμπροσευχομένων των Αρχών του τόπου και των ευλαβών προσκυνητών, από τις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι συμμετείχαν στην ακολουθία με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, για τα όσα θαυμάσια και εξαίσια, επεφύλαξε για την Εκκλησία Του η χάρις του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Σεβ. ερμήνευε στους πιστούς τα τελούμενα και τον θεολογικό συμβολισμό τους.

Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης, τελέσθηκε η πρώτη θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο με παλμό και θεολογική δεινότητα, αναφερόμενος στην σημερινή παραβολή του Τυφλού, συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του οικείου Σεβ. Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Ακολούθως, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή, ετίμησε διά του Σεβ. Ποιμενάρχου Της κ. Θεολόγου, την παρισταμένη Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φ. Αραμπατζή, για την συγκινητική στήριξή της στο έργο ολοκληρώσεως του ιερού Ναού ως και τους συμμετέχοντας Βουλευτές Σερρών κ. κ., Αν. Χατζηβασιλείου (Ν.Δ.), Ελ. Αβραμάκη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Κ. Μπούμπα (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Θ. Λεονταρίδη (Ν.Δ.), τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο, τους Δημάρχους Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφη, Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινό και Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότα, τον επιχειρηματία κ. Κ. Βέρρο και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Αν. Παπαθεοδώρου, για την σπουδαία και συγκινητική συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση των έργων του ιερού Ναού.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης ιδιαιτέρως ευχαρίστησε και τον απόντα δια λόγους υπηρεσιακούς, Σερραίο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων. Αχ. Καραμανλή, για την σημαντική βοήθειά του στο έργο ανεγέρσεως του εγκαινιασθέντος ιερού Ναού.

Επίσης, με την Ανωτέρα Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό δηλαδή Σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα και διά επισήμου Αρχιερατικού Πιττακίου, ετιμήθησαν οι διαπρέποντες ανά την Ελλάδα Σερραίοι επιχειρηματίες κ. κ., Χρήστος Μπεσίρης και Ναούμ Πασσιάς, για όσα φιλοθέως, φιλεκκλησίως, φιλανθρώπως και φιλοτίμως προσφέρουν στην τοπική Εκκλησία.

Στο τέλος της θ. Λειτουργίας, σε ανάμνηση διηνεκή και αγαθή ενθύμηση της μεγάλης ημέρας του εγκαινισμού, και «ἵνα μή ἐξίτηλα τῷ χρόνῳ γένηται τά καλά, μηδέ παραρρυῇ λήθης βυθοῖς ἀμαυρούμενα» (Ἁγ. Γρηγόριος ὁ Θεολόγος. Λόγος μδ' Εἰς τήν Καινήν Κυριακήν), ανεγνώσθη και υπεγράφη υπό των Σεβ. Αρχιερέων, η επί ειδικού Κώδικος καταστρωθείσα Πράξη των Εγκαινίων, απεκαλύφθη υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, η εντετοιχισμένη πλησίον της κεντρικής πύλης του ιερού Ναού καλλιμάρμαρη, μνημειακή πλάκα, φέρουσα την επ' αυτής λελαξευμένη σχετική αναθηματική επιγραφή και διενεμήθη σε όλους η ευλογία των Εγκαινίων.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: