Εξ αφορμής της εορτής της πανσεβάσμιας μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού και της ολοκληρώσεως του έργου της ανεγέρσεως του νεόδμητου, ομωνύμου ιερού Ναού, στην συνοικία Σιγής - Νέας Κηφισιάς Σερρών, ο οποίος θεμελιώθηκε το έτος 2009, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, για την κάλυψη των λατρευτικών και πνευματικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής αυτής, η πόλη των Σερρών, υποδέχθηκε πανδήμως, το απόγευμα της Τετάρτης, 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 5:00 το απόγευμα, το σεβάσμιο και θαυματουργό αρχαιότατο ιερό εκτύπωμα της «Παναγίας Ξενιάς», από την παλαίφατη γυναικεία ιερά Μονή «Παναγίας Ξενιάς» Αλμυρού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Η επίσημη υποδοχή της ιεράς εικόνος της Θεοτόκου, την οποία εκόμισε ο Ιεροκήρυξ της ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σερρών, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη των Σερρών κ. Θεολόγο, παρουσία των Αρχών του τόπου, αντιπροσωπειών πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.

Εν συνεχεία, ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Θεολόγος τέλεσε τον αγιασμὸ των θυρανοιξίων και χοροστάτησε στην Δοξολογία και στον πανηγυρικό, Αρχιερατικὸ εσπερινό, στον ως είρηται εορτάζοντα Ιερό Ναό.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τον κομίσαντα το θεομητορικό θησαύρισμα, π. Επιφάνιο για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών, της ιεράς εικόνος της «Παναγίας Ξενιάς».

Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, αναφερθείς στον θαυμαστό βίο του απλού Ποιμένα της Τριμυθούντος της Κύπρου Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος πλήρης πνεύματος και πίστεως, από ποιμήν προβάτων έγινε ποιμήν λογικών προβάτων με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Τόνισε ότι η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, το καύχημα, η προστασία και το καταφύγιο του Ιερού Κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, εξέρχεται από την ομώνυμη Ιερά Μονή της, μία από τις σπάνιες φορές, για να βρεθεί κοντά στον ευλογημένο λαό των Σερρών και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας, και να τιμήσει τον άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος μέσω της αγίας ζωής του, τίμησε τον Υιό της.

Στη δική του προσλαλιά ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τον Τρισάγιο Θεό για όλα τα μεγάλα και θαυμαστά, τα οποία εποίησε ο Κύριος. Χαρακτήρισε τα θυρανοίξια του νέου περικαλλούς Ιερού Ναού ένα πραγματικό θαύμα του Θεού, ιδίως στις δύσκολες, απαράκλητες και στεγνές από πνευματικότητα ημέρες που διάγουμε.

«Τα θυρανοίξια αυτού του Ναού είναι μία συγκλονιστική μαρτυρία της βαθιάς πίστεως του λαού μας. Είναι ένα πραγματικό θαύμα! Ο Ναός αυτός ανηγέρθη μετά πολλών κόπων, αγωνιών αλλά και πολλών ευλογιών και παρακλήσεων από μέρους του Θεού» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο κ. Θεολόγος είπε: «Κάθε Ναός είναι ένα έργο του Θεού, ένα πνευματικό λιμάνι, ένα θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων, ένα σκήνωμα της δόξης του Θεού, ο τόπος και ο τρόπος της σωτηρίας και του αγιασμού μας, μία εστία θαλπωρής, πνευματικότητος και ουρανοδρόμων αναβάσεων όπου εν Χριστώ συγκεντρώνεται η οικογένεια του Θεού. Ο κάθε ορθόδοξος Ναός είναι ένας φωτεινός φάρος, που φέγγει μέσα στον πλου αυτής της ζωής. Γι' αυτό λοιπόν δοξάζουμε τον Θεό με όλη τη δύναμή της ψυχής μας, γιατί πράγματι εθαυμάστωσε Εκείνος τα ελέη και τους οικτιρμούς Του στην ταπεινή μας διακονία μέσα στην Εκκλησία. Είναι ένα θαύμα αλλά και ένας διηνεκής έπαινος της ευσέβειας του λαού μας, η οποία στέκεται ως κυματοθραύστης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Η σημερινή ευσέβεια των Σερραίων, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την ανέγερση του νέου αυτού Ναού, είναι συνέχεια της παραδόσεως του τόπου μας, καθώς πράγματι οι σύγχρονοι Σερραίοι δεν εφάνησαν κατώτεροι των πατέρων τους, οι οποίοι στα δυσκολότερα χρόνια του εθνικού μας βίου ανήγειραν μεγαλόπρεπους Ιερούς Ναούς. Ο νέος Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στη λατρεία του Τρισαγίου Θεού μας και στην τιμή του μεγίστου και χαριτοβρύτου Ιεράρχου Σπυρίδωνος του θαυματουργού».

Να αναφερθεί ότι, αύριο Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, θα τελεσθεί η πρώτη πανηγυρική, Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στον ομώνυμο, εορτάζοντα ιερό Ναό των Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Η πανσεβάσμιος, από του 8ου μ. Χ. αιώνος, θαυματουργός ιερά εικόνα της Παναγίας θα ευρίσκεται προς προσκύνηση στον ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σερρών, έως και της 16ης Δεκεμβρίου 2019, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: