Με αφορμή τον εφετεινό εορτασμό της μνήμης του Αγίου Λουκά του ιατρού, της επετείου συμπληρώσεως δέκα ετών από του εγκαινισμού του ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Ιωάννου του Σερραίου και Λουκά του ιατρού Σερρών και της μετακομιδής και μονίμου αγιαστικής παρουσίας του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του ιατρού, η πόλις των Σερρών υπεδέχθη πανδήμως, το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιουνίου 2019, μέσα σε κλίμα πνευματικής αγαλιάσεως, στο ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ιωάννου του Σερραίου και Λουκά του ιατρού, τον περίφημο Σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος από την Ιερά Μονή Παναγίας Σου­μελά, που περιέχει από τα μεγαλύτερα στον κόσμο τεμάχια του αλη­θούς Σταυρού του Κυρίου μας, προς αγιασμό του φιλοχρίστου λαού.

Η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Σταυρού, το οποίο προσεκόμισε ο Παν. Αρχίμ. Νεκτάριος Χαλετζής, πραγ­ματο­ποιήθηκε στα προπύ­λαια του ιερού Παρεκ­κλησίου των Αγίων Ιωάν­νου του Σερραίου και Λουκά του ιατρού Σερρών, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, επικεφαλής του ευαγούς ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού του Θεού.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, τον οποίο πλαισίωσαν Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ευχαρίστησε τον κομίσαντα τον Τίμιο Σταυρό Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και τον παριστάμενο Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά" κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών, του περίφημου Σταυρού των Μεγάλων Κομνηνών αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος.

Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, το οποίο «ποταμηδόν» κατέκλισε το ως είρηται Ιερό Παρεκκλήσιο παρά τη βροχή, ανεφέρθη στην αγιαστική και σωστική θεία χάρη που επαναπαύεται στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας.

"Σήμερα άνοιξαν οι καρδιές μας, ο νοητός ήλιος της δικαιοσύνης έλαμψε μέσα στη ζωή και στη ψυχή μας με την παρουσία του Σταυρού του Χριστού. Γιατί Σταυρός σημαίνει Χριστός και ο Χριστός μας δείχνει την πορεία του Σταυρού, η οποία δεν είναι αδιέξοη αλλά μας οδηγεί στην Ανάσταση" είπε και συνέχισε σε άλλο σημείο: "Ο πιστός πλησιάζοντας τον χαριτόβρυτο Σταυρό του Κυρίου μας, αποκτά την εμπειρία του παραδείσου. Ο Τίμιος Σταυρός είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της νέας ζωής που έφερε στον κόσμο ο Χριστός και της δυνάμεως της Αναστάσεώς Του. Γι' αυτό πρέπει να τον προσκυνούμε ευλαβικά, να τον ασπαζόμαστε προσευχητικά, να εκζητούμε τη βοήθεια του εσταυρωμένου Κυρίου μας, να αγωνιζόμαστε στην πνευματική μας ζωή. Ο κάθε αγωνιζόμενος χριστιανός έχει την ανάγκη, προς υπέρβασιν της κοπώσεως και της αθυμίας, της χάριτος και της ευλογίας του Θεού, ώστε να εξέλθη νικητής σε αυτόν τον αγώνα κατά των παθών και της αμαρτίας. Αυτή η χάρις παρέχεται πλουσίως διά του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Χριστού και της Εκκλησίας μας".

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στον Ποντιακό Ελληνισμό, υπογραμμίζοντας ότι οι Πόντιοι γνωρίζουν τι σημαίνει Σταυρός και τι σημαίνει πόνος της προσφυγιάς. "Οι Πόντιοι είναι άνθρωποι περήφανοι και αγωνιστές, έχουν το χάρισμα του Έλληνα να ξεπερνούν τις δυσκολίες με τη δύναμη της πίστεως ενώ τους διακρίνει το δημιουργικό πείσμα για την εκπλήρωση των ιερών οραματισμών τους" είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, στο πλαίσιο των εφετεινών εορταστικών εκδηλώσεων η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης διοργάνωσε, στον αύλειο χωρο του ιερού Παρεκκλησίου, επιστη­μο­νική εκδήλωση λόγου και μέλους, στην οποία ομίλη­σε η δ. Βασιλική Κώστα, ομότιμη Καθη­γήτρι­α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσα­λονίκης, με θέμα: «Άγιος Λουκάς, ο φιλάγιος και φιλάνθρωπος Ε­πίσκοπος» και έψαλλε επί­καιρους ύμνους η Βυζαντινή Χορωδία του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου.

Αξίζει νά σημειωθεί ότι το πανάγιο ξύλο του Σταυ­ρού του Κυρίου μας θα παραμείνει σε προ­σκύ­νηση στο ιερό Πα­ρεκκλήσιο έως της Παρασκευής 14 Ιουνίου 2019, όπου καθημερινώς θα τελού­νται ιερές ακο­λουθίες, προς πνευ­ματική ενίσχυση των πι­στών, ιδίως μάλιστα των μαθη­τών κα μαθητριών που αυτές τις ημέρες διαγωνίζονται στις πανελλαδι­κές εξετάσεις.

Πηγή: romfea.gr - Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr - Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: