agelidis_mme«Υλοποιούμε τις 16 προεκλογικές μας προτεραιότητες και οργανώνουμε το νέο καλλικρατικό Δήμο Σερρών».

«Με δουλειά, σύνεση και πνεύμα νοικοκυρέματος, υλοποιούμε τις 16 προεκλογικές μας προτεραιότητες και οργανώνουμε το νέο καλλικρατικό Δήμο Σερρών» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ χθες Τρίτη, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 μηνών από την έναρξη της δημαρχιακής του θητείας.

Επίσης, επισήμανε ότι ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να λειτουργήσει υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω εφαρμογής του Καλλικράτη, της οικονομικής κρίσης, αλλά και των χρεών που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σερρών.

Συνεχίζοντας, παρουσίασε τη μέχρι τώρα δράση της δημοτικής αρχής και στάθηκε στα εξής:

• Εξόφληση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ  προς την αγορά.
• Σε σύνολο 345 στρεμμάτων των στρατοπέδων Εμμ. Παπά,  Παπαλουκά, Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα, τα 300 στρέμματα θα περιέλθουν  οριστικά και αμετάκλητα στους πολίτες και στο Δήμο Σερρών.
• Έγκριση 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Πράσινο Ταμείο  για απαλλοτριώσεις του Κεντρικού Πάρκου.
• Μη χαρακτηρισμός του κτιρίου της Δημοτικής αγοράς ως μνημείο και κατεδάφισης της με σκοπό την διεύρυνση της πλατείας Εμπορίου.
• Μέσα στο 2011 κατατέθηκαν 21 προτάσεις, με τις οποίες ο Δήμος Σερρών διεκδικεί 30 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα προγράμματα.
• Ξεκινούν σύντομα οι αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
• Επαναδημοπράτηση των πλατειών Κάτω Καμήλας και Σκουτάρεως.
• Έγκριση 140.000 ευρώ από τη Διαχειριστική αρχή για εκπόνηση μελέτης με στόχο τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων.
• Απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ για ανακαίνιση του κτιρίου του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων (επί της Βενιζέλου) και μετεγκατάσταση της επιχείρησης στο κτίριο αυτό.
• Συντήρηση – ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου «ΟΡΦΕΑΣ».
• Πρόβλεψη για το έτος 2012 του ποσού των 110.000 ευρώ για στήριξη των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας.
• Δημιουργία θεσμού για τα ΑΜΕΑ.
• Επαναλειτουργία του δημοτικού αναψυκτηρίου.
• Στειρώσεις 500 αδέσποτων ζώων.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες της δημοτικής αρχής.

Ολοκληρώνοντας, διαβεβαίωσε τους Σερραίους δημότες ότι η δημοτική αρχή με ειλικρίνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και χωρίς στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και του σερραϊκού λαού θα συνεχίσει να εργάζεται, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου καταθέτουμε τον απολογισμό δράσης της Δημοτικής Αρχής με την συμπλήρωση 10 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Είναι γεγονός ότι ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να λειτουργήσει μέσα από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω εφαρμογής του Καλλικράτη, της οικονομικής κρίσης αλλά και των χρεών των δήμων.

Η οργάνωση των νέων δήμων (σύμφωνα με όσα επιτάσσει η διοικητική μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ») είναι μία επίπονη διαδικασία που σίγουρα δημιουργεί πολλές δυσκολίες στη λειτουργία των Δήμων με τα νέα δεδομένα.

Η οικονομική κρίση έχει στερήσει μέχρι τώρα από τους ΟΤΑ θεσμοθετημένους πόρους, όπως χρηματοδοτήσεις από ΣΑΤΑ, ΘΗΣΕΑ, ΣΑΤΑ Σχολείων, με δυσάρεστες συνέπειες στη λειτουργία των Δήμων και στη παραγωγή έργου.

Δεν δόθηκαν χρήματα από ΣΑΤΑ Σχολείων και ΘΗΣΕΑ, ενώ από την τακτική χρηματοδότηση ΣΑΤΑ ο Δήμος Σερρών πήρε μέχρι τώρα 470.000 ευρώ, αντί 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να λάβει.

Στο τοπίο αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προστίθενται και τα χρέη του Δήμου Σερρών, τα οποία ανέρχονται στα 7 εκατομμύρια προς την αγορά και 9 εκατομμύρια  προς τις τράπεζες.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές πολιτικό τοπίο η δημοτική αρχή, με δουλειά, σύνεση και πνεύμα νοικοκυρέματος, ξεκίνησε και υλοποιεί δύο παράλληλους στόχους.
Αφενός μεν την οργάνωση του νέου Δήμου Σερρών κι αφετέρου την υλοποίηση των 16 προτεραιοτήτων που έθεσε προεκλογικά προς το σερραϊκό λαό, με ταυτόχρονη διεκδίκηση πόρων από διάφορες πηγές.

Σχετικά με την οργάνωση του νέου διευρυμένου Δήμου Σερρών έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη», όπως σύσταση επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Διαβούλευσης κ.λ.π.), συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων, συγχώνευση σχολικών επιτροπών σε δύο επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.λ.π.
Όσον αφορά τις 16 προεκλογικές μας προτεραιότητες που θέσαμε στο σερραϊκό λαό, έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:

Νοικοκύρεμα των οικονομικών
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Δημοτική αρχή έχοντας ως στόχο το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου πλήρωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για παλιά χρέη, δίνοντας παράλληλα βαρύτητα στον περιορισμό των δαπανών.
Από την αρχή της δημαρχιακής θητείας καταθέσαμε σχέδιο σταδιακής εξυγίανσης των οικονομικών του δήμου Σερρών, το οποίο και εφαρμόζουμε.
Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ αποφάσισε την ανακαίνιση του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων προκειμένου να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες της στο κτίριο αυτό και να σταματήσει η καταβολή 55.000 ευρώ ετησίως που πληρώνει η επιχείρηση ως ενοίκιο.
Με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου διεκδικούμε και περιμένουμε την έγκριση των παρακάτω προτάσεων σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας:

α.    Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας κατατέθηκε πρόταση για ένταξη του Δημοτικού Μεγάρου, του κολυμβητηρίου και του κλειστού γυμναστηρίου στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», προϋπολογισμού 900.000 ευρώ (με ιδία συμμετοχή 30%).
Από την αρχή αυτής της δημαρχιακής θητείας ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με συχνές επισκέψεις του Δημάρχου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να περάσει με επιτυχία από τα τρία στάδια που προβλέπονται, με τελικό στόχο την έγκριση της χρηματοδότησής του.

β.    Επίσης, μέσα στο έτος 2011 καταθέσαμε πρόταση, προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» το 5ο Δημοτικό Σχολείο (προϋπολογισμού 460.000 ευρώ) και το 20ο Δημοτικό Σχολείο (προϋπολογισμού 199.000 ευρώ) με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας
.Ακόμη, με στόχο τη δημιουργία νέων εσόδων, προκηρύξαμε διαγωνισμό για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου του Αγίου Ιωάννη, καθώς και του κυλικείου στο θεατράκι του Δήμου στο κεντρικό πάρκο.

Καθημερινότητα και ποιότητα ζωής
«Το μικρό και καθημερινό πρόβλημα του δημότη και η εξυπηρέτησή του» αποτελεί  βασικότατη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.
Προς το σκοπό αυτό, η αντιδημαρχία Καθημερινότητας που δημιουργήσαμε λειτουργεί το Γραφείο Πληροφόρησης και Ποιότητας Ζωής του δημότη, σ’ ένα από τα καταστήματα στο ισόγειο του Δημαρχείου.
Το εν λόγω Γραφείο απαντά στα αιτήματα των δημοτών για τα μικρά και καθημερινά προβλήματα, όπως σπασμένες λάμπες, παγκάκια, κούνιες σε παιδικές χαρές, πλακάκια, κακοτεχνίες, προβληματικούς κάδους, διαρροές νερού κ.λ.π.
Οι δημότες από το όλο το μεγάλο διευρυμένο Δήμο Σερρών μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματα τους και να ζητούν οποιαδήποτε πληροφορία.
Μέρος της καθημερινότητας αποτελεί και το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.
Η Δημοτική αρχή προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό και εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία, οργάνωσε πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κτηνιάτρων και στειρώθηκαν 500 ζώα.
Στην καθημερινότητα εντάσσεται επίσης η εύκολη κυκλοφορία των πεζών στους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια.
Με  το δύσκολο αυτό πρόβλημα η δημοτική αρχή ασχολήθηκε από την αρχή της δημαρχιακής της θητείας, προσπαθώντας να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία και τις κανονιστικές αποφάσεις, αφού προηγουμένως έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η προσπάθεια μας αυτή για την εύρυθμή λειτουργία του κέντρου της πόλης και την άνετη κυκλοφορία των πεζών θα συνεχιστεί.

Καθαριότητα
Μία από τις προτεραιότητες μας ήταν και η βελτίωση της καθαριότητας του νέου Δήμου Σερρών.
Υποσχεθήκαμε ότι θα εκπονηθεί μελέτη για τη βελτίωση του συστήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων, με στόχο τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται με πιο οικονομικό τρόπο, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος.
Υλοποιώντας το στόχο αυτό εγκρίθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή 140.000 ευρώ για την εκπόνηση αυτής της μελέτης και σύντομα θα προκηρυχθεί μειοδότης, μετά το απαιτούμενο διαγωνισμό.
Έχοντας πάντα ως στόχο την οικονομικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Σερρών και την προστασία του περιβάλλοντος, ψηφίσαμε νέο κανονισμό καθαριότητας.

Αποχετευτικό δίκτυο στο Δήμο Σερρών
Η δημοτική αρχή από την αρχή της δημαρχιακής θητείας της προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο την έγκριση χρηματοδότησης της μελέτης για το αποχετευτικό δίκτυο Σκουτάρεως-Μητρουσίου, που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας.
Η ΔΕΥΑΣ αφού αναλάβει την ευθύνη για όλες τις τοπικές και δημοτικές Κοινότητες των πρώην Δήμων, θα ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε όσες κοινότητες δεν έχουν τέτοια δίκτυα.
Επίσης, η ΔΕΥΑΣ έχει έτοιμες μελέτες αποχέτευσης και ύδρευσης διαφόρων περιοχών του πρώην Δήμου Σερρών, με στόχο την ένταξη τους σε διάφορα προγράμματα.

Αναπλάσεις
Δίνοντας βαρύτητα στην αισθητική αναβάθμιση τόσο της πόλης των Σερρών όσο και της περιφέρειας, ξεκινούν σύντομα έργα αναπλάσεων.
Στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης θα ξεκινήσει το έργο των αστικών αναπλάσεων, ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το έργο αυτό κατατέθηκε πρόταση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας, ενώ στη διάρκεια αυτής της δημαρχιακής θητείας έγιναν συνεχείς προσπάθειες και όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα την δημοπράτηση του έργου και την ανάδειξη αναδόχου.
Επιπλέον, ετοιμάσαμε μελέτη για την πεζοδρόμηση της οδού Μεραρχίας.  
Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ (εφόσον δοθεί), ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για ένταξη του έργου σε άλλα προγράμματα.
Για την περιφέρεια πετύχαμε την επαναδημοπράτηση των έργων «Διαμορφώσεις κεντρικών πλατειών Σκουτάρεως και Κάτω Καμήλας», προϋπολογισμού 161.000 ευρώ και 197.000 ευρώ αντίστοιχα.
Να διευκρινίσουμε ότι για τα έργα αυτά είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από το ΕΤΕΡΠΣ (νυν Πράσινο Ταμείο) από το έτος 2009.
Όμως τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να διαλύσει την σύμβαση για την κατασκευή τους.
Μετά αυτή την εξέλιξη, η δημοτική αρχή με συνεχείς προσπάθειες και παραστάσεις του Δημάρχου στον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, εξασφάλισε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων αυτών και αναμένεται η επαναδημοπράτηση τους.

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής η δημοτική αρχή ενέγραψε στον προϋπολογισμό του έτους 2012, το σημαντικό ποσό των 110.000 ευρώ με στόχο τη στήριξη και ανακούφιση των πραγματικών οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας.
Συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δημιουργούμε ένα νέο θεσμό στον τομέα κοινωνικής πολιτικής για τα ΑΜΕΑ.

Πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Δήμος Σερρών συνέχισε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που υπήρχαν στους πρώην Δήμους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2011 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία την 7η  Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ με 7000.000 ευρώ στο τέλος του έτους 2010.

Τόνωση Τοπικής Οικονομίας
Για το σκοπό αυτό καταθέσαμε κατά τη διάρκεια του έτους 2011, είκοσι μια (21) προτάσεις σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και σε άλλα προγράμματα και διεκδικούμε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Υπόγειοι χώροι στάθμευσης
Συνεχίζουμε το έργο του υπόγειου πάρκινγκ πίσω από το Διοικητήριο, με στόχο την ολοκλήρωση του στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Αξιοποίηση Αγίου Ιωάννη
Ετοιμάσαμε μελέτη για τη διαμόρφωση των 30 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης που υπάρχουν σ’ αυτή την περιοχή και τα οποία θα αποτελέσουν συνέχεια του σημερινού φυσικού χώρου του.
Η υλοποίηση του έργου αυτού θα γίνει με χρήματα της ΣΑΤΑ (αν δοθούν) ή από άλλα προγράμματα.
Ωστόσο, μέχρι τώρα έγιναν εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού του σημερινού φυσικού χώρου του Αγίου Ιωάννη, με καθαρισμό και φωτισμό της λίμνης, συντήρηση και βαφή της περίφραξής της, ενώ τέθηκε σε λειτουργία το σιντριβάνι της πλατείας του Αγίου Ιωάννη, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Δημοτική Αγορά
Το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε το μη χαρακτηρισμό του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς ως μνημείο μετά από απόφαση – πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από αυτή την απόφαση του Υπουργείου το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς θα κατεδαφιστεί με σκοπό την διεύρυνση της πλατείας Εμπορίου.

Αξιοποίηση στρατοπέδων
Για το θέμα της αξιοποίησης των στρατοπέδων Εμμανουήλ Παπά, Παπαλουκά, Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα, η δημοτική αρχή μετά τις συντονισμένες ενέργειες και επαφές με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατάφερε να δώσει  την καλύτερη δυνατή λύση.
Έτσι, στο Δήμο Σερρών περιέχονται οριστικά και αμετάκλητα 300 στρέμματα από το σύνολο των 345 στρεμμάτων των τριών στρατοπέδων Εμμανουήλ Παπά, Παπαλουκά και Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα.
Τα 45 στρέμματα θα πολεοδομηθούν υπέρ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κεντρικό Πάρκο των Σερρών
Μετά το αίτημα που υποβλήθηκε από τη Δημοτική Αρχή προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α. και το Πράσινο Ταμείο, εγκρίθηκε πίστωση 2.000.000 ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών του κεντρικού πάρκου.

Συντήρηση και αποκατάσταση του ΟΡΦΕΑ
Μετά το αίτημα της προέδρου του ΟΡΦΕΑ κας Γιούλης Σπυρίδου για εξεύρεση χρημάτων, προκειμένου να σωθεί το ιστορικό κτίριο του ΟΡΦΕΑ, ο ίδιος ο Δήμαρχος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία εξεύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων και απευθύνθηκε σε Σερραίους επιχειρηματίες, οι οποίοι ανταποκριθήκαν και συνέδραμαν για να αποκατασταθεί το ιστορικό κτίριο.
Έτσι, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του και ευελπιστούμε ότι η αποκατάσταση του  κτιρίου σύντομα θα ολοκληρωθεί

Δημοτικό Αναψυκτήριο
Επαναλειτουργήσαμε το Δημοτικό Αναψυκτήριο στην κοιλάδα  Αγίων Αναργύρων, κάτι που αποτελούσε απαίτηση όλων των Σερραίων πολιτών.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μου ότι η Δημοτική αρχή με ειλικρίνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και χωρίς στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 318 επισκέπτες