agelidis_mmeΓιορτάζουμε με εθνική υπερηφάνεια την φετινή επέτειο του έπους της 28ης Οκτωβρίου του 1940.     Ο πόλεμος αυτός, αποτελεί το θρίαμβο της πατριωτικής και αντιφασιστικής πίστης του Ελληνικού λαού και ταυτόχρονα τη λαμπρότερη σελίδα της νεώτερης ιστορίας μας.  

Και είναι λαμπρότερη γιατί, ενώ στον ουρανό της Ευρώπης  είχε απλωθεί βαρύ το σκοτάδι και η παγωνιά του Ναζισμού, εδώ κάτω στη νότια γωνιά της, άστραψε ένα φως ελπίδας από την ξιφολόγχη του  έλληνα στρατιώτη.    Ένα περίτρανο ΟΧΙ, γράφτηκε πάνω στα κατάλευκα Ηπειρωτικά βουνά και απλώθηκε από τα οχυρά του Ρούπελ μέχρι την Κρήτη.   Η ιστορική γραφίδα έγραψε νέες σελίδες δόξας.

Η ελληνική ψυχή, γαλουχημένη στα νάματα του πανάρχαιου πολιτισμού   μας και στην πίστη για τις πανανθρώπινες αξίες, έδωσε άλλη μια φορά, τον υπέρτατο αγώνα για  την Ελευθερία,  όπως ταιριάζει στο ήθος και στο πνεύμα του Έλληνα. Με πενιχρά μέσα, μα με γενναιότητα και  εθνική  ομοψυχία,  αναμετρήθηκε έξι ολόκληρους μήνες, με τις σιδερόφρακτες ορδές των εισβολέων και έδωσε την ευκαιρία στα ελεύθερα έθνη να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Ο πόλεμος στα Αλβανικά βουνά του 40-41 δεν έγινε μόνο για την Ελλάδα.  Δεν έγινε μόνο ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς και Γερμανούς  στρατιώτες, ούτε μόνο ανάμεσα στους οπλισμούς.  Έγινε ανάμεσα στη λιτότητα και  στο στόμφο, στον πολιτισμό και το σκοταδισμό, στο πνεύμα και την ύλη.

Από  αυτές τις υποθήκες του μεγάλου Έπους,  αντλούμε  πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον της πατρίδας μας.  Για να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πνεύμα της αρετής, της φιλοπατρίας και της ομοψυχίας και στον καιρό της ειρήνης.  Για να ξεπερνάμε με πίστη και αισιοδοξία τις όποιες εθνικές δυσκολίες.    Για να έχουμε την Πατρίδα μας ισχυρή,  σεβαστή και ισότιμη  με τους άλλους λαούς.  

Αυτό το ΟΧΙ του 40 ας μας καθοδηγεί σε μια προσέγγιση μεταξύ μας,        για το απαραίτητο ΝΑΙ,  που συχνά δεν το λέμε  και που συχνά μας δημιουργεί   τόσες εμπλοκές στην κοινωνική και πολιτική μας ζωή.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΣΕΡΡΑΙΩΝ

ΠΕΤΡΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Διαβάστε επίσης: