serreslife

Θετικά εξετάζεται  από το Υπουργείο Οικονομικών η απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα που δεν ασκούν καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυράγανης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του με θέμα την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε αργούσες εργολαβικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.

Το  πλήρες κείμενο της ερώτησης είχε ως εξής:

Σύμφωνα με επισημάνσεις φορέων του χώρου των κατασκευών έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο επιβολής τέλους επιτηδεύματος σε αργούσες κοινοπραξίες και τεχνικές εταιρείες, των οποίων το έργο έχει περατωθεί και έχει λήξει η συνεργασία τους.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις η επιβολή του Τέλους Επιτηδεύματος συνεχίζεται για χρονικό διάστημα 5 και 10 ετών μετά το πέρας του έργου και λήξης της συνεργασίας τους.
Δεδομένου ότι η ισχύς αυτών των κοινοπραξιών και τεχνικών εταιρειών ολοκληρώνεται και λήγει με την ολοκλήρωση των εργασιών, κρίνεται σκόπιμο να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς επιβολής των ανωτέρω τελών, γιατί επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται η δύσκολη οικονομική συγκυρία που προκαλεί προβλήματα βιωσιμότητας στις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα, οι περισσότερες εξ' αυτών λόγω της κρίσης έχουν ελάχιστη δραστηριότητα.


Συνεπώς, προτείνεται η συνέχιση της επιβολής του Τέλους Επιτηδεύματος, για χρονικό διάστημα μέχρις και 3 ετών από της ολοκληρώσεως του έργου. Αυτό το χρονικό διάστημα κρίνεται ότι επαρκεί για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων των εν λόγω εταιρειών (αποπληρωμή, παράδοση έργου, λήξη εγγυήσεων έργου, κτλ.).


Ερωτάται ο κύριος Υφυπουργός

Προτίθεται να προβεί το Υπουργείο σας σε ρυθμίσεις για την απαλλαγή των ανωτέρων εταιρειών από την καταβολή του Τέλους Επιτηδεύματος για χρονικό διάστημα πέραν των 3 ετών, εκτός εάν η εταιρεία έχει εκκαθαριστεί νωρίτερα;

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...