Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δ.ΙΕΚ Ν.Ζίχνης στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης της Ειδικότητας «Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής» Σεμινάριο Ποντιακής Γαστρονομίας.

Καλεσμένοι και εισηγητές του Σεμιναρίου(masterclass) οι chef: Σοφία Ουργαντζίδου, Αναστάσιος Αθανασιάδης και Αθηνά Θεοδωρίδου, οι οποίοι μαζί με τον chef του ΙΕΚ Γιάννη Ιντζόγλου παρουσίασαν και παρασκεύασαν με τους σπουδαστές του Γ’ Εξαμήνου, ποντιακά γλυκά και προϊόντα ζύμης από παραδοσιακές ποντιακές συνταγές.
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26/01/2022 στο Εργαστήριο «Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής» στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ στη Νέα Ζίχνη Σερρών, σε πολύ ζεστό και συνεργατικό κλίμα.
Η Ποντιακή κουζίνα δημιουργήθηκε για να κρατήσει ζωντανό έναν ολόκληρο λαό. Παρέμεινε ζωντανή, γιατί ξεπέρασε τα όρια της γεύσης και διευρύνθηκε σε βίωμα πολιτιστικό. Η γαστρονομική κουλτούρα των Ποντίων μάς ταξιδεύει αιώνες πίσω.
Η οικονομία του Πόντου στηριζόταν στη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και στην Εμπορία αγροτικών προϊόντων γνωρίζοντας μεγάλη ευμάρεια. Στα χωριά και τις κωμοπόλεις κυριαρχούσαν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ενώ στα παράλια οι κάτοικοι είχαν την ευτυχία να γεύονται τα νοστιμότατα ψάρια της Μαύρης Θάλασσας, όπως π.χ. τα χαψία.
Η κουζίνα των μεγαλοαστών στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα) έφερε έντονες ρωσικές επιρροές. Τα πιροσκί - τα πλίνια - η σούπα μπορς είναι μερικές από τις ρώσικες συνταγές, που καθιερώθηκαν στην Ποντιακή Κουζίνα.
Η Ποντιακή Κουζίνα δεν φημιζόταν τόσο για την μεγάλη ποικιλία συνταγών. Όσο για την ποιότητα και την νοστιμιά, που οφειλόταν στις άριστες πρώτες ύλες, αλλά και στην μαεστρία των Ποντίων νοικοκυρών. Με συνταγές, που προέκυψαν κυρίως από την ανάμειξη γαλακτοκομικών προϊόντων με τα παράγωγα των σιτηρών, δημιουργήθηκαν οι θησαυροί της Ποντιακής Κουζίνας. Με πιο γνωστά και ενδεικτικά τα εξής :
βαρένικα - χαβίτς - υβριστόν - σιρόν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως : ταν - υλιστόν - τσαλχαμάς - κεφίρ
Πρακτική Άσκηση στο Δ.ΙΕΚ Νέας Ζίχνης
Το ΙΕΚ Ν.Ζίχνης αξιοποιώντας το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης πραγματοποιεί εκδηλώσεις και επισκέψεις για όλες τις Ειδικότητες σε επαγγελματικούς χώρους, ώστε οι σπουδαστές του να αποκτούν μέσω της εξωστρέφειας απευθείας από τους επαγγελματίες της αγοράς και τους εργασιακούς χώρους εκείνη την κατάρτιση, που θα τους επιτρέψει την επιτυχή ενασχόλησή τους με το αντικείμενο και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
ΔΙΕΚ Ν.ΖΙΧΝΗΣ – Συγκρότημα ΕΠΑΛ-Γυμνασίου / Νέα Ζίχνη Σερρών
ΤΗΛ : 2324022338
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιμέλεια : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσ/φος)

Διαβάστε επίσης:

  • Θα ξεχάσουμε τα ελληνικά μας ! Τα ορθογραφικά λάθη σε πινακίδες είναι ένα μάλλον σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα. Και ποιος δεν έχει συναντήσει, άλλωστε, μπροστά του πινακίδες, οι οποίες έχουν ...
  • Το μπουγέλο Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου αγαπημένη συνήθεια των μαθητών είναι να παίξουν μπουγέλο μεταξύ τους μόλις κλείσουν τα σχολεία. Στήνονται σχέδια μ...
  • Βραβεία για το Γυμνάσιο της Πρώτης Το «Project» των έντεκα(11) μαθητών του Γυμνασίου Πρώτης του Δήμου Αμφίπολης και των τεσσάρων(4) από το 2ο Γυμνάσιο Σερρών κατέκτησε την 2η θέση στο Διεθνή Μαθη...
  • Έκανε και προσπεράσεις! «Κεφάκια» είχε ο οδηγός του ημιφορτηγού (τύπου pick-up), που κουβαλούσε στην καρότσα του ένα βαρέλι, έναν καταψύκτη, ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα, δύο ποδήλατα και...
  • Να ξαναστήσουμε το γλέντι . . . Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι το υπέρτατο γεγονός, που δίνει ελπίδα στο ανθρώπινο γένος και εξισορροπεί το ...