Ανάστατοι είναι οι καθηγητές της χώρας εξαιτίας των αλλαγών, που φέρνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας (σσ απόφαση υπ. αριθμ. 74181/Δ2 – ΦΕΚ Β 2338/15-6-2020)  στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα(ΩΠ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Οι Κλάδοι Οικονομικών, Κοινωνικών, Πολιτικών, Νομικών Επιστημών, Καλλιτεχνικής Παιδείας και Αρχιτεκτόνων-Πολιτικών Μηχανικών, τυπικά και ουσιαστικά, περιορίζονται έως και «εξαφανίζονται» από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πτυχιούχοι όλων των παραπάνω Κλάδων, που έκαναν στροφή στην επαγγελματική τους πορεία κι εντάχθηκαν ως καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μένουν μετέωροι και απροστάτευτοι. Στην πραγματικότητα «σέρνονται» στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές, που όλα τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν κενά θέσεων σε κάθε γωνιά της χώρας.

Με τις αλλαγές αυτές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η Κυβέρνηση δημιουργεί μία στρατιά από υποψήφιους σε διαθεσιμότητα και απόλυση εκπαιδευτικούς. Το «Δόγμα του ΣΟΚ», που εφαρμόστηκε τα 2013 με εκκαθαρίσεις ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, «αποκεφαλίζει» και σήμερα ολόκληρα διδακτικά αντικείμενα.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων των Οικονομικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προκαλεί κατάπληξη και προβληματισμό. Σήμερα, που η Οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η γνώση και η εκπαίδευση σε οικονομικά  θέματα πρέπει να ενισχύεται από μικρή ηλικία. Οι μαθητές πρέπει να αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες εκείνες, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων.

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων της Οικονομίας συντηρεί τον οικονομικό αναλφαβητισμό και υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα της Οικονομικής Επιστήμης για τους μαθητές και την κοινωνία.

Το «πετσόκομμα» της Οικονομικής Επιστήμης !


Μαθήματα που διδάσκουν οι  ΠΕ 80-Oικονομίας

 ( Ά Ανάθεση σε ώρες)

 

Σχολικό  Έτος 2019-2020

Σχολικό Έτος 2020-2021

Οικιακή Οικονομία( Ά Γυμνασίου)

2

1

Πολιτική Παιδεία( Ά Λυκείου)

3

2

Βασικές Αρχές Κοινωνικής Επιστήμης      (΄Β Λυκείου)

2

0

Σύγχρονος Κόσμος (΄Β Λυκείου)

2

0

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας                  (΄Γ Λυκείου)

7

6

Συνολικές Ώρες

16

9

Απώλεια Ωρών

7

 

Ουσιαστικά πρόκειται για κατάργηση δύο(2) μαθημάτων στη Β’ Λυκείου (4 ώρες) και μείωση μιας(1) ώρας στις παρακάτω τάξεις : Α΄ Γυμνασίου,  Α΄ Λυκείου και  Γ΄ Λυκείου. Οι 16 ώρες Α’ ανάθεσης  δηλαδή, γίνονται μόλις 9 !

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νυν Υπουργός Παιδείας, ενώ προεκλογικά μιλούσε για ένταξη της επιχειρηματικότητας στα ελληνικά σχολεία, εν τοις πράγμασι φαίνεται να «εξοβελίζει» την Οικονομική Επιστήμη από το χώρο της Εκπαίδευσης!

Πίσω από κάθε απόφαση του νόμου Κεραμέως υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, που έχτισαν τη ζωή και το μέλλον τους πάνω σε άλλα δεδομένα και τώρα βρίσκονται σε απόγνωση. Οι νόμοι πρέπει να φτιάχνονται πάνω στις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι μέσα από ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις.

Άποψη: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Κι άραγε πόσα χρόνια να είσαι Δήμαρχος ; Το ερώτημα: «πόσες τετραετίες πρέπει να μένει στο αξίωμά του ένας πολιτικός;» είναι πάντοτε επίκαιρο κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κι όταν μιλάμε για πολικούς εννο...
  • Έκανε και προσπεράσεις ! Ακόμη μία ιστορία καθημερινής τρέλας από τους σερραϊκούς δρόμους, όπως την κατέγραψε ο αναγνώστης του site: «serreslife.gr» Κ.Ν. στην Εθνική Οδό Σερρών-Δράμας, ...
  • Κράτησε το λόγο του ο Αντιδήμαρχος ! Στην περιοχή του «Λιονταριού της Αμφίπολης» βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες τα συνεργεία του Δήμου Αμφίπολης παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Ιορδάνη Παπαδόπο...
  • Παρκάρω όπου γουστάρω ! Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «παρκάρω όπου γουστάρω» πάει δικαιωματικά στον ασυνείδητο οδηγό αυτού του Opel Astra, καθώς στάθμευσε το όχημά του με αυτόν τον ...