Πολλές φορές αναρωτήθηκα γιατί στην πόλη των Σερρών το "παζάρι" ,όπως αποκαλούμε ακόμη και σήμερα τη λαϊκή αγορά, γίνεται ημέρα Τρίτη και γιατί έχει παραμείνει πλέον ως έθιμο οι περισσότεροι συμπολίτες μας να τρώνε ψάρι αυτή την ημέρα.

Σχετικά με το παζάρι η επιλογή της ημέρας της Τρίτης χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για κατάλοιπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους η ημέρα Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της εβδομάδας και η κάθε ημέρα αρχίζει από τη δύση του ηλίου.

Επομένως η ημέρα Τρίτη για τους μουσουλμάνους είναι η δική μας Τετάρτη και ουσιαστικά βρισκόμαστε στα μέσα της εβδομάδας, αναλογιζόμενοι οτι η ημέρα της Παρασκευής για τους μουσουλμάνους είναι η ημέρα της αργίας και προσευχής όπως η δική μας η Κυριακή.

Σχετικά με τη βρώση του ψαριού από τους Σερραίους κάθε Τρίτη κατά τη γνώμη μου έχει δυο πιθανές αιτίες. Η πρώτη ακολουθεί την οριζόμενη νηστεία της εβδομάδας όπου Τετάρτη και Παρασκευή σύμφωνα με την εκκλησία μας νηστεύουμε. Επομένως την Τρίτη επιτρέπεται το ψάρι, αν συνδυάσουμε οτι προηγήθηκε η κρεοφαγία της Κυριακής. Επίσης τη Δευτέρα δεν θα είχε τα παλαιά χρόνια φρέσκο ψάρι. Μην ξεχνάμε οτι τα ψάρια στις Σέρρες τα φέρνουν κυρίως από την ιχθυόσκαλα της Καβάλας και της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι οτι πριν 60 έτη δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία σε όλα τα σπίτια και η συντήρηση του ψαριού απαιτεί ψύξη γεγονός όπου μου φαίνεται λογικό οτι οι συμπολίτες μας επέλεξαν την Τρίτη να τρώνε ψάρια. Πιστεύω όμως οτι και το παζάρι της Τρίτης όπου ανέκαθεν διέθετε προς πώληση ψάρια έπαιξε και αυτό τον ρόλο του στη διατροφική συνήθεια της ψαροφαγίας των Σερραίων που πλέον έγινε έθιμο.

Σέρρες, 22 Οκτωβρίου 2019
Αντώνης Αθ. Φραγγεδάκης Δικηγόρος

Διαβάστε επίσης:

  • «Οι Άθλιοι» στη θέση Κλειδί Παρακολούθησα με ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το κανάλι ΤΗΛΕ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ, όπου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος με κραυγή απόγνωσης καλούσε το λαό να...
  • Η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι της απελπισίας ! Ανάμεσα στις χιλιάδες των ειδήσεων, που ακούστηκαν όλες αυτές τις ημέρες, πέρασε και η είδηση αυτή: Γιατροί στη γειτονική Ιταλία επιλέγουν με κριτήριο την ηλικί...


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 477 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200