«Μόλις η αγορά της πόλης κλειδώνει τις πόρτες των καταστημάτων της και μένουν μόνο οι φωτισμένες βιτρίνες βγαίνουν οι «ηδονοβλεψίες».

Ποιοι είναι αυτοί; Είναι μία καινούρια κατηγορία ανθρώπων που δημιουργήθηκε λόγω της φτώχειας και που ξεκινούν τη βόλτα στη «χώρα της φαντασίας» την ώρα που οι μαγαζάτορες φεύγουν. Βλέπεις είναι και ευαίσθητοι! Δεν σταματούν μπροστά στις βιτρίνες την ώρα, που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, μη τυχόν δώσουν σε αυτούς «φρούδες ελπίδες», αφού δεν πρόκειται να διαβούν το κατώφλι τους.

Τι κάνουν, λοιπόν, όλοι αυτοί που σταματούν μπροστά στις φωτισμένες βιτρίνες; Επιλέγουν μήπως τα προϊόντα που θα αγοράσουν την επομένη ή μήπως κάνουν έρευνα στις τιμές; Τίποτα από όλα αυτά! Ικανοποιούν το όνειρο του φτωχού, που ξέρει ότι δεν μπορεί να αγοράσει ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια αλλά αφιερώνει το χρόνο του να χαζεύει στη βιτρίνα. Και πού ξέρεις, μπορεί το βράδυ να ονειρεύεται κιόλας ότι τα φορά.

Έτσι μας κατάντησαν φίλε μου, ηδονοβλεψίες!» Μία τέτοια εκδοχή με καυστικό χιούμορ, μου παρουσίασε φίλος μου, άνθρωπος της αγοράς, δικαιολογώντας την αδυναμία των ανθρώπων να ψωνίσουν είδη ένδυσης, υπόδησης και σπιτιού.

Επειδή, όμως, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, υπάρχει κι η άλλη εκδοχή. Όλοι αυτοί που σταματούν μπροστά από τις φωτεινές βιτρίνες της αγοράς, την επόμενη ημέρα ίσως μπορούν να μπουν σε ένα από τα πολλά καταστήματα κινέζικων προϊόντων, που γέμισαν την πόλη μας και ίσως και να αγοράζουν με 5 μόλις ευρώ ένα ζευγάρι παπούτσια. Μπορεί να μην είναι της ίδιας ποιότητας και του εφάμιλλου σχεδιασμού, θα ικανοποιήσουν όμως την άμεση ανάγκη του και πρόσκαιρα θα του δώσουν και χαρά!

Άλλωστε, πόσες φορές δεν πέσαμε θύμα μιας αγοράς, που πληρώσαμε ακριβά σε ένα κατάστημα κι όταν επιστρέψαμε στο σπίτι, διαβάσαμε την ετικέτα «Made I Taiwan» !!

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Εσείς, πόσο ελληνικά μιλάτε ; Η μαζική και αβασάνιστη εισροή ξένων λέξεων σε μία γλώσσα είναι επικίνδυνη, γιατί αλλοιώνει και νοθεύει το χαρακτήρα και τη δομή της γλώσσας. Τα Μέσα Μαζικής Επ...
  • Η ανθρωπιά στη ζωή μας ! «Πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος», συμβουλεύει ο πατέρας το γιο, ο παππούς τον εγγονό, η μάνα την κόρη, ο δάσκαλος τους μαθητές του. Και τι σημαίνει τάχα «να είσ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 157 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200