kaliergeiaΤέλος… εποχής για το σύστημα των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, από το 2014. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει, ο προϋπολογισμός της πενταετίας 2014-2020, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, λοιπόν, στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις. Η επόμενη «μέρα», δηλαδή το 2014, μας βρίσκει σε αυτή τη φάση εντελώς απροετοίμαστους, καθώς και οι Σερραίοι αγρότες εξακολουθούν να βασίζουν το εισόδημά τους και το μέλλον τους, στα λεγόμενα παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι το βαμβάκι. Μόνο που αυτά, από το 2014, δεν θα έχουν καμία απολύτως προοπτική. Το ερώτημα είναι, φυσικά, προλαβαίνουμε να προετοιμαστούμε μέσα στην επόμενη τριετία;

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την πενταετία 2014-2020
Τέλος… εποχής για τις αγροτικές επιδοτήσεις

«Τίτλοι τέλους» γράφεται για το σύστημα των επιδοτήσεων στους αγρότες από το 2014. Αυτό που μέχρι σήμερα συζητούσαν όλοι και αναλωνόταν περισσότερο σε συζητήσεις… φιλολογικού τύπου, δυστυχώς παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την ίδια την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιο συγκεκριμένα μέσα από τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός για την πενταετία 2014-2020, ανακοινώθηκε μόλις προχθές και τα… μαντάτα μόνο ευχάριστα δεν είναι, καθώς η σχετική ανακοίνωση δεν αφήνει και πολλά… περιθώρια αισιοδοξίας και βάζει τέλος στην παραφιλολογία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διαπιστευμένου δημοσιογράφου του Ε.Β. στην Κομισιόν Χρήστου Αγοραστού, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν πως η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι ο έως τώρα τρόπος καταβολής αποζημιώσεων και επιδοτήσεων, καταργείται και στη θέση του θα υπάρξει ένα ταμείο που θα ενισχύει παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που θα προωθούν οργανικές και βιολογικές καλλιέργειες και καλλιέργειες φιλικές στο περιβάλλον.
Τέλος, λοιπόν, στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις. Τέλος, λοιπόν, στην καλλιέργεια προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως «παραδοσιακά» και που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Σερραίων, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι. Παράλληλα, η κατάσταση είναι μη… αναστρέψιμη και δεν αναμένονται μεταβολές, καθώς στο ρεπορτάζ που μεταφέρει μέσα από το Ε.Β. ο συνάδελφος Χρήστος Αγοραστός, επισημαίνεται πως:
«Αν και τώρα θα αρχίσει η πραγματική συζήτηση για τα προαναφερόμενα ποσά, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι βασικοί κανόνες, που έχουν διατυπωθεί, δεν θα μεταβληθούν και ότι μόνο όσοι εγκαίρως στραφούν σε αυτό το είδος των καλλιεργειών, θα αντιμετωπισθούν θετικά».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό της για την πενταετία 2014-2020. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που φτάνει τα 972,2 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε το ποσό που θα διατεθεί για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τίτλο «Για μια πράσινη, περισσότερο σύγχρονη γεωργία», ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν 371,72 δισεκατομμύρια ευρώ, για μια σύγχρονη Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα είναι μια πραγματικά Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία μας και το περιβάλλον, για ασφαλή και υγιεινά προϊόντα και για την ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων. Καταδεικνύει πως ένα ευρώ μπορεί και πρέπει να υπηρετεί πολλούς στόχους. Τριάντα τοις εκατό απ’ ευθείας στήριξης στους αγρότες, θα αποτελεί προϋπόθεση για να «πρασινίσουν» οι επιχειρήσεις τους. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να ανοίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης στους αγρότες. Επίσης, οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη- μέλη στις απ’ ευθείας πληρωμές θα μειωθούν.
Μπορεί η συζήτηση για την κατάργηση των επιδοτήσεων να γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά ουσιαστικά «βήματα» για την προσαρμογή μας στο νέο μοντέλο, δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η επόμενη «μέρα», δηλαδή το 2014, μας βρίσκει σε αυτή τη φάση εντελώς απροετοίμαστους, καθώς και οι Σερραίοι αγρότες εξακολουθούν να βασίζουν το εισόδημά τους και το μέλλον τους, στα λεγόμενα παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι το βαμβάκι. Μόνο που αυτά, από το 2014, δεν θα έχουν καμία απολύτως προοπτική. Το ερώτημα είναι, φυσικά, προλαβαίνουμε να προετοιμαστούμε μέσα στην επόμενη τριετία;
Χ.Αγ.- Ζ.Χ.

Διαβάστε επίσης: