Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες στον κάμπο των Σερρών. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημίες στις καλλιέργειες φιστικιού.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής για τη φετινή περίοδο έχει καταστραφεί. Στα φιστίκια που έχουν βγει και ήταν έτοιμα για αλωνισμό η ζημιά αγγίζει στο 100% ενώ λόγω των καιρικών συνθηκών οι αγρότες δεν μπόρεσαν να βγάλουν με τα μηχανήματα τους τα υπόλοιπα της παραγωγής τους.

Όπως είπαν αγρότες στην ΕΡΤ Σερρών αυτά τα φιστίκια είναι αδύνατον να αλωνιστούν, γιατί με τις πολλές βροχοπτώσεις η ίνα που κρατά τον καρπό πλέον έχει σαπίσει και μπαίνοντας μέσα το αλωνιστικό μηχάνημα για να κάνει το διαχωρισμό του φιστικιού με τα κοτσάνια ο καρπός θα πέσει στο έδαφος.

«Θα πρέπει η πολιτεία να δει αυτό το πρόβλημα γιατί υπάρχει περίπτωση οι αγρότες μας να μην ασχοληθούν με το φιστίκι κι αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Ηράκλειας Στέφανος Χατζηιωαννίδης που ζήτησε να γίνει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

«Επιμένουμε, προσπαθούμε και παρακαλούμε την Πολιτεία όσο μπορεί πιο άμεσα να έρθει να εκτιμήσει τις ζημιές και ελπίζουμε να μας βοηθήσουν» είπε ο φιστικοπαραγωγός Κώστας Μανδέλας.

Η καλλιέργεια του φιστικιού τα τελευταία χρόνια είναι μια δυναμική καλλιέργεια στις Σέρρες, αν και πολυέξοδη. Υπολογίζεται ότι καλύπτει περίπου 7.500 στρέμματα στο Νομό. Έχοντας χάσει την καλλιέργεια των τεύτλων αγρότες στον κάμπο των Σερρών στράφηκαν σε αυτήν του φιστικιού. Στην Αμμουδιά Σερρών έχουν την έδρα τους τρεις έμποροι που επεξεργάζονται το φιστίκι.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 192 επισκέπτες