Ως δώρο της ιστορίας προς όλους μας αποκαλύφθηκαν τα μυστικά που κρύβονται στο Λόφο Καστά. Ως δώρο, που κανένας δεν πρόλαβε να το πάρει. Με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια, βιαστικά και πολύ γρήγορα, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης πρόλαβε να βάλει την ταφόπλακα στο θέμα του Τύμβου Καστά στη Μεσολακκιά της Αμφίπολης λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική έρευνα» και το όλο θέμα έκλεισε κάπως έτσι.


Κι ενώ μέχρι τότε έριζαν οι Δήμαρχοι και οι λοιποί Φορείς για το ποιος θα προλάβει να πάρει τη «μερίδα του λέοντος» από την εκμετάλλευση των ανακαλύψεων, ξαφνικά έπεσε βαριά η σιωπή. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια ξεχάστηκαν, τα υπερφίαλα όνειρα σβήστηκαν, μια βουβαμάρα έπεσε παντού και τα ευρήματα έμειναν ανεκμετάλλευτα.
Μάταια ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος προσπάθησε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της πολιτείας με συχνές επισκέψεις σε Φορείς και πολιτικά πρόσωπα με την ελπίδα ότι από κάπου θα έβρισκε στήριξη.
Το ζήτημα δεν «σηκώνει» μονόπλευρό ενδιαφέρον. Χρειάζεται να γίνει ΘΕΜΑ σε ολόκληρο τον τόπο με τους πολίτες να πρωταγωνιστούν και τα πολιτικά πρόσωπα να πιέζουν. Κι αν επιτέλους θέλουν να βάλουν τέλος στις αρχαιολογικές εργασίες, ας δώσουν τα ήδη ανακαλυφθέντα ευρήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να τα θαυμάσουν από κοντά οι πολίτες. Αυτή η απαξίωση προκαλεί ερωτήματα και γεννά υποψίες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγεται και πάλι (τοπικά) η φωνή του Δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου, ο οποίος εκλιπαρεί το ελάχιστο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ωστόσο, μία και μόνο φωνή δεν φτάνει και πάντως το θέμα δεν αγγίζει μόνο τον κ.Μελίτο. Οι Φορείς του τόπου και οι κάθε λογής αρχές, γιατί αφήνουν το χρόνο να σκεπάζει με μυστήριο το όλο ζήτημα;

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος – Δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης: