serreslife

Κ. Περιστέρη για τις ανασκαφές: «Περιμένουμε το υπουργείο».
Εξηγήσεις για την απουσία της Αμφίπολης από την επιστημονική συνάντηση. 

Σε αναμονή για το «πράσινο φως» που θα πρέπει να δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη που εξηγεί και την απουσία της ανασκαφικής ομάδας του λόφου Καστά, από την 28η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, η οποία ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, ο γεωλόγος της ανασκαφικής ομάδας Ευάγγελος Καμπούρογλου, εκφράζει τις διαφωνίες του σε σημαντικά ζητήματα γύρω από τα ευρήματα και αφήνει αιχμές εναντίον της κυρίας Περιστέρη, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ξανασυνεργαστεί μαζί της.

Κ. Περιστέρη: «Σε αναμονή της υπουργικής απόφαση για τη συνέχιση των ανασκαφών»

«Για τη συνέχιση των ανασκαφών αναμένεται η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού». Η δήλωση ανήκει στην προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη και αποτυπώνει πλήρως την απάντηση στο ερώτημα «τι γίνεται στην Αμφίπολη;», εξηγώντας τη στάση αναμονής από πλευράς της ανασκαφικής ομάδας.
Αναφορικά με τη μη συμμετοχή της στην 28η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη, η κυρία Περιστέρη τόνισε χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε στο φετινό συνέδριο, επειδή κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη της συστηματικής μελέτης του ανασκαφικού υλικού, όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρχει η συμμετοχή μας στο επόμενο συνέδριο με πλήρη επιστημονικά συμπεράσματα».

Διαφωνίες Καμπούρογλου

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις στο «Έθνος» του διευθυντή Αρχαιολογικών Έργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Ευάγγελου Καμπούρογλου που συμμετείχε στην ομάδα της ανασκαφής, ότι «ο λόφος Καστά είναι φυσικός και ουδέποτε ήταν τύμβος ή τεχνητή κατασκευή, ούτε ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του ο λέων της Αμφίπολης».
Μάλιστα, αφήνει αιχμές εναντίον της κυρίας Περιστέρη, υποστηρίζοντας: «Δεν δέχομαι να παντρεύω τα αποτελέσματα δικής μου έρευνας με αυτό που έχει ο άλλος στο μυαλό του». Μάλιστα, προσθέτει ότι δεν θα ξανασυνεργαστεί με την κυρία Περιστέρη, καταγγέλλοντας πιέσεις για να μη μιλήσει ούτε ο ίδιος στην επιστημονική συνάντηση.
«Με πίεσε να μη μιλήσω, γιατί αυτό ήταν, όπως μου είπε, απόφαση της Διεπιστημονικής Ομάδας, η οποία συμφώνησε να μην κάνει ανακοίνωση φέτος, αλλά του χρόνου. Απάντησα πως μέλος της ομάδας αυτής είμαι και εγώ και δεν γνωρίζω τέτοια απόφαση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πολύ σοβαρά θέματα και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα. Η κ. Περιστέρη το γνωρίζει και δεν θέλει να ανατραπούν όσα υποστηρίζει μέχρι σήμερα. Γι' αυτό δεν θα παραστεί στην Επιστημονική Συνάντηση» συμπληρώνει, τονίζοντας:
«Πρέπει να καταλάβει ότι η ανασκαφή είναι του υπουργείου και όχι δική της, και εγώ είμαι 40 χρόνια γεωλόγος, τα 34 από αυτά υπάλληλος του υπουργείου και όχι δικός της».
Μάλιστα, δηλώνει έκπληκτος από την πρόσφατη δήλωση της κυρίας Περιστέρη ότι «ένας πρώην συνεργάτης επέλεξε να αποκοπεί από την ομάδα και να κάνει φέτος μια δική του παρουσίαση με συμπεράσματα που δεν είναι βάσιμα και δεν εκφράζουν τις θέσεις της επίσημης ανασκαφικής ομάδας».
«Την επιστημονική μου επάρκεια δεν θα την κρίνει και κυρίως δεν επιτρέπω να την αμφισβητήσει η κ. Περιστέρη», απαντά.

Η επιστημονική συνάντηση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη ξεκίνησε χθες με πρόγραμμα «πλούσιο σε αριθμό εισηγήσεων και συμμετοχές, «φτωχό» σε εντυπωσιακά ευρήματα, όπως αυτά που είχε «συνηθίσει» τα προηγούμενα χρόνια η χρυσοφόρα Μακεδονική γη, με μεταστροφή του περιεχομένου των επιστημονικών εισηγήσεων στα αποτελέσματα μελετών παλαιότερων ευρημάτων και τη δημόσια αρχαιολογία (την ενημέρωση και εξοικείωση των κατοίκων με τους αρχαιολογικούς χώρους των περιοχών τους), αλλά και την πολυσυζητημένη ανασκαφή της Αμφίπολης ηχηρά απούσα από το πρόγραμμα των εισηγήσεων».
«Η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης έχει μοιραία ορατές επιπτώσεις στην ανασκαφική παρουσία του ΑΠΘ στη φετινή συνάντηση» τόνισε, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής του επιτροπής, καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλιος Ανδρέου, ενώ αποτιμώντας τη χρονιά που πέρασε δεν απέφυγε να σχολιάσει την απουσία επιστημονικών εισηγήσεων για την Αμφίπολη, στο συνέδριο.

Διαβάστε επίσης:

  • Στο φουλ οι «μηχανές» στην Αμφίπολη Στο καταδικασμένο εδώ και καιρό να στέκεται κλειστό και ολοσκότεινο ταφικό μνημείο στον Καστά της Αμφίπολης, τα φώτα άναψαν και οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 261 επισκέπτες