serreslife

Τι ειπώθηκε στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με αιχμές για πολιτική εκμετάλλευση των ανακαλύψεων στην Αμφίπολη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: Να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, αφήνοντας, χωρίς να κατονομάζει, σαφείς αιχμές για τον χειρισμό των ευρημάτων της Αμφίπολης από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία.

«Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες, μερικά κυματάκια σίγουρα θα φρεσκάρουν αυτό που ζούμε. Και σίγουρα αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς ό,τι βρήκαμε, αλλά να το αλλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε όσο μπορούμε, να διδαχθούμε και να ανταποκριθούμε κυρίως σε αυτό το ισχυρό κάλεσμα της ιστορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.

«Το υπουργείο Πολιτισμού είναι σαφώς προτιμότερο και αποτελεσματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς και όχι όπως ξεκινά τώρα υπαγόμενο σε άλλους φορείς και δομές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος υπουργός Κ. Τασούλας, για να απαντήσει, κατά τη δική του ομιλία, ο νέος υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς ότι «επ' ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί η ...σε εισαγωγικά... συγχώνευση του Υπουργείου Παιδείας με το ΥΠΠΟ ως πράξη υποβάθμισης του Πολιτισμού ως προς την Παιδεία, αλλά αντίθετα ως πράξη αναγνώρισης της σημασίας του Πολιτισμού μέσω και των σχέσεων της με την Παιδεία. Γιατί είναι προφανές ότι Παιδεία χωρίς Πολιτισμό δεν έχει νόημα, όπως και το αντίθετο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλτάς.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο ίδιος, όσο και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής, έκαναν λόγο για απόλυτη πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, με τον κ. Κοντονή να αναφέρει την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα», και ότι «στον Αθλητισμό θα επανέλθει η διαφάνεια, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή των νόμων και η ισονομία».

«Ο σύγχρονος πολιτισμός οφείλει να βγει δυναμικά με εξωστρέφεια και να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης που θα βοηθήσει τη χώρα σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή» δήλωσε από την πλευρά της η κ. Γκερέκου, ενώ ο κ. Ανδριανός έκανε εκτενή ανάλυση των πεπραγμένων αλλά και όσων πρέπει να γίνουν ακόμα.

Τις ευχαριστίες της σε όλα τα στελέχη στην ιεραρχία του ΥΠΠΟ, τα οποία «είναι πάνω από το μέσο όρο σε πολλά επίπεδα, κυρίως μόρφωσης και αφοσίωσης», καθώς και στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου (κ. Τασούλα, κ. Παναγιωτόπουλο, κ. Τζαβάρα), αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Τέλος, από τους νεοφερμένους έγινε μνεία και για τον ευγενικό τρόπο υποδοχής που τους επιφύλαξε η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, μια παράδοση, που όπως τονίστηκε, δεν τίμησε ο κ. Σαμαράς.


Πηγή: voria.gr

Διαβάστε επίσης:

  • Στο φουλ οι «μηχανές» στην Αμφίπολη Στο καταδικασμένο εδώ και καιρό να στέκεται κλειστό και ολοσκότεινο ταφικό μνημείο στον Καστά της Αμφίπολης, τα φώτα άναψαν και οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. ...