dimarhos_vlahos.jpgΓ.Βλάχος: ''Δήμος και Αυτοκινητοδρόμιο είναι πανέτοιμα για τη μεγάλη διοργάνωση'' elvima.gif
Παραμο-
νές της μεγάλης διοργάνωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εντούρο και πυρετός προετοιμασίας υπάρχει στο Δήμο Σερρών. Η πόλη έχει ''φορέσει'' τα γιορτινά της για την υποδοχή των χιλιάδες επισκεπτών και συμμετεχόντων της διοργάνωσης. Συνολικά 33 χώρες συμμετέχουν στο «International Six Days Enduro». Συγκεκριμένα 27 Εθνικές Ομάδες, 16 Junior, τέσσερεις ομάδες Γυναικών και 75 Club αποτελούν τη λίστα των 454 αναβατών που θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα του enduro, που για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την πολυπληθέστερη και πλέον απαιτητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας.. Η διεξαγωγή του ISDE που πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής (από το 1913), το καθιστά ως μία από τις μακροβιότερες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα.
"Χαιρόμαστε που η περιπέτεια μεταφέρεται κι αρχίζει στις Σέρρες.

Η φιλόξενη πόλη μας, με τις σύγχρονες υποδομές και το υψηλών προδιαγραφών αυτοκινητοδρόμιο είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους αγώνες του ISDE. Τόσο ο δήμος Σερρών, όσο και το αυτοκινητοδρόμιο είναι πανέτοιμα για τη μεγάλη διοργάνωση, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που εκτελούνται στο αυτοκινητοδρόμιο, όπως είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η πίστα μότο κρος, το πάρκινγκ και το κάμπινγκ. Από την άλλη, όλες οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός…Οι ειδικές διαδρομές είναι έτοιμες με τη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ ήδη τοποθετούνται βοηθητικές πινακίδες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών'' δήλωσε ,χθες ,κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος.
''Για το 2008, μετά από μια μακρόχρονη προσπάθεια, ο αγώνας θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πόλη των Σερρών. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη τις δύο εβδομάδες που διαρκεί συνολικά η "φιέστα".Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν 2.500 έως 3.000 οδηγοί, συνοδοί, μηχανικοί, μέλη των ομάδων, παράγοντες του αθλήματος.''
Η σημασία της διοργάνωσης για τον τουρισμό
''Σίγουρα αυτή η διοργάνωση θα προωθήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμό του τόπου, χάρις κυρίως στην ευαισθητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αγάπη και την έντονη δράση της ΛΑΜΣ και την δραστηριότητα ιδιωτών.
Έτσι, η δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων και η ανακαίνιση των παλαιότερων, η ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων και της κοινωνίας της πληροφορίας, η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής υλών για να καλυφθούν οι ανάγκες εστίασης, το εμπόριο, ο εκσυγχρονισμός και η περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων, θα συμβάλλουν στη μεταμόρφωση της πόλης και του Νομού Σερρών σε τουριστικό προορισμό, περισσότερο αναγνωρίσιμο στο εξής.
Η προβολή της πόλης των Σερρών θα αυξηθεί εντυπωσιακά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Βασικό συμπέρασμα είναι ότι η πόλη που διοργανώνει επιτυχώς το ISDE καθίσταται πλέον σημείο αναφοράς στο τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και τουρισμού'' υποστήριξε ο κ.Βλάχος.
Οικονομικά οφέλη 

Οι Αγώνες αναμένεται ότι θα συμβάλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρηματιών για τη δυνατότητα του Δήμου και του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού να επιτύχει υψηλούς στόχους.
Η επιτυχία της παγκόσμιας αυτής διοργάνωσης θα αποτελέσει (σε μεγάλο βαθμό) νέο κίνητρο για την εντατικοποίηση της προσπάθειας για ανάπτυξη, σε κλίμα αισιοδοξίας.
Επιπρόσθετα, για την αναβάθμιση οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως αθλητικών ειδών, ψυχαγωγίας, αλλά και ηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας.
Ακόμα, η Ολυμπιάδα του Enduro θα βοηθήσει να γίνουν γνωστά παγκοσμίως διάφορα εμπορικά σήματα της πόλης, δίνοντας νέα ώθηση στην προβολή γνωστών τοπικών προϊόντων.
''Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι αυτή η πόλη θα ζωντανέψει αφού:
1ον θα δεχτεί μεγάλο όγκο επισκεπτών , οι οποίοι θα είναι οι εμπλεκόμενοι με τους αγώνες και τις παράλληλες εκδηλώσεις,
2ον θα πάρει μεγάλη δημοσιότητα και προβολή, τόσο από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης, τα οποία θα καλύπτουν τους αγώνες. Ωστόσο και από τους ίδιους επισκέπτες που θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους και
3ον θα δεχτεί μεγάλο όγκο επισκεπτών σαν θεατές'' σημείωσε ο Δήμαρχος Σερρών.
Τα κέρδη
Συνολικά 2.500-3.000 αθλητές, μηχανικοί, μέλη των ομάδων, κριτές, δημοσιογράφοι και παράγοντες του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα βρεθούν για δύο εβδομάδες στις Σέρρες.
Τους αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και στις πλαγιές του Λαϊλιά, αναμένεται να παρακολουθήσουν περί τους 10.000-20.000 θεατές.
Λόγω της εύκολης πρόσβασης από την Ευρώπη, όπου εντοπίζεται και ο βασικός πυρήνας του αθλήματος, αναμένονται πολλοί τουρίστες από το εξωτερικό για τις έξι μέρες που διαρκούν οι αγώνες.
Ήδη υπάρχουν κρατήσεις από όλες τις γνωστές χώρες του κόσμου.
Η πόλη που φιλοξενεί τον αγώνα, πέρα από το κέρδος της διεθνούς προβολής, έχει και άλλα σημαντικά οφέλη.
Το Αυτοκινητοδρόμιο
'' Ο χώρος που θα ξεκινήσει και θα τελειώσει ο αγώνας είναι το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.
Λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και ως Ανώνυμη Εταιρεία αποτελεί πρότυπο, καθώς είναι από τις ελάχιστες πανελλαδικά που δεν επιχορηγείται από το Δήμο και είναι κερδοφόρα.
Είναι, μάλιστα κλειστό για όλα τα Σαββατοκύριακα του 2008, ενώ αν υπήρχε δυνατότητα, θα είχαν γίνει κρατήσεις και για όλο το 2009.
Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιώτες αλλά και ομάδες από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη που χρησιμοποιούν την πίστα.
Διεθνές Πάρκο ISDE
Παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις προτείναμε και την δημιουργία ενός Διεθνούς Πάρκου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού-ISDE, σε χώρο του Πάρκου Ομόνοιας.
Εκεί οι υπεύθυνοι των εθνικών ομάδων θα φυτέψουν από ένα δέντρο, δίπλα στο οποίο θα υπάρχει ιστός με την σημαία της χώρας τους και πληροφοριακή πινακίδα με την ταυτότητα του κράτους (έκταση, πληθυσμό, πολίτευμα, πόλεις κ.λ.π.).
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία μας, την οποία αποδέχθηκαν όλες οι ξένες αποστολές με ιδιαίτερη χαρά, καθώς το πάρκο δεν αποτελεί απλώς υπόμνηση των αγώνων, αλλά θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αθλητικού πάρκου της περιοχής και του σερραϊκού αυτοκινητοδρομίου ως βασικά στοιχεία-σημεία μιας «πράσινης πόλης», κατά τα πρότυπα προγράμματα «green cities» της UNESCO.
Υποδομές για το μέλλον
Θελήσαμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του Δήμου και να αναβαθμίσουμε τη θεσμική του εικόνα, ουσιαστικά, αναδεικνύοντας τον ως σημαντικό Θεσμικό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.
Απόδειξη απτή, θεωρούμε ότι αποτελούν οι σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και υλοποιεί ο Δήμος μας, όπως εν προκειμένω το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός στο τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Με λίγα λόγια, τόσο η δημιουργία-λειτουργία του αυτοκινητοδρομίου και της πίστας, όσο και το International Six Days Enduro αποτελούν σπουδαία γεγονότα που διαμορφώνουν την συλλογική συνείδηση του σερραϊκού λαού.
Γιατί όπως ακριβώς το πρώτο θεωρείται από όλους τους Σερραίους έργο αναπτυξιακό, έτσι και οι παγκόσμιοι αγώνες που αρχίζουν σε λίγες ημέρες θα χαραχθούν στη μνήμη όλων μας, με τον ίδιο τρόπο που έμειναν στην καρδιά οι ολυμπιακοί αγώνες ή τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στους κατοίκους των πόλεων, όπου πραγματοποιήθηκαν.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να δηλώσω ότι νιώθουμε υπερήφανοι για το Αυτοκινητοδρόμιό μας και για την μεγάλη διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού διότι έτσι αποδεικνύουμε την ικανότητά μας ως δημοτική αρχή, ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία για την επίτευξη υψηλών στόχων και την ανάδειξη της δυναμικής του τόπου και των ανθρώπων της.''
Ανοικτή πρόσκληση…
''Έτσι, ως Δήμαρχος θα ήθελα να απευθύνω ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις συνδημότισσες κι όλους τους συνδημότες να επισκεφθούν το αυτοκινητοδρόμιο, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο σπουδαίο κι αναπτυξιακό έργο είναι, τώρα που έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές υποδομές, το μοναδικό σε επίπεδο νομού camping και οι χώροι στάθμευσης.
Τέλος, καλώ όλο το σερραϊκό λαό να δώσει το «παρών» του, να τιμήσει τους αθλητές, τους αγώνες και φυσικά την ίδια την πόλη του…''

Η τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών (30/8) με το μοναδικό show των Sheepskuls, όπου η αγάπη τους για το Enduro τούς έκανε την πιο «ζωντανή» παρέα των ISDE. Το show τους είναι μια μείξη οδηγικών ικανοτήτων, τρέλας και πολύ πρωτότυπων-μα πολύ πρωτότυπων-δεξιοτήτων. Η Τελετή Έναρξης του αγώνα θα ολοκληρωθεί με τη παρέλαση των εθνικών ομάδων και τη συναυλία της 'Ελενας Παπαρίζου με τον Μανώλη Πυροβολάκη.

Διαβάστε επίσης: