kausonas.jpgΜεγάλος ρυθμός αύξησης παρατηρήθηκε στις κατεξοχήν πεδινές αγροτικές περιοχές των Σερρών paratiritis
Διαρκή αύξηση του αριθμού των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφουν τα τελευταία 30 χρόνια οι επιστήμονες. Oι καύσωνες εμφανίζονται συχνότερα με την πάροδο του χρόνου, ενώ όλο και λιγότερες ψυχρές μέρες καταγράφονται κάθε χρόνο. Oι έντονοι ρυθμοί αστικοποίησης στη χώρα και η γιγάντωση των αστικών κέντρων μάς απειλούν με περισσότερους και πιο αφόρητους καύσωνες, λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, για την κεντρική Μακεδονία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ημερών με μέγιστη τιμή θερμοκρασίας μεγαλύτερη ή ίση των 36,5 βαθμών Κελσίου. «O μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης παρατηρήθηκε στις κατεξοχήν πεδινές αγροτικές περιοχές του Αργους, του Αγρινίου και των Σερρών, που είναι αντιπροσωπευτικές ευρύτερων περιοχών της δυτικής, ανατολικής και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα», παρατηρούν οι εισηγητές. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις μέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση των 39,5 βαθμών Κελσίου, ο αριθμός τους παρουσιάζει αύξηση σε Αγρίνιο, Αττική, Αργος και Σέρρες, . Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη άρχισε πλέον και με επιστημονικά δεδομένα να ενοχοποιείται για τις τοπικές κλιματικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο πόλης της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόλη περιλαμβάνεται σε αυτές στις οποίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση των ημερών έντονου καύσωνα, δηλαδή θερμοκρασίας ίσης ή μεγαλύτερης των 39,5 βαθμών Κελσίου... Για το μέλλον προβλέπονται λιγότερες ψυχρές μέρες και περισσότεροι καύσωνες, όπως προκύπτει από σειρά μελετών επιστημόνων που συμμετέχουν στο 9ο Συνέδριο Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, που άρχισε στο ΑΠΘ.

Ανοδος θερμοκρασίας

Σε εργασία τους με θέμα την «εμφάνιση θερμών κυμάτων στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο και διαβάθμιση του κινδύνου που προέρχεται από τις υψηλές θερμοκρασίες», τα στελέχη του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Δ. Ζιακόπουλος, Α. Βλάσση και Κ. Μεθενίτη, σημειώνουν πως η αύξηση του αριθμού των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του φαινομένου της θερμικής νησίδας. «Με βάση τα θερμοκρασιακά κατώφλια των 36,5 (καύσωνας) και 39,5 βαθμών Κελσίου (δεύτερο επίπεδο κινδύνου) είναι δυσδιάκριτη η διαχρονική άνοδος της θερμοκρασίας στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αδιαμφισβήτητη άνοδος της θερμοκρασίας, που είναι ιδιαίτερα εμφανής στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τη γενικότερη άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη». αναφέρουν. Τα τελευταία 13 χρόνια (1995 - 2007) συγκαταλέγονται στα πιο θερμά του πλανήτη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. «Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη θερινή περίοδο, ακόμη και σε χώρες με θερμά καλοκαίρια, όπως η Ελλάδα, αποτελεί πραγματική απειλή.

Τιμές θερμοκρασίας άνω των 46 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2007 σε περιοχές της χώρας μας είναι οριακές και αν ξεπεραστούν θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες κυρίως στις μεταφορές και την ενέργεια και θα τεθεί σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων», τονίζουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: