Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ανήμερα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας,  στις 11 το πρωί τελέστηκε επίσημη  Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου,  συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου.

Η εκφώνηση του  πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον κ. Διονυσίου Κωνσταντίνο, Φιλόλογο του 1ου ΓΕΛ Σερρών.

«Σήμερα είναι μια ημέρα διπλής χαράς, γιορτάζει η Εκκλησία μας, όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη της εφαρμογής και της ανάπτυξης του σχεδίου της σωτηρίας των ανθρώπων. Γιορτάζει όμως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας τη δική της Ανάσταση, τον δικό της Ευαγγελισμό, μετά από πολλούς αιώνες σκληρότατης και τυραννικότατης σκλαβιάς, οι πατέρες μας με τη δύναμη της πίστεως στον Χριστό και με την μεταξύ τους ενότητα, αγωνίστηκαν κόντρα στη λογική των τότε κρατούντων και πέτυχαν αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, ένα πραγματικό θαύμα. Και αυτός ο λαός είναι πλασμένος να υλοποιεί και να πραγματώνει θαύματα στην ιστορική του πορεία, αρκεί να παραμένει προσηλωμένος στα υψηλά ιδεώδη της φυλής μας που είναι η πίστη, που είναι  η φιλοπατρία, που είναι η μεταξύ μας αγάπη, ενωμένος και μονιασμένος να πορεύεται και να μεγαλουργεί και να επιτελεί το θαύμα μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Καμαρώσαμε τα παιδιά μας, καμαρώσαμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους στρατιώτες μας όλους αυτούς οι οποίοι παρέλασαν και γέμισαν τις ψυχές μας με αισθήματα μεγάλης χαράς και εθνικής έξαρσης και υπερηφάνειας. Χρόνια πολλά» τόνισε σε δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος

Αμέσως μετά έγινε η μετάβαση  στον ανδριάντα του ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας όπου εψάλλει  Επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον κ. Βαρτζόπουλο   Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνο Μπούμπα, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, την Δήμαρχο Σερρών, τον Διοικητή του 10ου Συντάγματος, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Σερρών, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων κ.αλλ.

Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στον πεζόδρομο «Κων/νος Καραμανλής» όπου καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές από  σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, μέλη από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού και τμήματα του στρατού.

«Μεγάλη γιορτή σήμερα και εθνική και θρησκευτική, Διακόσια χρόνια και κάτι από την παλιγγενεσία η οποία επετεύχθη δια των όπλων, έχουμε 110  χρόνια και κάτι από τότε που διπλασιάστηκε η πατρίδα πάλι δια των όπλων, πριν από πενήντα χρόνια ο συντοπίτη σας εθνάρχης έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα εκσυχρονισμού του κράτους και μας έβαλε στην Ευρώπη και τώρα αντιμετωπίζουμε επίσης μια μεγάλη – μεγίστη πρόκληση θα έλεγα- σε ειρηνικούς καιρούς, επιτέλους να ενταχθούμε και εμείς στη χορεία του πυρήνος  της Ευρώπης, των χωρών εκείνων που πέτυχαν πράγματι την καλύτερη ποιότητα ζωής που έχει πετύχει ποτέ η ανθρωπότητα. Είναι ένα δύσκολο έργο, είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι κάτι που πραγματικά – παρά τις δυσκολίες- μπορούμε να επιτύχουμε, είναι καινούργια πρόκληση των καιρών, είναι η πρόκληση των νέων γενεών, είναι η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να πετύχουμε γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας» τόνισε σε δηλώσεις του για την Εθνική επέτειο  ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Μετά την παρέλαση παρετέθη δεξίωση στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:


Διαβάστε επίσης: