Σπουδαία ευρήματα ήρθαν στο φως, κατά τη διάρκεια και των φετινών ανασκαφών, στην προϊστορική θέση της Κοινότητας της Τούμπας. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου αποκάλυψε πως εντοπίστηκε ο περίβολος του οικισμού που είναι από ωμό πηλό καθώς και δύο νεολιθικές ταφές με ταφικά ευρήματα εκτός περιβόλου.

Πρόκειται για σπουδαία ευρήματα που προσθέτουν περισσότερα δεδομένα που αφορούν τόσο στην πολεοδομική και κοινωνική οργάνωση του νεολιθικού οικισμού, όσο και στα ταφικά έθιμα που υπήρχαν. Ο οικισμός, που βρίσκεται βορείως του σημερινού χωριού Τούμπα Σερρών, γνώρισε ιδιαίτερη ακμή γύρω στο 5.500 έως το 4.000 π.Χ. και είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στα Βαλκάνια.

Οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο ειδικού διεθνούς πενταετούς προγράμματος (2021-2025) εγκεκριμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού, που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, με επικεφαλής την προϊσταμένη Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου, σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και έχει συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν και από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η 20μελής ομάδα αρχαιολόγων του προγράμματος θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του παλαιού σχολείου της Κοινότητας Τούμπας , τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφής σε μια διαφορετική καλλιτεχνική παρουσίαση.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 244 επισκέπτες