Η νομοθεσία στο σύνολό της για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ευρωπαϊκή και εθνική) εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ισχύει για κάθε εργαζόμενο/η που απασχολείται από τον εργοδότη του, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση (αρχή ευθύνης του εργοδότη) να εξασφαλίζουν, ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, την κατάλληλη επίβλεψη για τυχόν βλάβες της υγείας των εργαζομένων, με στόχο την αποφυγή ασθενειών και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων (αρχή πρόληψης).

Για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Σερρών ζητά από το Δ/κό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την οικονομική δαπάνη των διαγνωστικών τεστ που υποχρεούνται να κάνουν οι εργαζόμενοι/ες, δύο κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με προσωπικό κόστος μέχρι και 20 ευρώ.

Τα ράπιντ τεστ αποσκοπούν στην επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και αποτελούν απολύτως αναγκαία πτυχή της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας της ΔΕΥΑΣ.
Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν αυτή η υποχρέωση να συνεπάγεται επί πλέον (πέραν των κρατήσεων για ασφάλεια και υγεία που γίνονται επί του μισθού) οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των εργαζόμενων.

Η παροχή τεστ έγκαιρης ανίχνευσης θα πρέπει να είναι μέσο πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζόμενων και όχι μέτρο έμμεσης μείωσης του μισθού ή και τιμωρίας.
Απαιτούμε δωρεάν εβδομαδιαία ράπιντ τεστ για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες, χωρίς διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους/ες και ανεμβολίαστους/ες.

Η υποχρέωση των εργαζόμενων για 2 διαγνωστικά ράπιντ τεστ την εβδομάδα να μην αποτελέσει άλλοθι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας.

Καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς όλων των βαθμίδων και κλάδων να θέσουν το αίτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη των διεκδικήσεών τους/μας.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: