Δυναμική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση στις Σέρρες, παρά τον βροχερό καιρό, που κήρυξε η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΣΕΠΕ, καθώς μεγάλα ήταν τα ποσοστά της συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμαρτυρήθηκαν για την αυταρχικότητα όπως δηλώσαν της υπουργού Παιδείας στο θέμα της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων αλλά και για την κατάργηση της βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, στις 11:00 συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης κάτω από το Εργατικό Κέντρο Σερρών, διατρανώνοντας την αντίθεση τους, όπως τόνισαν στην αντιπαιδαγωγική για το δημόσιο σχολείο, «εσωτερική κι εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» που επιχειρεί να επιβάλει, η Υπουργός Παιδείας, στην επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση με τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης, ιδιαίτερα με το νόμο 4823/21 αλλά και τον αντεργατικό – αντι-συνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη επιβάλλεται η συνολική αντιπαράθεση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και του σχολείου της ολόπλευρης γνώσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Πασχάλης Στεφάνου, δήλωσε: «Σήμερα έχουμε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ και Ειδικού προσωπικού για την αυταρχικότητα της υπουργού Παιδείας η οποία συγκεκριμένα αρνείται να προσέλθει σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και φυσικά για την αξιολόγηση η οποία αντί να έχει χαρακτήρα παιδαγωγικό έχει ένα γραφειοκρατικό χαρακτήρα που κατηγοριοποιεί τα σχολεία».

«Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε, «μιας αξιολόγησης βαθιάς παιδαγωγικής με παιδαγωγικό πρόσημο το οποίο τα αποτελέσματα θα είναι σωστά για την βελτίωση των σχολικών μονάδων».

Αναφερόμενος στην συμμετοχή των συναδέλφων του στην απεργιακή κινητοποίηση ο κ. Στεφάνου, δήλωσε: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχουμε μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, το ποσοστό συμμετοχή των συναδέλφων αγγίζει στο ποσοστό 70%, σε νούμερα χίλιοι συνάδελφοί μας έχουν απεργήσει».

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών, Ελευθερία Πάνου, δήλωσε: «Σήμερα συμμετέχουμε οι καθηγητές στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της Ομοσπονδίας, η οποία έχει αιτήματα την απόσυρση του Νόμου για την αξιολόγηση ,την κατάργηση της Βάσης Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια και την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Γνωρίζεται ότι εδώ και μέρες από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε προκηρυχτεί η απεργία–αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, η υπουργός Παιδείας κατέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να χαρακτηρισθεί παράνομη η συγκεκριμένη απεργία, όπως κι έγινε. Σήμερα εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσε η Ομοσπονδία κατά της προηγούμενης απόφασης των δικαστηρίων και περιμένουμε το αποτέλεσμα».

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε το ποσοστό συμμετοχής του κλάδου μας στην απεργία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, περιμένουμε τα στοιχεία από την Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπήρχε μια σύγχυση για το αν η εικοσιτετράωρη απεργία είναι νόμιμη διότι κυκλοφόρησαν διάφορα δημοσιεύματα ότι η απεργία–αποχή της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση αν αυτή είναι νόμιμη. Διευκρινίσαμε στον κλάδο ότι είναι νόμιμη και περιμένουμε να δούμε την συμμετοχή του κλάδου μας», ανέφερε η κ. Πάνου.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Σερρών της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Στρίκας, δήλωσε: «Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των Εκπαιδευτικών, η οποία μετά από πολλά χρόνια έχει τεράστια επιτυχία στο νομό Σερρών και φαντάζομαι και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τον πρωθυπουργό έτσι ώστε να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος με τους εκπαιδευτικούς. Διότι καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να έχει στοιχεία επιβολής θα πρέπει να γίνει εκτενής διάλογος εξαρχής, όχι προσχηματικός αλλά πραγματικός γιατί το εκπαιδευτικό κίνημα έχει θέσεις».

«Να θυμίσω για να μην υπάρξει παρανόηση ότι είμαστε υπέρ της αξιολόγησης, υπέρ της αυτοαξιολόγησης, αυτή ήταν η θέση του τελευταίου δια ζώσης συνεδρίου που έκανε η ΔΟΕ, επίσης και η ΑΔΕΔΥ αλλά ο τρόπος αυτός νομίζω ότι είναι ο πλέον ακατάλληλος, ο πλέον απαράδεκτος. Τίποτα δεν επιβάλλεται ούτε ο σεβασμός ούτε οι μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι αυτά θα πρέπει να κερδίζονται και κερδίζονται στο τραπέζι του διαλόγου», πρόσθεσε ο κ. Στρίκας.

«Θα πρέπει να υπάρχει συσπείρωση από πλευρά των συναδέλφων και επίσης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, της κ. Υπουργού και του κ. πρωθυπουργού ένας εκτενής διάλογος με τους εκπαιδευτικούς να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα και σε όποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει καθώς νομίζω η παιδεία είναι το θεμέλιο της χώρας. Αυτά που γίνονται αφορούν πέρα από τους εκπαιδευτικούς κυρίως τους νέους που είναι το μέλλον της χώρας, αν θέλουμε η χώρα να έχει μέλλον, να σκύψουμε όλοι, κυβέρνηση, υπουργός, συνδικαλιστικοί φορείς, γονείς, πάνω από τα προβλήματα και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου» σημείωσε ο κ. Στρίκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Πασχάλης Στεφάνου χαιρέτησε την συγκέντρωση και ανάγνωσε την επιστολή που έστειλαν στους γονείς των μαθητών τους ενημερώνοντας για τα αιτήματά τους. Ακολούθησε πορεία των συμμετεχόντων στην απεργιακή συγκέντρωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Σερρών.

Δήμητρα Mετόκη - ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: