Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει ή να ενισχύσει τις ενέργειες που κάνει η Πολιτεία, τότε μπορούν να γίνουν «υπέροχα πράγματα».

Κατά καιρούς, ακούγονται τέτοιες πρωτοβουλίες νέων, ευαίσθητων ανθρώπων, που καθαρίζουν ακτές ή βυθούς θαλασσών, που καθαρίζουν δάση και άλση, που προβαίνουν σε αναδασώσεις, που φυτεύουν λουλούδια σε άδεια παρτέρια, που καθαρίζουν φανάρια από λογής-λογής αυτοκόλλητα, που σβήνουν βρισιές και μουντζούρες από ταμπέλες και πινακίδες σήμανσης στους δρόμους.

Αυτοί, οι λίγοι, που ενώνουν τις ευαισθησίες τους και προβαίνουν σε τέτοιου είδους δράσεις δεν το κάνουν για να εισπράξουν τον έπαινο ή την προβολή. Το κάνουν, επειδή η ασχήμια τραυματίζει την εικόνα της πόλης ή της περιοχής τους. Το κάνουν επειδή η ομορφιά είναι στοιχείο, που υπερτερεί στην προσωπικότητά τους. Το κάνουν, επειδή το «εγώ τους» υποτάσσεται στο γενικό καλό, χωρίς κανένα εγωισμό ή υστεροβουλία.

Με αυτές ακριβώς τις σκέψεις επισκεφθήκαμε μαζί τους ανθρώπους του siteserreslife.gr Νίκο Νικόπουλο και Γιάννη Συμεών, την αγαπημένη περιοχή του Δήμου Αμφίπολης και συγκεκριμένα τον παραστρυμόνιο δρόμο από το Φεστιβάλ Αμφίπολης προς τα Λιοντάρι και μαζέψαμε αρκετές σακούλες με απορρίμματα και σκουπίδια.

Έγραψα κι άλλη φορά για τους ερασιτέχνες ψαράδες, που αφήνουν σε κάθε τους επίσκεψη κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια μπίρας, πλαστικά μπουκάλια νερών, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικές σακούλες, φύλλα εφημερίδων και περιοδικών μέχρι και πλαστικές παντόφλες, παπούτσια και υπολείμματα από ελαστικά αυτοκινήτων.

Ο ποταμός Στρυμόνας εκτός από τα νερά του, που ξεδιψούν» τις καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής, προσφέρει κι ένα πλήθος ψαριών στους ανθρώπους. Για να έχουμε όλα αυτά τα οφέλη, καλό είναι να φροντίζουμε την εικόνα του αλλά και την ποιότητα των υδάτων του. Γατί όλα τα σκουπίδια, που βρίσκονται στις ακτές του μπορούν  εν δυνάμει να καταλήξουν και στο βυθό του.

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος – Φιλόλογος) 

Διαβάστε επίσης: