serreslife

Εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Απριλίου, για την 77η επέτειο της Μάχης των Οχυρών. Ρούπελ, Ιστίμπεη και Λίσσε, ήταν το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, στους νομούς Σερρών και Δράμας, οι οποίοι υπάγονται στην δικαιοδοσία του 10ου Συντάγματος Πεζικού – ΧΜΠ.

Στο Ρούπελ όπου από 6 έως 10 Απριλίου 1941 οι Ναζοί συνάντησαν την σθεναρή αντίσταση των ηρωϊκών υπερασπιστών του Οχυρού, στις 12:00 μ. ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου. Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ ερίπτοντο, κατά διαστήματα, τιμητικοί πυροβολισμοί και κανονιοβολισμοί.
Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού – Χ ΜΠ κ. Αλεξ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξιστόρησε με γλαφυρότητα τα δραματικά γεγονότα του Απριλίου 1941, τονίζοντας τα εξής: «Δεν διαθέτουμε πολεμικά αεροπλάνα, ούτε τανκς για να αντιμετωπίσουμε τον σιδερόφρακτο στρατό των Γερμανών.
Τα οχυρά της περιοχής μας διέθεταν 27 αξιωματικούς και πολύ λιγότερους από 180 στρατιώτες, ενώ ο οπλισμός ήταν σχετικά ελαφρύς. Οι υπερασπιστές των Οχυρών, όμως, διέθεταν την αδάμαστη ελληνική ψυχή και ήταν απόγονοι γενναίων προγόνων. Τα Οχυρά δεν αλώθηκαν ποτέ»!
Μετά την κατάθεση δεκάδων στεφανιών, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και ανεκρούσθη ο Εθνικός Ύμνος.
Μεγάλος ήταν και φέτος ο αριθμός των προσκυνητών στα τιμημένα Οχυρά μας. Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικοί και απλοί πολίτες έζησαν συγκινητικές στιγμές όχι μόνο στο Ρούπελ, αλλά και στο Ιστίμπεη και στο Λίσσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση της οδού που οδηγεί στο Ρούπελ. Τώρα, θα πρέπει να γίνει σταδιακά και η ασφαλτόστρωση προς το Ιστίμπεη, όπου και εκεί επιτέθηκαν με σφοδρότητα, τον Απρίλιο 1941, οι Ναζί.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Πηγή: Εφημερίδα Η Πρόοδος

Διαβάστε επίσης: