Oυρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στο τελωνείο του Προμαχώνα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή και γερά νεύρα.

Σε βαθμό επικινδυνότητας “2” βρίσκεται ο νομός Σερρών για τυχόν πρόκληση φωτιάς. Από την πλευρά τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νόμου δηλώνουν έτοιμες να επέμβουν όταν και όπου παραστεί ανάγκη.

Με χαρά και ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε την πρώτη πανελλήνια θέση των μαθητών του σχολείου μας στο διαγωνισμό καινοτομίας “Φόρμουλα 1 στα σχολεία” όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 23/6 από τους διοργανωτές.

Οι κοινότητες Σερρών, Λευκώνα και Ορεινής κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες σπιτιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και νομικά.

Τραγική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών, αφού μόνο τα έκτακτα χειρουργεία πραγματοποιούνται. Στον αέρα βρίσκονται 1123 προγραμματισμένα χειρουργεία, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Σεισμική δόνηση εντάσεως 2.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 25/06/2020 08:42:42 στην τοποθεσία 22,8χλμ Βορειο-ανατολικά από Σέρρες και με εστιακό βάθος 10.0 χιλιόμετρα.

Κορυφαίο πρόβλημα του Νομού Σερρών από τα τόσα που τον χαρακτηρίζουν, είναι η υπογεννητικότητα, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του 2006, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατατάσσει το Νομό μας στην 1η θέση των Νομών της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό φυσικής μείωσης του πληθυσμού του με ποσοστό – 5,88 καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στου 53 Νομούς της Χώρας.

Ζεματάνε οι έλεγχοι των καταθέσεων που διενεργεί η Εφορία, καθώς σε όσους φορολογούμενους βρεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται, από τις φορολογικές δηλώσεις πέφτει βαρύς πέλεκυς.

Οι έλεγχοι των καταθέσεων γίνονται πλέον εύκολα και σε κάθε υπόθεση που ελέγχεται ανοίγονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ελεγχόμενου, για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί Σερραίος επιχειρηματίας, για τον οποίο ένας συνήθης φορολογικός έλεγχος κατέληξε σε εφιάλτη. Οι ελεγκτές βρήκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το συνολικό (για μια διετία) ποσό των 219.037,80 ευρώ και του καταλόγισαν φόρους και πρόστιμα ύψους 152.047,38 ευρώ, ή το 69,4%!

Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη Διεύθυνση διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, αλλά η προσφυγή του απορρίφθηκε και τώρα καλείται να πληρώσει το ποσό των 152.000 ευρώ ή να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΔ, (944/ 27/05/2020) ο  φορολογικός έλεγχος ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και του κοινοποιήθηκε η οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΣΕΡΡΩΝ.

Με αυτή επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, για το οικονομικό έτος 2014 (διαχειριστική περίοδο 01/01/2013 - 31/12/2013), φόρος ποσού 41.244,07 ευρώ, πρόστιμο ανακρίβειας και τόκοι ποσού 42.299,92 ευρώ, καθώς και εισφορά αλληλεγγύης ποσού 6.202,73 ευρώ.
Δηλαδή το συνολικό ποσό φόρου ανήλθε σε 89.746,72 ευρώ, κατόπιν διαπίστωσης προσαύξησης περιουσίας από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία (καταθέσεις) ποσού 135.588,10 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το άθροισμα των φόρων και των προστίμων ανέρχονται στο 66,2% επί του ποσού των αδικαιολόγητων καταθέσεων.

Όμως ο έλεγχος προχώρησε και στο επόμενο έτος, το φορολογικό έτος 2014, για το οποίο διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ύψους 83.449,70 ευρώ.

Έτσι επιβλήθηκε στον φορολογούμενο για το έτος 2014, φόρος ύψους 41.200,08 ευρώ, πρόστιμο ανακρίβειας ποσού ύψους 12.360,02 ευρώ, καθώς και εισφορά αλληλεγγύης ποσού 8.740,56 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων ανήλθε σε 62.300,66 ευρώ ή στο 75,7% των καταθέσεων που η Εφορία θεώρησε ως «προσαύξησης περιουσίας από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία».

Πώς ελέγχουν τις καταθέσεις οι εφοριακοί

Ο έλεγχος των καταθέσεων την τελευταία τριετία πραγματοποιείται εύκολα με μια εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωση στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής.

Κατόπιν καλείται ο φορολογούμενος για εξηγήσεις και εάν δεν πείσει τους ελεγκτές για την προέλευση των χρημάτων, τα πρόστιμα οριστικοποιούνται και ο ελεγχόμενος θα αναζητήσει δικαίωση είτε στη ΔΕΔ είτε στα διοικητικά δικαστήρια.

Πηγή: sofokleousin.gr

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 429 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200