podilata_paidiaΜε τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών από τα Δημοτικά σχολεία της πόλης

Με αφορμή την Εβδομάδα Κινητικότητας 2010 (από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο ο Δήμος Σερρών και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Σερρών διοργανώνουν μια σειρά δράσεων σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010, κινούμενοι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος PIMMS TRANSFER (που χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG IVC), βάση ειδικού μνημονίου συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη (Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο) μαθήτριες και μαθητές από δημοτικά σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (11ο, 12ο, 13ο, 15ο και 21ο κ.α.) θα μεταβούν με τα ποδήλατά τους (ποδηλατοπορεία) στην οδό Μεραρχίας και θα επιδοθούν σε κινητικά παιχνίδια που προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα και στοχεύουν στη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου.


Έναρξη εκστρατείας
Η ανάγκη ανάληψης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και της έναρξης αυτής της εκστρατείας-επιχείρησης προέκυψε από τη διαπίστωση ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πολύ για τη ρύπανση και την αστική κινητικότητα. Στην πόλη, πολλοί άνθρωποι διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα της ζωής: την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τον υπερπληθυσμό, τα τροχαία ατυχήματα κλπ.  Κι όμως, ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνεται ...
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γενικός στόχος της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η ενθάρρυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανάγκη να λάβει μέτρα κατά της ρύπανσης που προκαλείται από την αύξηση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας στο αστικό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, δεν είναι απλώς θέμα της καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας της αστικής ζωής.

Ο σκοπός των μέτρων
Συνεπώς, η εργασία αυτή επικεντρώνεται σε τρεις τύπους των μέτρων, που αποσκοπούν στο:
- να ενθαρρύνουν τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και ταξιδιών, πλην των ιδιωτικών αυτοκινήτων,
- να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους κατοίκους των πόλεων για τη μακροχρόνια κινητικότητα στις πόλεις και τους κινδύνους που συνδέονται με τη ρύπανση,
- να δείχνουν την πόλη σε μια άλλη βάση, χάρη κυρίως στη μείωση της κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων εντός περιορισμένων περιοχών.
Είναι μια ευκαιρία για όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, γιορτάζουν την Εβδομάδα Κινητικότητας και την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο να  δείξουν πόσο  τους αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η πράξη δίνει στους πολίτες (ιδιαίτερα στα παιδιά) την ευκαιρία να δείξουν την υποστήριξή τους-με το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους-για τη λήψη μέτρων, με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον.

Οι εκδηλώσεις
Στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο θα ξεκινήσουν (Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου) δύο ποδηλατοπορείες στις 9:30 το πρωί.
Σ’ αυτή συμμετέχουν παιδιά της Ε΄ και Στ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων που θα λάβουν μέρος.
Ειδικότερα:
1η Εκκίνηση (9:30 π.μ.) 15ο και 21ο δημοτικά.
Από το σχολικό συγκρότημα επί της Μιαούλη-Γρ. Ρακιτζή και μετά Εμμ. Παπά ως το 11ο δημοτικό, ενώ μαζί με τους ποδηλάτες που θα παραληφθούν απ’ εκεί η πορεία θα συνεχιστεί στις οδούς Βενιζέλου, Ερμού και Μεραρχίας.
2η Εκκίνηση (9:30 π.μ.) 12ο δημοτικό.
Από το σχολείο πορεία στη Κισσάβου ως το 13ο δημοτικό (παραλαβή ποδηλατών-τριων) και κατόπιν στις οδούς Ολυμπίου, Φλέμινγκ (αναμονή 10 λεπτών για την παραλαβή ποδηλατών-τριων του 18ου δημοτικού), Κιλκίς, Πειραματικό Σχολείο, Μεραρχίας.

Πριν την έναρξη της ποδηλατοπορείας (8:00 το πρωί) υπάλληλοι του Δήμου θα διανείμουν ειδικά ποδηλατικά γιλέκα σε μαθητές-τριες των παραπάνω σχολείων.  

Παιχνίδια
Να σημειωθεί ότι από την 10:00 π.μ. στην οδό Μεραρχίας θα πραγματοποιηθούν παιγχνίδια ισορροπίας με τα ποδήλατα, ενώ στις 11:30 π.μ. τέσσερα από τα παιδιά, ο σχολικός σύμβουλος Άγγελος Χατζηνικολάου και ο Δήμαρχος Σερρών θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε επίσης:

  • «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών Το έργο « Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γ. Βιζυηνού, παρουσιάζουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και Ιωαννίνων και η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ σε πέντε παραστάσεις για το κοινό στην ...