amlet_s10 & 11 Σεπτεμβρίου
στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»
Ωρα έναρξης: 9:00΄ μ.μ.

Προπώληση: από 1 Σεπτεμβρίου έως και Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 10.30΄π.μ. με 2.00΄μ.μ. &
Από Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου καθημερινά
10.30΄π.μ. - 2.00΄μ.μ.  &  6.30΄ μ.μ. -   9.30΄μ.μ.
στο ταμείο του θεάτρου ¨Αστέρια¨.


Τιμές εισιτηρίων: 15 € ευρώ γενική είσοδος
10 € ευρώ παιδικό, φοιτητικό.
Η έκπτωση των 10 € ισχύει  για Συλλόγους και Σωματεία.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:  2321054585  &  2321054755

Παραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας  / Θίασος «Κανιγκούντα»
σε συνεργασία  με το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

Η παράσταση που γοήτευσε με τις ερμηνείες των ηθοποιών, την αρτιότητα της μετάφρασης του Γιώργου Χειμωνά, την σκηνοθεσία και το παιχνίδι φωτισμού με τις σκιές, όλους όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν στο Φεστιβάλ Φιλίππων, έρχεται στην πόλη μας και θα δώσει δύο παραστάσεις την Παρασκευή 10  και το Σάββατο 11 Σεμπτεμβρίου  στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».

Αποσπάσματα από τον Αμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και από το Μυθιστόρημα του Γιώργου Χειμωνά.

Όπως δηλώνει –προκλητικά ίσως- και ο τίτλος της παράστασης, πρόθεση μας είναι να ξαναδούμε και να ξανακούσουμε το κείμενο του Σαίξπηρ μέσα από τη μεταφραστική γραφή του Χειμωνά.

Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη μετάφραση του Άμλετ υπερβαίνει τα όρια της μεταγραφής ενός θεατρικού κειμένου από μία γλώσσα σε μία άλλη.

Πρόκειται για κείμενο που κατά κάποιον τρόπο αυτονομείται από το σαιξπηρικό πρωτότυπο και μας οδηγεί στον Άμλετ από δρόμους επίμονα ποιητικούς.

H παράσταση φιλοδοξεί να αναζητήσει τα λόγια και την αγωνία του Άμλετ «φορώντας» το βλέμμα του Γιώργου Χειμωνά. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε γιατί επιχείρησε να μεταφράσει αυτό το θεατρικό κείμενο απάντησε: «όχι επειδή μ’ ενδιαφέρει ο Σαίξπηρ, αλλά επειδή μ’ ενδιαφέρει ο ίδιος ο Άμλετ προσωπικά (…) Η ιστορία για μένα τελειώνει με τη μετάφραση. Δεν μ’ ενδιαφέρει πώς θα παρασταθεί».

Το θάρρος λοιπόν και η δυναμική για να πλησιάσουμε τον Άμλετ μας τα δίνει ο ίδιος ο Χειμωνάς.
Η δική του συγκίνηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πρόσωπο του Άμλετ μέσα από το πρόσωπο του Χειμωνά.

Μπαίνουμε μέσα στον Άμλετ –από τον δρόμο που μας άνοιξε ο ίδιος ο Χειμωνάς- με την πρωτογενή συγκίνηση που μας γεννά το κείμενο μέσα από τους «ρυθμούς μουσικής και τους ρυθμούς ψυχής» που συγκινούν τον μεταφραστή. Αυτήν ακριβώς τη συγκίνηση θέλουμε να αναπαράγουμε. Η δραματουργική επεξεργασία θα εστιάσει κυρίως στο πρόσωπο του Άμλετ –παραλείποντας τις περιφερειακές δράσεις- καθιστώντας τον διαρκώς κέντρο της δράσης. Ονειρευόμαστε μία παράσταση «υψηλής θερμοκρασίας» και έντονης συγκίνησης.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία:
Θοδωρής Γκόνης
Γιάννης Λεοντάρης

Σκηνογραφική και Ενδυματολογική Μελέτη:
Εργαστήριο Σκηνογραφίας Τμήματος Θεάτρου
της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
υπό την εποπτεία του καθηγητή Σκηνογραφίας Απόστολου Βέττα

Μουσική:
Γιώργος Ανδρέου

Φωτισμοί:
Χρήστος Γιαλαβούζης

Ερμηνεύουν:
Λυδία Φωτοπούλου
Μαρία Κεχαγιόγλου
Μαρία Μαγκανάρη
Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Ανθή Ευστρατιάδου
Σύρμω Κεκέ
Πέτρος Μάλαμας

Θίασος «Κανιγκούντα»
Ο Θίασος «Κανιγκούντα» δημιουργήθηκε το 2005 από τον σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη και τους ηθοποιούς Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργο Φριντζήλα και Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και από το 2007  λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Ο θίασος διευρύνθηκε το 2007 με τη συμμετοχή των ηθοποιών Ανθής Ευστρατιάδου και Πέτρου Μάλαμα, ενώ μέλος της ομάδας γίνεται και η σκηνοθέτης Κορίνα Βασιλειάδου.
Στόχος είναι η δοκιμασία των ορίων των μεθόδων δουλειάς που κατά καιρούς ακολουθούνται.
Για τον λόγο αυτό ο θίασος διερευνά κάθε φορά διαφορετικά θεατρικά είδη, επιχειρώντας να «ασκηθεί» σε ποικίλους θεατρικούς κώδικες.
Το ισχυρό συναισθηματικό και ιδεολογικό κίνητρο που προκύπτει από τη θεματική και το ύφος του κάθε κειμένου είναι η κοινή αφετηρία όλων των μελών της ομάδας. Η αναζήτηση φόρμας είναι το κοινό ζητούμενο.
Για τις θεατρικές περιόδους 2007-08 και 2008-09 ο Θίασος Κανιγκούντα επιχορηγήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού.

--------------------------------------------------------------------------------------------

* Για τον σχεδιασμό της παράστασης συνεργάστηκαν οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα:

Εργαστήριο Σκηνογραφίας ΙΙ:  Σκηνογραφικές Εφαρμογές: Σύνθεση
Διδασκαλία
Α. Βέττας, καθηγητής Σκηνογραφίας
Α. Μπουσουλέγκα
Ρ. ΥφαντίδουΣκηνογραφία, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.: Διδασκαλία Α. Βέττας

Κούκλες και Μάσκες: Διδασκαλία Τίνα Παραλή

Συνεργάστηκαν οι φοιτητές:

του Τμήματος Θεάτρου:
Ελένη Θωμαΐδου, Δημήτρης Καρακάσης, Χριστιάνα Κοντοπούλου, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Νικολέττα Κουρτάκη, Ναταλία Λαγγίδου, Τριανταφυλλένια Οικονόμου, Αννα Πεταλίδου, Φρανσουάζ Σμελτς, Αθανασία Τσουκαλά, Ελλη Τελεβάντου.

Του Εικαστικού Τμήματος:
Μαρία-Δήμητρα Βέττα, Βάντα Μαυροειδή, Δάφνη-Κλειώ Παπαδοπούλου.

Του Τμήματος Αρχιτεκτονικής:
Γεωργία Βλάσση, Ελευθερία Γαβριηλίδου, Μαριάννα Γρηγορπούλου, Μαρία Γαλσουζίδου, Ειρήνη Δήμου, Θεοχάρης Θεοδουλίδης, Ευθυμία Κοντοπούλου, Ηρώ Καντσιούμπα, Μιχαέλα Κρέτση, Μαρία Κύρου, Βασίλης Παπαλεξόπουλος, Ευαγγελία Παπαστάμου, Σοφία Συμεωνίδου.


Είναι η πρώτη φορά που προκύπτει μία συνεργασία τέτοιας κλίμακας, ανάμεσα σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα και σε έναν επαγγελματικό θίασο.

amlet_b

Διαβάστε επίσης:

  • «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών Το έργο « Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γ. Βιζυηνού, παρουσιάζουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και Ιωαννίνων και η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ σε πέντε παραστάσεις για το κοινό στην ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 587 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200