Τα κάλαντα του Λαζάρου Ανατολικής Θράκης (περιοχής Τυρολόης) τραγούδησαν στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους τοπικούς φορείς τα παιδιά της Θρακικής Εστίας Σερρών, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, το Σάββατο του Λαζάρου.

Η ανακοίνωση της Θρακικής Εστίας Σερρών:

Το Σάββατο του Λάζαρου,όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ν.ΣΕΡΡΩΝ τήρησαν το έθιμο και είπαν τα θρακιώτικα κάλαντα του Λάζαρου Ανατ. Θράκης περιοχής Τυρολόης.
Επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος , τπν Δήμαρχο Alexandros Xrisafis κσι φυσικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο όπου πήραν τις ευχές και τα δώρα του.
Στον Σύλλογο όπου λειτουργούσε και πασχαλινό μπαζάρ με χειροποίητα πασχαλινά είδη που ετοίμασαν οι κυρίες του Δ.Σ, τα παιδιά είπαν τα καλλαντα στην πρόεδρό και τους παρευρισκόμενους. Τα παιδιά κεράστηκαν και τους δόθηκαν τα παραδοσιακά λαζαράκια που ετοίμασαν οι σεφ Δημήτρης Γιανχουστίδης και Stavrou Mihailidou τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Τα κάλαντα του Λάζαρου,όπως φυσικά και τα άλλα κάλαντα στην Θράκη διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και σε ρυθμό άλλα και σε στίχους. Σε όλα όμως αναφέρονται η Ανάσταση του Λαζάρου, το τι βάσανα είδε στον Άδη που πήγε, τον ερχομό της άνοιξης και φυσικά την Ανάσταση του Κυρίου.
Τα ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ που ετοίμαζαν οι νοικοκυρές, νηστίσιμα γλυκά ψωμάκια σε μορφή ανθρώπου .γεμισμένα με καρύδια και σταφίδες , τα έδιναν στα παιδιά, κυρίως κορίτσια (λαζαρίνες) που έλεγαν τα κάλαντα. Η ΘΕΝΣ στα λαζαρακια που είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι παρευρισκόμενοι, έκανε ειδική συσκευασία τοποθετώντας και τα θρακιώτικα κάλαντα.
Στην αναβίωση του εθίμου που έγινε στην ΘΕΝΣ παρευρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Tasos Chatzivasileiou - Τάσος Χατζηβασιλείου Tasos Chatzivasileiou , η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Chryssanthi Palazi ,γονείς, μέλη και φίλοι της ΘΕΝΣ που μας ενίσχυσαν και στο πασχαλιάτικο μπαζαρ και τους ευχαριστούμε.
Μας τίμησε επίσης με την παρουσία της ενισχύοντας το μπαζάρ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή .
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε σπό καρδιάς πρώτα τα παιδιά μας αλλά και τους γονείς τους που στηρίζουν όλες μας τις προσπάθειες. Την χοροδιδάκαλό μας Ματενια Ανατολακη αλλά και όλους όσους στήριξαν αυτή μας την δράση
(Δ.Σ, μέλη και φίλους).
Τέλος Ευχαριστούμε όλα τα ΜΜΕ που για άλλη μια φορά ήταν δίπλα μας και δημοσιοποίησαν την εκδήλωση μας.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 263 επισκέπτες